Doniesienia
Artykuły
Wydarzenia
Problem z zadaniem?
Przejdź do interesującej Cie dziedziny i odszukaj w nim dział Zadania
Kompendium
Zapraszamy do zapoznania się z opracowaniami zagadnień najczęściej sprawiających Wam problemy. Dostępne są dla większości działów.
Poprzedni temat «» Następny temat
Matura 2009 - arkusze język polski - poziom podstawowy i rozszerzony.

Opublikowane przez: Maksymilian Gajda
Dodano: 4 Maj 2009, 14:00

Pierwszy dzień matur już za nami! Tematy jakie mieliście do wyboru pisząc eseje na egzaminie z języka polskiego na poziomie podstawowym: sytuacja ludzi starszych na wsi na podstawie fragmentu "Chłopów" oraz charakterystyka porównawcza bohaterek "Pana Tadeusza": Telimeny i Zosi. Ponadto trzeba było rozwiązać test na czytanie ze zrozumieniem, odnoszący się do tekstu na temat hipnozy.

Jeden z tematów eseju maturzystów zdających egzamin na poziomie rozszerzonym to porównanie mądrości i wiedzy na podstawie Pieśni XXII i Trenu IX Jana Kochanowskiego; drugi temat to wykorzystanie toposu drogi we fragmencie powieści "Kamień na kamieniu" Wiesława Myśliwskiego, w którym stary mężczyzna opowiada o dwóch drogach: starej i nowej. Abiturienci zdający maturę z polskiego na poziomie rozszerzonym musieli także rozwiązać test na czytanie ze zrozumieniem, odnoszący się do tekstu "Ruchome schody". W tekście tym opisane zostały przeżycia i przemyślenia młodych ludzi biorących udział w strajku studentów na Wydziale Polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego w listopadzie 1981 r.

Przypomnijmy, że aby zdać egzamin maturalny należy z części ustnej i części pisemnej - z każdego przedmiotu obowiązkowego na maturze otrzymac co najmniej 30 proc. punktów możliwych do uzyskania z egzaminu z danego przedmiotu, niezależnie od tego, czy zdawał go na poziomie podstawowym, czy na rozszerzonym.

Poniżej publikujemy arkusze z języka polskiego (poziom podstawowy oraz rozszerzony).
Jednocześnie informujemy, że CKE nie jest na obecną chwile w stanie określić terminu publikacji kluczy.

polski_odp_nieoficjalne_rozszerzony.zip
Pobierz Plik ściągnięto 360 raz(y) 57,78 KB

polski_odp_nieoficjalne_podstawowy.zip
Pobierz Plik ściągnięto 730 raz(y) 64,46 KB

arkusz_polski_poziom_rozszerzony.zip
Pobierz Plik ściągnięto 221 raz(y) 152,63 KB

arkusz_polski_poziom_podstawowy.zip
Pobierz Plik ściągnięto 547 raz(y) 150,2 KB

Komentarze:
krzychu

Dodano: 4 Maj 2009, 14:07
,

a kiedy będą rozwiązania??

maturzysta

Dodano: 4 Maj 2009, 14:07
,

a kiedy klucz ??

Maturzystka

Dodano: 4 Maj 2009, 14:14
,

Chyba raczej każdy czeka na klucz rozwiązań niż na arkusze, kiedy będą dostępne odpowiedzi??

Enigma1990  

Dodano: 4 Maj 2009, 14:15
Data rejestracji: 04 Maj 2009, postów: 2

Kto wie kiedy będą rozwiązania?

Betis

Dodano: 4 Maj 2009, 14:19
,

Kiedy zamieścicie klucz? Każdy chce sprawdzić jak mu poszło...

przem_as  

Dodano: 4 Maj 2009, 14:21
Data rejestracji: 22 Lip 2006, postów: 1672

Na tę chwilę CKE nie potrafi powiedzieć kiedy będą rozwiązania.

Maturzystka

Dodano: 4 Maj 2009, 14:22
,

Nieładnie tak robic zesterowanych ludzi w przyslowiowego "konia" jak piszecie ze odpowiedzi beda o 15 to zamiescie o 15. Arkuszy to ja nie musze widziec zdażylam sie na nie napatrzec juz dzisiaj cale 170 minut je rozwiazywalam:P <wnerwiona>

przem_as  

Dodano: 4 Maj 2009, 14:24
Data rejestracji: 22 Lip 2006, postów: 1672

Gdzie przeczytałaś, że zamieścimy odpowiedzi??
Pojawią się u nas gdy tylko będą dostępne, jesteśmy w ciągłym kontakcie z CKE.

maturzysta

Dodano: 4 Maj 2009, 14:25
,

ja mogę podać swój klucz oceniania :p jeśli CKE wyrazi zgodę hehe :)) na pewno wszyscy by zdali :D:D żart :)

zalamana

Dodano: 4 Maj 2009, 14:30
,

moze mi ktos powiedziec czy jezeli w pracy na temat pana tadeusza zamist rejent napisalam rejtam to odejma mi tylko pkt czy cala prace przekresla??? opd!

mruczanka  

Dodano: 4 Maj 2009, 14:33
Data rejestracji: 14 Kwi 2009, postów: 20

Też nie mam ochoty patrzeć na arkusz, klucz mi dać :P Ale grzecznie czekam, a CKE faktycznie robi nas w bambuko, może klucz dopiero tworzą ;P.

Dodaj komentarz

Dodaj temat do Ulubionych

Skocz do:  

(C) by Polski Serwis Naukowy 1999-2010 - www.naukowy.pl dawniej: www.servis.pl)