Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Matematyka obowiązkowa od 2010 roku

Opublikowane przez: Maksymilian Gajda

Dodano: |28 Sie 2008|, 2008 23:30
" "

Matematyka będzie jednym z obowiązkowych przedmiotów na egzaminie maturalnym począwszy od 2010 roku.

27 sierpnia CKE zaprezentowałą stosowny informator, który zawiera m. in. przykładowe arkusze egzaminacyjne dla poziomu podstawowego wraz z odpowiedziami do zadań, ich ocenianiem oraz zbiór przykładowych zadań maturalnych.

Konstrukcja arkusza dla poziomu rozszerzonego nie zmienia się w stosunku do lat ubiegłych.

Informator można pobrać klikając w ten odnośnik :arrow: Informator o egzaminie maturalnym z matematyki od 2010 roku

komentuj publikację

^

Komentarze:
ewela

Dodano: |11 Wrz 2008|, 2008 17:50. -
" "
moim zdaniem to jest dobry pomysł ale tylko patrzac pod wzgledem tych którzy maja talent do matematyki a nie wszyscy sa urodzonymi matematykami. matura z matematyki otwiera drzwi tylko tym ktorzy umieja matematyke a zamyka tym ktorzy jej nie potrafia. wiec gdzie jest tu sprawiedliwosc?
^

_Mithrandir

Dodano: |11 Wrz 2008|, 2008 17:51. Data rejestracji: 11 Cze 2007- postów: 5107

" "
ewela, to samo można powiedzieć o języku polskim i języku angielskim - nie każdy ma talent, a zdawać musi każdy, choćby i na poziomie podstawowym.
^

Kris

Dodano: |11 Wrz 2008|, 2008 18:11. Data rejestracji: 18 Lip 2007- postów: 2347

" "
Tak samo jak każdy powinien umieć pisać ogłoszenia, listy/maile, podania, listy motywacyjne itp. tak każdy powinien umieć liczyć: czy to podatek, ile wyjmie z lokaty, obliczyć czas ładowania baterii. Takie jest moje zdanie. Skoro matura z polskiego jest obowiązkowa to czemu nie z matematyki? Niektóre elementy tych przedmiotów są szczególnie przydatne w życiu.
^

przem_as

Dodano: |11 Wrz 2008|, 2008 18:48. Data rejestracji: 22 Lip 2006- postów: 1989

" "
Martwi jednak to, że roczniki objęte reformą nie mają możliwości przejścia całego cyklu nauki począwszy od szkoły podstawowej a kończąc na klasie maturalnej.
^

anonimowy

Dodano: |11 Wrz 2008|, 2008 19:27. -
" "
Według mnie matematyka a jezyki obce czy polski to zupełnie odrębne rzeczy matematyka polega na intensywnym mysleniu na rozumowaniu a języki tylko na wiedzy !ja mam to nieszczęscie ze w 2010 roku czeka mnie własnie taka matura
^

_Mithrandir

Dodano: |11 Wrz 2008|, 2008 22:07. Data rejestracji: 11 Cze 2007- postów: 5107

" "
Bardziej do myślenia zmusza mnie język polski niż matematyka ;) Więc zależy jak dla kogo.
^

kk

Dodano: |13 Wrz 2008|, 2008 10:38. -
" "
to jest glupota!!! sorry nia kazdy umie matme kazdy jest obry z czegos inneho!! i to jest zmusanie!!!bo jak ktos sie interesuje np bilogia i chce isc na stuia w tym kierunku???polowa nie za matmy i wycofaja ja....
^

_Mithrandir

Dodano: |13 Wrz 2008|, 2008 10:47. Data rejestracji: 11 Cze 2007- postów: 5107

" "
Cytat
sorry nia kazdy umie matme kazdy jest obry z czegos inneho!!

Zauważ, że są tacy, którzy "umieją matmę", a nie radzą sobie z językiem polskim czy obcym - to też jest zmuszanie?

Prawda jest taka, że nie musisz pisać matury. Ale jakieś podstawy musisz znać, czy to z matmy, czy z polskiego. Podobnie jak chodząc w LO do klasy typu "mat-fiz-inf" jesteś też zobowiązany do uczenia się z innych przedmiotów. Nie ma łatwo ;)
^

Andzia_el_Rosado

Dodano: |14 Wrz 2008|, 2008 16:39. -
" "
Uwazam ze to beznadziejny pomysl ja np. nie umiem matematyki i co bede musiala ja zdawac a jak nie zdam to kicha :(
^

Skocz do:  

Dodaj temat do Ulubionych