Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Matura Polski 2009 : Chłopi i Pan Tadeusz
an89

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 14:21. -
" "
Ja napisałam że Telimena była ciotką Zosi... a ona była tylko jej opiekunką... Jakie mogą być konsekwencje tego błędu? Przeczytałam właśnie w jakimś opracowaniu, że "Zosia była do niej bardzo przywiązana i mówiła do niej per „ciociu”" To może to nie jest zbyt wielki błąd? Proszę, niech ktoś mi odpisze.
^

Teleemenah

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 14:31. -
" "
We fragmentach Telimena była nazwaną "krewną" Zosi, więc za takie określenie nie powinno się punktów odejmować. Co do tego, czy ciocię uznają - trudno wyczuć, mogą przymknąć oko, a mogą też uznać za błąd merytoryczny. Nie znam się na tych cudach-modelach-niewidach i szczerze ich nie trawię, bo zabijają myślenie, skupiając się na najdrobniejszych *****.
Ogólnie jak dla mnie to matura podstawowa była infantylna. Dobrze, że prosta, bo i łatwiej zdać, bezstresowa w sumie, ale liczyłam na tematy ze współczesności, coś związanego z wojną, z władzą, polityką. Okazuje się jednak, że na maturze liczy się to, co typowe i nie ma specjalnie miejsca na oryginalność, jakiś ciekawy temat. Niestety. Ale to moja prywatna opinia. Nigdy zresztą nie lubiłam ani "Chłopów", ani "Pana Tadeusza", a samo pisanie o Zosi i Telimenie pachniało mi czasami gimnazjum, mniej więcej podobny poziom trudności wtedy odczuwałam. Ciekawsze wypracowania pisaliśmy na lekcjach :p
Teraz, patrząc na ilość wiedzy, jaką kazano nam wchłonąć podczas lekcji j. polskiego widzę, że nie warto było aż tak się przykładać, patrząc pod kątem egzaminu. Na maturze można było sobie dać całkiem nieźle radę nawet jadąc tylko na zdobytej tu i ówdzie tzw. wiedzy ogólnej. Tą liceum zapewnia w małym ułamku.
^

mruczanka

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 14:31. Data rejestracji: 14 Kwi 2009- postów: 20

" "
maturzystka napisał/a
a gdzie wpisaliscie ta gotowke??? naukowa czy potoczna

Napisałam, że potoczna, ale diabli ich tam wiedzą.

Też pisałam "Chłopów", jedyna książka którą powtórzyłam :D
Porównałam stosunek do dzieci Byliny do Róży z "Cudzoziemki", za dużo nie odejmują, ale ma to szansę na walor?:P

Ania napisał/a

Wiecie, niby łatwe, ale pokażą odpowiedzi, to pewnie szczęki opadną.

Tak jest, teraz czekać na klucz :/
^

Ania

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 14:33. -
" "
an89, uwierz mi ludzie robią gorsze błędy i nie należy się tym tak przejmować... gdyby za każdy taki błąd oblewali ludzi, to zdawalność byłaby poniżej 30%...
^

wachoo

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 14:38. -
" "
A nie zastanowiła was pierwsza część egzaminu? Wydaje mi sie ze w tym tekscie były błedy!!! Podobno hipnoza nigdy nie była użyta w celu przestępstwa poza tymi kradziezami we włoszech. A co z zabójstwem Roberta Kennedy'iego??? Zabił go człowiek, który był zahipnotyzowany tylko po to, aby go zastrzelić! Niby banał ale jest to błąd! Podobnie było rok temu z Lalką gdzie niby Łęcka śniła, a naprawde to marzyła...
^

Ania

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 14:41. -
" "
[quote="mruczanka"][quote="maturzystka"]a gdzie wpisaliscie ta gotowke??? naukowa czy potoczna[/quote]

Napisałam, że potoczna, ale diabli ich tam wiedzą.

Też pisałam "Chłopów", jedyna książka którą powtórzyłam :D
Porównałam stosunek do dzieci Byliny do Róży z "Cudzoziemki", za dużo nie odejmują, ale ma to szansę na walor?:P

[quote="Ania"]

Wiecie, niby łatwe, ale pokażą odpowiedzi, to pewnie szczęki opadną.
[/quote]

Tak jest, teraz czekać na klucz :/[/quote]

też napisałam, że potoczna,
tak, ten klucz jest masakryczny, ale cóż, nie ma co poradzić, w radiu mówili, że nigdy się na to nie zgodzą (na zniesienie).
Jeśli to porównanie jest dobre, to pewnie dodadzą, ale ja tam się na tym nie znam...
^

Julka

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 14:45. -
" "
Gotówkę wpisałam do potocznej...;) A ten środek stylistyczny to co to było? Napisałam,że metafora....Dobrze?
^

maja

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 14:46. -
" "
Powiedzcie, ile mniej wiecej moga mi odjac punktow za bład rzeczowy, pomylenie faktow.
^

maja

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 14:47. -
" "
Powiedzcie, ile mniej wiecej moga mi odjac punktow za bład rzeczowy, pomylenie faktow.
^

aaa

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 15:04. -
" "
ja dalam do naukowej a srodek dalam przenosnia
^

Skocz do:  

Dodaj temat do Ulubionych