Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Matura Polski 2009 : Chłopi i Pan Tadeusz

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 11:01
" "

Sytuacja ludzi starszych na wsi na podstawie fragmentu "Chłopów" oraz charakterystyka porównawcza bohaterek "Pana Tadeusza": Telimeny i Zosi to tematy do wyboru, z którymi musieli zmierzyć się tegoroczni maturzyści, pisząc eseje na egzaminie z języka polskiego na poziomie podstawowym. O tematach PAP dowiedziała się od warszawskich maturzystów z VIII LO im. Króla Władysława IV.

W arkuszach testu znajdowały się odpowiednie fragmenty utworów: rozmowa Hanki z ojcem starym Bylicą z "Chłopów" Władysława Reymonta oraz kilka scen z mickiewiczowskiej epopei.

Abiturienci musieli także rozwiązać test na czytanie ze zrozumieniem, odnoszący się do tekstu na temat hipnozy.

Jeden z tematów eseju maturzystów zdających egzamin na poziomie rozszerzonym to porównanie mądrości i wiedzy na podstawie Pieśni XXII i Trenu IX Jana Kochanowskiego; drugi temat to wykorzystanie toposu drogi we fragmencie powieści "Kamień na kamieniu" Wiesława Myśliwskiego, w którym stary mężczyzna opowiada o dwóch drogach: starej i nowej.

Abiturienci zdający maturę z polskiego na poziomie rozszerzonym musieli także rozwiązać test na czytanie ze zrozumieniem, odnoszący się do tekstu "Ruchome schody". W tekście tym opisane zostały przeżycia i przemyślenia młodych ludzi biorących udział w strajku studentów na Wydziale Polonistyki Uniwersytetu Warszawskiego w listopadzie 1981 r.

Zdawanie egzaminu z polskiego na poziomie podstawowym wybrało 93 proc. tegorocznych maturzystów, 7 proc. wybrało poziom rozszerzony.

Egzamin na poziomie podstawowym trwał 170 minut, a na poziomie rozszerzonym - 180 minut.

Uczeń zda egzamin maturalny, jeżeli w części ustnej i części pisemnej z każdego przedmiotu obowiązkowego na maturze otrzyma co najmniej 30 proc. punktów możliwych do uzyskania z egzaminu z danego przedmiotu, niezależnie od tego, czy zdawał go na poziomie podstawowym, czy na rozszerzonym.

Arkusze z zadaniami egzaminacyjnymi z języka polskiego, które rozwiązywali maturzyści na obu poziomach, Centralna Komisja Egzaminacyjna ma opublikować w poniedziałek po południu na swojej stronie internetowej. ULA

PAP - Nauka w Polsce

Kazdy zna tematy, cieszę się że byli Chłopi - i ten temat wybrałem. Uwazam go za w miare prosty - a jakie były wasze spostrzezenia i uwagi co wybraliscie itd... ?

komentuj publikację

^

Komentarze:
;

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 12:05. -
" "
je też wybrałam chłopów,ale nie wiem czy dobrze.Zobaczymy co będzie w kluczu;?
^

misu

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 12:08. -
" "
Ja tez wzialem sie za chlopow co do tesktu z czytania ze zrozumieniem najwiecej klopotu mialem z okresleniem srodka stylistycznego co i do teraz niewiem xD a tak mysle ze poszlo mi dobrze :)
^

wheeler

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 12:09. -
" "
..również chłopi poszły na ogień. Tekst również był w miarę przystępny dla mojego mózgu...ale to jak było naprawdę okaże się dopiero w czerwcu:D
^

diski

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 12:10. -
" "
Ja wybrałem temat z Pana Tadeusza, był banalny, a zarazem można było bardzo dużo pisać ;)
^

Enigma1990

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 12:14. Data rejestracji: 04 Maj 2009- postów: 2

" "
Ja pisałam charakterystykę Zosi i Telimeny, chociaż miałam ochotę na Dziady ;) Tylko nie mogłam sobie przypomnieć innych starych ludzi, którzy byli źle traktowani poza starą Agatą no i ojcem Hanki, o którym mowa była w podanym tekście.
^

abdul

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 12:19. -
" "
wwybrałam tadka..z chłopów przygotowałam się akurat na trochę inny frag a w szczeglności na osobę..trochę mi to popsuło plany. wczoraj w tv byl pan tadeusz....myślę ze temat zosii i telimeny byl prosty..chociaz oczywiscie trudno jest trafic w klucz...co o rozszerzonego - z tym tekstem o drogach to wypalili ;p co to jest!?
^

Va

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 12:23. -
" "
Ja też wybralam chłopów, było proste, ale może to tylko zmyła, mogly być jakies haki na ktore się złapaliśmy :/
^

sordyl18

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 12:24. -
" "
też wybrałem chłopów, moim zdaniem tematy były bardzo przyjemne, bo nie trzeba było się odnosić do całości lektury :)
^

aaa

Dodano: |4 Maj 2009|, 2009 12:32. -
" "
ja pisalem chlopow.Wszsytko dobrze tylko napisalem w podsumowani ze Weronka bla tez opiekuncza jak Hanka kiedy przyejchala w odwiedziny do ojca.
^

Skocz do:  

Dodaj temat do Ulubionych