Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Matematyka obowiązkowa od 2010 roku
agusiaaam
[Usunięty]

Dodano: |5 Kwi 2009|, 2009 11:00. -
" "
_Mithrandir napisał/a
Ja próbne (rozszerzone) zdałem na 66% i 72% jeśli chcesz wiedzieć.
- nie chcę :mrgreen:

to skoro materiał jest ten sam co w szkole na lekcjach - to dlaczego ludzie nie zdają matur, albo nie przechodzą z klasy do klasy? bo są tępi i się nie uczą? a nie może być takiej opcji, że ktoś po prostu tego nie potrafi pojąć? sorry, nie wszyscy są wszechstronni jak Ty.
^

waruna

Dodano: |5 Kwi 2009|, 2009 11:08. Data rejestracji: 29 Lut 2008- postów: 256

" "
Wybacz mi, ale jeżeli ktoś naprawdę mimo godzin pracy i wysiłku nie potrafi zaliczyć matematyki na poziomie podstawowym na 2, to naprawdę nie powinien mieć średniego wykształcenia. Oczywiście nie wykluczam, że ten człowiek może być z czegoś innego świetny, ale wtedy w dalszym życiu musi liczyć już tylko na własne umiejętności a nie papierek, jak jest wybitny to i tak się wybije. A zatrudniając np. nauczylciela sztuki też liczę na to, że jest w stanie wypełnić jakieś dane statystyczne w dzienniku (chodź moja nauczycielka biologii miała kiedyś z tym problemy...).
^

_Mithrandir

Dodano: |5 Kwi 2009|, 2009 11:08. Data rejestracji: 11 Cze 2007- postów: 5107

" "
Pewnie, że nie wszyscy. Masa osób ma problem np. z językiem polskim czy jakimkolwiek obcym - i ile osób zdaje? Mi przez wiele lat język polski sprawiał naprawdę olbrzymi problem, dopiero w drugiej klasie liceum nad tym przysiadłem na dłużej i wyniki są przyzwoite.

Każdy człowiek ma większe możliwości niż myśli, tylko mało kto z tego korzysta. Wiem jak to jest z tą matmą dla tych, którzy "nie potrafią jej pojąć", bo dawałem korepetycje takim ludziom. Ci, którzy tego nie olewali i starali się, zaczynali rozumieć i zdawali egzaminy, zaliczali sprawdziany - wprawdzie nie na 100%, ale z wyników byli naprawdę zadowoleni. Ci, którzy przyjdą, bo np. tata im każe, a potem pójdą i do następnego spotkania na korepetycjach nie tkną matematyki W OGÓLE, to faktycznie mają z tym problem. Zapewniam Cię, że każdy z tych, którzy się starali, osiągnęli to, co mieli na celu. Nie mów mi, że tego nie można pojąć, bo wiem z własnego doświadczenia jak jest. Ci, co się interesują i pracują - coś osiągają, pozostali są na marginesie albo poza nim.
^

agusiaaam
[Usunięty]

Dodano: |5 Kwi 2009|, 2009 20:39. -
" "
_Mithrandir nie będę już z Tobą dyskutować, bo niestety nie przyjmujesz nic poza swoimi przekonaniami. Jakby wszyscy myśleli tak jak Ty, to za miesiąc pisalibyśmy maturę ze wszystkich przedmiotów - łącznie z wf'em i religią, bo przecież człowiek wszystko jest w stanie pojąć, nie? Obojętnie czego by się nie chwycił - jeśli tylko chce to wszystko może. Yhym - tak jak piszesz :mrgreen:

pozdro i sorry, że niektórzy nie są tacy idealni jak Ty
trzymajcie się Wszyscy, którzy piszecie za rok matmę, rozumiem i jestem myślami z Wami.
^

_Mithrandir

Dodano: |5 Kwi 2009|, 2009 22:27. Data rejestracji: 11 Cze 2007- postów: 5107

" "
agusiaaam, spróbuj kiedyś komuś dawać korepetycje i obserwuj jego poczynania, dopiero wtedy pogadamy, bo widzę, że nie wiesz, o czym mówisz. Gdyby nie to, że Twój post to jedna wielka ironia, to przyznałbym Ci rację. Poza tymi wszystkimi przedmiotami. Zgodnie z Twoim rozumowaniem, moglibyśmy w ogóle nie mieć matury obowiązkowej - z żadnego przedmiotu. Zresztą niczego więcej się z Twojej strony nie spodziewałem, przykro mi.
^

Ascara

Dodano: |6 Kwi 2009|, 2009 19:48. Data rejestracji: 11 Paź 2007- postów: 1396

" "
agusiaaam napisał/a
_Mithrandir nie będę już z Tobą dyskutować, bo niestety nie przyjmujesz nic poza swoimi przekonaniami. Jakby wszyscy myśleli tak jak Ty, to za miesiąc pisalibyśmy maturę ze wszystkich przedmiotów - łącznie z wf'em i religią, bo przecież człowiek wszystko jest w stanie pojąć, nie? Obojętnie czego by się nie chwycił - jeśli tylko chce to wszystko może. Yhym - tak jak piszesz

pozdro i sorry, że niektórzy nie są tacy idealni jak Ty

Hm... Ja podziwiam cierpliwość Mitha.. Jak w ogóle możesz mówić coś takiego, co? Weź nie zarzucaj kobieto nikomu, że "nie przyjmuje nic poza swoimi przekonaniami.. Bo zarzucasz innym to, co sama robisz!! Moze pozwól wypowiedzieć się tym, których czeka ta matura, hm? Mając 25 lat już jej raczej nie będziesz pisać... Chociaż sądząc po sposobie Twoich wypowiedzi, dążącym do obrażenia wszystkiego i wszystkich, to wszystko mozliwe xD

Ja też kiedyś będę musiała napisać maturę z matematyki.. I CO Z TEGO? Nie pomyślisz że np. lekarz, dla którego liczy się biochemia, też musi umieć liczyć żeby nie być głąbem kapuścianym...

PS: Nikt jeszcze nie wyszedł dobrze na wojnie z modami;)
^

majka0503

Dodano: |6 Kwi 2009|, 2009 22:29. Data rejestracji: 28 Kwi 2006- postów: 1747

" "
Agusiaaam ja Cie proszę- tylko spokojnie:) Zamiast pisać te posty mogłabyś już w tym czasie pouczyć sie matmy:P
^

Ascara

Dodano: |7 Kwi 2009|, 2009 08:49. Data rejestracji: 11 Paź 2007- postów: 1396

" "
Oo... Popieram;)
^

kamil

Dodano: |20 Wrz 2009|, 2009 15:55. -
" "
[quote="Macbeth"]jak czytam niektóre wypowiedzi, to nie bardzo wiem, czy śmiać się, czy płakać. jeżeli ktoś nie jest w stanie przeskoczyć matury z matematyki na poziomie podstawowym, uzyskując niezbędne, MARNE 30% to jak śmie w ogóle myśleć o uzyskaniu statusu osoby o wykształceniu średnim? pytanie pomocnicze. od ilu % jest ocena dopuszczająca ze sprawdzianu z matematyki? 30%? nie, 50%. poza tym klasy humanistyczne objęte są programem nauczania matematyki w zakresie podstawowym, więc w czym problem? uważasz się za humanistę? (a może tumanistę?) to z założenia wybierasz się na studia o profilu humanistycznym, więc wynik 30% z matematyki, który można uzyskać bez większych wyrzeczeń, świadectwa szpecić nie będzie, bo i tak pod uwagę brany być nie powinien. prawda jest taka, że gdy nadchodzą zmiany [czas pokaże czy słuszne czy nie] pojawia się panika i tak jest teraz. a przecież obowiązkowa matura z matmy to nic innego jak powrót do przeszłości.[/quote]

Cwaniaczku,matematyki obowiązkowej nie było na maturze przez 25 lat,więc żeby było sprawiedliwie to nich ci wszyscy absolwenci szkół średnich którzy nie musieli jej zdawać stracą świadectwa dojrzałości i przystąpią do matury jeszcze raz i niech zdają matmę!
Wtedy będzie sprawiedliwie.
^

_Mithrandir

Dodano: |20 Wrz 2009|, 2009 15:58. Data rejestracji: 11 Cze 2007- postów: 5107

" "
A najlepiej, to w ogóle zrezygnujmy z systemu edukacji, żeby było tak jak 2000 lat temu, wtedy będzie sprawiedliwie, tak ;)
^

Skocz do:  

Dodaj temat do Ulubionych