Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
matura matma
Przesunięty przez: Mr_Maks - |1 Wrz 2008|, 2008 18:19
Post dodany: |22 Sty 2008|, 2008 19:13
Data rejestracji: 22 Sty 2008 postów: 3
" "

witam, jestem tegorocznym maturzysta mam do Was takie male pytanko... maturke zdaje z geografii (rozszerzenie) i jak mam narazie wpisane z matmy podstawowej... zastanawiam sie jednak czy tego nie zmienic... nie czuje sie zbyt dobrze z matmy, boje sie ze w dniu pisania bede mial jakas zacme i zwale sobie przez nia cala mature... i tu moje pytanie czy jest sens zmienic sobie matme na rozszerzenie i zamienic ja miejscami z geografia - wtedy z tego co wiem jesli nie zda sie przedmiotu dodatkowego to i tak ma sie mature... warto zaryzykowac ? nie ma zadnych dodatkowych konsekwencji gdy nie zda sie przedmiotu dodatkowego ? to bedzie tak jakbym w ogole tej matmy nie pisal gdy nie zdobede tych 30% ? a moze lepiej w ogole zrezygnowac z matmy i zaczac sobie bardzo dokladnie powtarzac geografie... jest sansa na dostanie sie na cos ciekawego z sama geografia? jesli chodzi o szkole panstwowa to pewnie bedzie trudno, a jak jest z prywatnymi ?
Bardzo proszę Was o radę... zmiany w deklaracji mozna dokonac tylko do poczatku lutego...
Ostatnio zmieniony przez tokier |22 Sty 2008|, 2008 19:15, w całości zmieniany 3 razy  

PW
»więcej

^
Post dodany: |23 Sty 2008|, 2008 08:14
Data rejestracji: 24 Lis 2005 postów: 1589
" "

jeśli czujesz się dobrze z geografii - to zmień na przedmio obowiązkowy [rozszerzoną, tak jak chciałeś]. Matma niech jest rozszerzona, ale jako przedmiot dodatkowy - a nuż uda Ci się zdobyć jakiś ładny wynik. Niczego nie tracisz, bo nawet jakby Ci się noga podwinęła na matmie, a zdasz polski/j.obcy i geografię - maturę masz zdaną :)

PW
»więcej

^
Post dodany: |23 Sty 2008|, 2008 18:10
" "

jak sie nie zda przedmiotu dodatkowego to mozna go pozniej poprawic ? i jest jakies ogranieczenie ze np tylko raz mozna poprawiac ?

PW
»więcej

^
Post dodany: |23 Sty 2008|, 2008 18:35
Data rejestracji: 22 Sty 2008 postów: 7
" "

Pewnie można poprawiać. Czemu miałyby być jakieś przeszkody.

A czy ktoś się orientuje w kwestii gdy zdaje się 2 języki obce? Wiem, że ten dodatkowy muszę zdawać oczywiście na poziomie rozszerzonym (pisemny i ustny). A czy jak nie zda się tego ustnego, to matura będzie zdana? Według mnie tak. Ale nie jestem tego pewny.

PW
»więcej

^
Post dodany: |23 Sty 2008|, 2008 20:14
" "

@ tokier - możesz poprawiać ile razy chcesz, aż uzyskasz satysfakcjonujący Cię wynik :)

@lukasssss - jasne, nie ma znaczenia, czy nie zdałbyś ustnego czy pisemnego egzaminu z drugiego języka - jest dodatkowy, na zdanie matury nie wpływa.

PW
»więcej

^
Post dodany: |23 Sty 2008|, 2008 20:25
Data rejestracji: 22 Sty 2008 postów: 7
" "

Dzięki za odpowiedź shonia.

PW
»więcej

^
Post dodany: |23 Sty 2008|, 2008 20:26
" "

yhym :) a tak jeszcze z ciekawosci... czy jesli nie wzialbym matmy na mature sobie to nie moge jej napisac za rok np? mozna tylko poprawiac ?

PW
»więcej

^
Post dodany: |23 Sty 2008|, 2008 21:35
" "

możesz i poprawiać, jeśli byłaby taka potrzeba jak i pisać dowolny przedmiot, kiedy chcesz - za rok, dwa, pięć ;) możesz zdać 2, 4, 6.. :)

PW
»więcej

^
Post dodany: |24 Sty 2008|, 2008 21:33
Data rejestracji: 05 Sty 2008 postów: 33
" "

ja uważam że jeśli boisz sie brać podstawową matme jako obowiązkowy przedmiot w obawie, że nie zdasz , to potrzeba tutaj dużego cudu,aby zdać matme poszerzoną,
a wszytsko żależy na jakie chcesz iść studia bo jeśli ma być to politechnika to raczej matematyka ci jest potrzebna, a z dobrze napisana podstawą też można się dostać, no musisz wykombinować sobie jakie studia i którego przedmiotu sie nauczysz szybciej przez te jeszcze 4miesiące ,

PW
»więcej

^
Post dodany: |28 Sty 2008|, 2008 09:54
Data rejestracji: 28 Sty 2008 postów: 1
" "

a czy przedmioty obowiazkowe mozna rownierz poprawiac tyle razy, ile chce?
mam na mysli rozszerzona matme, ktora mialem jako przedmiot obowiazkowy.

PW
»więcej

^
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach