Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Matura 2009 - arkusze język polski - poziom podstawowy i rozszerzony.
pratellina

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 18:14. Data rejestracji: 30 Kwi 2009- postów: 20

" "
dokładnie...najlepiej poczekać aż będzie normalny klucz bo te odpowiedzi to takie sobie są...
^

Godziak

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 20:18. Data rejestracji: 04 Maj 2009- postów: 1

" "
Witam,
pisałam dzisiaj maturę rozszerzoną z polskiego, wybrałam pierwszy temat, czyli interpretację pieśni i trenu Jana Kochanowskiego. W związku z tym nurtuje mnie strasznie istota błędu rzeczowego, który mogłam popełnić. Pisząc o filozofiach, które zawarł wieszcz w swych utworach obok stoicyzmu napisałam, że słowa poety przywołują mi na myśl franciszkańską zgodę na świat, powiedzcie mi proszę czy jest to błąd rzeczowy oraz czy moja praca może w związku z tym uzyskać zero punktów. Ponadto interpretując "niebo nam nie sprzyja"- napisałam, że owe niebo może być odwołaniem się do osoby Boga. Czy nadinterpretacja jest błędem rzeczowym? Proszę, pomóżcie mi- j. polski jest przedmiotem na którym najbardziej mi zależy, a w tym momencie zaczynam całkiem nieźle panikować. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
^

pratellina

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 20:35. Data rejestracji: 30 Kwi 2009- postów: 20

" "
ciekawa jestem jednej rzeczy... Jutro w wyborczej będzie chyba przykładowy klucz prawda?
Bo skoro CKE mówi ze udostępnią za kilka dni to w gazecie raczej nie będzie tego właściwego...
Czy się mylę?
^

przem_as

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 20:56. Data rejestracji: 22 Lip 2006- postów: 1989

" "
W Gazecie będzie klucz nieoficjalny, przygotowany przez ekspertów Gazety.
^

Asianka

Dodano: |5 Maj 2009|, 2009 16:19. Data rejestracji: 26 Lis 2008- postów: 223

" "
Tu się wypowiadają przeważnie osoby poinformowane i bystre.
Więc ja mam pytanie!

Otóż obiło mi się o uszy, że CKE od paru lat W OGÓLE nie udostępnia oficjalnych kluczy odpowiedzi.
Czy to prawda? Że można się do nich dobrać dopiero po 30 czerwca?
^

wankz

Dodano: |5 Maj 2009|, 2009 16:41. Data rejestracji: 05 Maj 2009- postów: 4

" "
Z tego co wiem, to nie. W tym roku CKE jest wyjątkowo tajemnicze.

E: Godziak, na pewno nie dostaniesz za swoją pracę 0 punktów. Może ta franciszkańska "zgoda na świat" nie brzmi najlepiej, ale to na pewno nie przekreśla całej analizy.

Pisałem ten sam temat i jestem na maxa niezadowolony.. Może zakręcę się w okolicach 40%, o ile w ogóle zdam. Pisałem bardziej o filozofii epikurejskiej, szczególnie w przypadku Pieśni XXII. W ogóle moja interpretacja ma mało wspólnego z tym jak to naprawdę powinno wyglądać, bo przeczytałem sobie analizy tych utworów w internecie. Czytanie ze zrozumieniem tak średnio, 6/10 pewnie dostanę. Zobaczymy, dzisiejszy na angielski na tym samym poziomie poszedł mi dużo lepiej.
^

Asianka

Dodano: |5 Maj 2009|, 2009 17:17. Data rejestracji: 26 Lis 2008- postów: 223

" "
Jeśli chodzi o polski i czytanie- też tak obstawiam 6, bo nie wstrzeliłam się w przykład (to znaczy, oni nie wstrzelili się w mój, oni- Ci, którzy pisali przykładowe rozwiazania :P ). I w ogóle miałam problem z.... określeniem NAZWY środków odnośnie subiektywizmu autora ;)

A pisałam temat 2.
Dziś znalazłam jakieś laickie omówienie niby tego tematu i jestem załamana, po prostu... brak ładu i składu, mam nadzieję, że to wynik nieprofesjonalnego podejścia do sprawy. Bardzo wiele metafor przytoczyłam i szerokie konteksty............... lanie wody, o :D .

Próbnej pewnie nie pobiję, ale...
czego chcieć od człowieka, który wybiera się na politechnikę.
Chyba :P
^

Heksene

Dodano: |5 Maj 2009|, 2009 22:59. Data rejestracji: 12 Wrz 2008- postów: 40

" "
Godziak, niebo rzeczywiście może być odwołaniem do Boga. Niebo- siła wyższa, czyli albo fatum albo Bóg. Kochanowski był chrześcijaninem, więc wydaje mi się, że to co napisałeś wcale nie jest nadinterpretacją :)

Co do mojej matury... Nie wydawała mi się szczególnie trudna, bo temat mi pasował. Czuję jednak mętlik w głowie. Słyszałam już tyle opinii, że nie jestem już pewna własnych odpowiedzi. Czekam na klucz od cke, bo żadne przykładowe rozwiązania nie wpasują się idealnie w ich klucz.
^

Skocz do:  

Dodaj temat do Ulubionych