Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Nowe publikacje
Matura Polski 2009 : Chłopi i Pan Tadeusz
Dodano:
|4 Maj 2009|, 2009 11:01
|
|
|
Sytuacja ludzi starszych na wsi na podstawie fragmentu "Chłopów" oraz charakterystyka porównawcza bohaterek "Pana Tadeusza": Telimeny i Zosi to tematy do wyboru, z którymi musieli zmierzyć się tegoroczni maturzyści, pisząc eseje na egzaminie z języka polskiego na poziomie podstawowym. O tematach PAP dowiedziała się od warszawskich maturzystów z VIII LO im. Króla Władysława IV.
W arkuszach testu znajdowały się odpowiednie fragmenty utworów: rozmowa Hanki z ojcem starym Bylicą z "Chłopów" Władysława Reymonta oraz kilka scen z mickiewiczowskiej epopei.
Abiturienci musieli także rozwiązać test na czytanie ze zrozumieniem, odnoszący się do tekstu na temat hipnozy.
Jeden z tematów eseju maturzystów zdających egzamin na poziomie rozszerzonym to porównanie mądrości i wiedzy na podstawie Pieśni XXII i Trenu IX Jana Kochanowskiego; drugi temat to wykorzystanie toposu drogi we fragmencie powieści "Kamień na kamieniu" Wiesława Myśliwskiego, w którym stary mężczyzna opowiada o dwóch drogach: starej i nowej.
Abiturienci zdający maturę z polskiego na poziomie rozszerzonym musieli także rozwiązać test na czytanie ze zrozumieniem, odnoszący się do tekstu "Ruchome schody". W tekście tym opisane zostały przeżycia i przemyślenia młodych ludzi biorących udział w strajku studentów na Wydziale Polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego w listopadzie 1981 r.
Zdawanie egzaminu z polskiego na poziomie podstawowym wybrało 93 proc. tegorocznych maturzystów, 7 proc. wybrało poziom rozszerzony.
Egzamin na poziomie podstawowym trwał 170 minut, a na poziomie rozszerzonym - 180 minut.
Uczeń zda egzamin maturalny, jeżeli w części ustnej i części pisemnej z każdego przedmiotu obowiązkowego na maturze otrzyma co najmniej 30 proc. punktów możliwych do uzyskania z egzaminu z danego przedmiotu, niezależnie od tego, czy zdawał go na poziomie podstawowym, czy na rozszerzonym.
Arkusze z zadaniami egzaminacyjnymi z języka polskiego, które rozwiązywali maturzyści na obu poziomach, Centralna Komisja Egzaminacyjna ma opublikować w poniedziałek po południu na swojej stronie internetowej. ULA
PAP - Nauka w Polsce
Kazdy zna tematy, cieszę się że byli Chłopi - i ten temat wybrałem. Uwazam go za w miare prosty - a jakie były wasze spostrzezenia i uwagi co wybraliscie itd... ?
|
|
|
^ |
|
 |
|
Komentarze: |
|
;
|
Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 12:05. -
|
|
je też wybrałam chłopów,ale nie wiem czy dobrze.Zobaczymy co będzie w kluczu;?
|
|
|
^ |
|
 |
misu
|
Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 12:08. -
|
|
Ja tez wzialem sie za chlopow co do tesktu z czytania ze zrozumieniem najwiecej klopotu mialem z okresleniem srodka stylistycznego co i do teraz niewiem xD a tak mysle ze poszlo mi dobrze :)
|
|
|
^ |
|
 |
wheeler
|
Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 12:09. -
|
|
..również chłopi poszły na ogień. Tekst również był w miarę przystępny dla mojego mózgu...ale to jak było naprawdę okaże się dopiero w czerwcu:D
|
|
|
^ |
|
 |
diski
|
Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 12:10. -
|
|
Ja wybrałem temat z Pana Tadeusza, był banalny, a zarazem można było bardzo dużo pisać ;)
|
|
|
^ |
|
 |
Enigma1990
|
Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 12:14. Data rejestracji: 04 Maj 2009- postów: 2
|
Ja pisałam charakterystykę Zosi i Telimeny, chociaż miałam ochotę na Dziady  Tylko nie mogłam sobie przypomnieć innych starych ludzi, którzy byli źle traktowani poza starą Agatą no i ojcem Hanki, o którym mowa była w podanym tekście.
|
|
|
^ |
|
 |
abdul
|
Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 12:19. -
|
|
wwybrałam tadka..z chłopów przygotowałam się akurat na trochę inny frag a w szczeglności na osobę..trochę mi to popsuło plany. wczoraj w tv byl pan tadeusz....myślę ze temat zosii i telimeny byl prosty..chociaz oczywiscie trudno jest trafic w klucz...co o rozszerzonego - z tym tekstem o drogach to wypalili ;p co to jest!?
|
|
|
^ |
|
 |
Va
|
Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 12:23. -
|
|
Ja też wybralam chłopów, było proste, ale może to tylko zmyła, mogly być jakies haki na ktore się złapaliśmy :/
|
|
|
^ |
|
 |
sordyl18
|
Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 12:24. -
|
|
też wybrałem chłopów, moim zdaniem tematy były bardzo przyjemne, bo nie trzeba było się odnosić do całości lektury :)
|
|
|
^ |
|
 |
aaa
|
Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 12:32. -
|
|
ja pisalem chlopow.Wszsytko dobrze tylko napisalem w podsumowani ze Weronka bla tez opiekuncza jak Hanka kiedy przyejchala w odwiedziny do ojca.
|
|
|
^ |
|
 |