Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
MATURA PRÓBNA 2009
Post dodany: |6 Sty 2009|, 2009 22:23
Data rejestracji: 26 Lis 2008 postów: 223
" "

Coś na temat przyszłej próbnej?
Maraton zaczynamy już w piątek, chociaż...
co za GŁUPOTA, że ja dopiero w poniedziałek, z racji tego, że piszę z polskiego rozszerzenie.
Kto to wymyślił, że polski rozszerzony jest dopiero w środę?!
I na całą szkołę tylko ja piszę ten pl rozszerzony, zamiast odbic mi jeden arkusz i posadzić w piątek z innymi w sali, to cudują :D

Wy też macie takie rozbicie?
Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym...

PW
»więcej

^
Post dodany: |8 Sty 2009|, 2009 15:13
Data rejestracji: 28 Lis 2008 postów: 6
" "

Heh, ja polski rozszerzony piszę w piątek (znaczy się już jutro) o 9.00 równocześnie z osobami, które piszą podstawowy... Rozszerzenie, co prawda, pisze niewielka liczba osób, ale nie robili nam z tego powodu trudności...

PW
»więcej

^
Post dodany: |8 Sty 2009|, 2009 15:36
Data rejestracji: 08 Sty 2009 postów: 2
" "

macie jakieś przecieki z polskiego podstawa??

przecieki z Operonu byly calkiem skuteczne :) )

pozdrawiam

PW
»więcej

^
Post dodany: |8 Sty 2009|, 2009 18:00
Data rejestracji: 08 Sty 2009 postów: 1
" "

ja tez pisze jutro ten okropny polski! czekam na jakies przecieki,bo dopiero przerobilam antyk, sredniowiecze, 20lecie i polowe romatyzmu:(

PW
»więcej

^
Post dodany: |8 Sty 2009|, 2009 18:45
Data rejestracji: 08 Sty 2009 postów: 3
" "

Hej, ja piszę polski rozszerzony prawdopodobnie jutro.
Z racji tego, że w mojej szkole 4 osoby go piszą (cała reszta to podstawa programowa).
Chociaż (co jest totalną kpiną...) Mam przyjść do szkoły na 8:00 i dopiero później dowiem się, czy go piszę, czy zwyczajnie mam udać się do domu.
Podobno arkusze przyjdą dopiero jutro rano, a nikt nie wie, czy przyślą polski roz. z podstawą, czy w innym (późniejszym) terminie :o
"Rżnij karabinem w bruk ulicy
Twoja jest krew, a ich jest nafta !"

PW
»więcej

^
Post dodany: |8 Sty 2009|, 2009 20:58
Data rejestracji: 08 Sty 2009 postów: 2
" "

Oficjalne przecieki

Temat wypracowania #1

Rozwiń cytat "nam strzelać nie kazano" w oparciu o wystep reprezentacji Polski na Mistrzostwach Świata 2006r
Temat wypracowania #2

W oparciu o trzecią część Dziadów rozwiń wątek "Spieprzaj dziadu". Powołaj się na życie codziennie i treść lektury.
Synteza sztuk

"Ona naje*ana tańczyła na stole, a my napie**oleni, o żesz ku*wa ja pie**olę" - na podstawie cytatu rozwiń myśl: "Polacy nie gęsi, iż swój język mają"

3 temat troche trudny, drugi do napisania... pierwszy w miare latwy...

nie bedzie jutro tak zle...

[ Dodano: 8 Styczeń 2009, 20:59 ]
angielski:

Podczas pobytu w Wielkiej Brytanii kupiłeś ciągnikowy kultywator sprężynowy z zapasowym kompletem lemieszy półsztywnych i skaryfikatorem.
Zauważyłeś, że uszkodzone było łożysko toczne baryłkowe wahliwe w mimośrodzie oraz brakowało połączeń gwintowych ze śrubą pasowaną o trzpieniu stożkowym.
Chcesz zgłosić jego reklamację. Napisz na czym polega problem oraz gdzie i kiedy nabyłeś urządzenie i zaproponuj rozwiązanie problemu. Podpisz się jako XYZ
Uwaga!!! Jest odpowiedź!

Trudne, ale ja bym to napisał tak:

During my stay in Great Britain I bought a bed harrow with an extra set of crumblers and an overseeder. Unfortunatelly, I noticed, that the self-aligning double ball bearing is damaged at the eccentric element level and the thread connections with the flat head countersunk is missing. I wish to lodge a complaint...
... I want my money back.
Sincerely XYZ

[ Dodano: 8 Styczeń 2009, 21:03 ]
matematyka - przyznam ze spodziewalem sie czegos trudniejszego... prawdopodobienstwo rownie proste jak te z OPERONU....

Zadanie #1

Jasiek chodzi na imprezę co tydzień, Mariola co 16 dni. Znając okres cyklu miesiączkowego Marioli oblicz prawdopodobieństwo, ze na wspólnej imprezie wpadną.Oblicz prawdopodobieństwo, ze będą to bliźniaki.

Zadanie #2

Hiperpłaszczyzna rozpięta na ewaluowanej przestrzeni bazowej 25-wymiarowej posiada 17 ekstremów lokalnych. Niech k będzie dowolnym ciałem i zgodna z waluacją dyskretną dla hipotezy Jakobianowej. Domkniecie całkowite pierścienia izomorficznego definiuje wskaźniki sumacyjne wyznaczone przez transponowaną macierz odwrótną wspólczynników, gdzie kolejne wyrazy są wsólczynnikami rozwinięcia wielomianu (3/4*x-4*e5*i)16

PW
»więcej

^
Post dodany: |8 Sty 2009|, 2009 21:25
Data rejestracji: 28 Lis 2008 postów: 6
" "

hehe dobre:D A z geografii:
* Omów wpływ faz księżyca na rozwój chińskiego dorożkarstwa.
* Opisz jaki wpływ mają deszcze monsunowe w Azji Mniejszej na dorożkarstwo w południowej Francji.
* Przeanalizuj wpływ faz księżyca na procentowy udział produkcji kolumbijskiej kokainy na rynku światowym.

Z fizyki:
zadanie 1:
Napięcie skuteczne pomiędzy powiekami śpiącej królewny jest równe U. Królewna śpi już n lat wydając k oddechów na minutę. W pewnej chwili t, w nieskończenie małym przedziale czasu dt, wpada przez okno wiązka monochromatycznego światła wywierająca ciśnienie p na powieki królewny. Jakie przyrządy optyczne powinny ustawić krasnoludki na drodze promienia, by obudzić królewnę, jeżeli po l sekundach młody, uziemiony książę o potencjale V, zaczyna wirować wokół jej łoża, składając na jej ustach o napięciu powierzchniowym s, x pocałunków o mocy P każdy? Klamra w pasie księcia to złącze p-n.

zadanie 2:
Z dna szklanki ze sprite’em odrywają się co dt bąbelki o napięciu powierzchniowym s. Po czasie t pierwszy bąbelek przebył drogę S poruszając się po sinusoidzie. Całkowita praca wykonana przez bąbelki sprite’a w danym czasie t wynosi W. Oblicz skok linii śrubowej n+2-ego bąbelka, jeżeli wiadomo, że po czasie, gdy k-ty bąbelek był w 1/8 drogi, szklanka została oświetlona skolimowaną wiązką światła. Przewidzieć zmiany w ruchu n+2-ego bąbelka, jeżeli po dojściu jego poprzednika do powierzchni szklanka zacznie wirować z prędkością kątową w.

Zadanie 3:
Zła królowa, stojąc przed lustrem, poczynając od chwili t=0 wypowiada w ciągu t sekund formułę “Lustereczko, powiedz przecie, najpiękniejszy kto na świecie?”. Co stanie się w chwili 2t, gdy przez okno padnie na lustro strumień neutronów termicznych? Odpowiedź podaj dla trzech przypadków: a) lustro jest wklęsłą soczewką o aberracji sferycznej A, posrebrzaną od tyłu w k%, b) lustro jest zwierciadłem elektrostatycznym, c) zła królowa ma zeza. W przypadku c) powiedz, jaką rolę odgrywa fakt, że we wzorze na akomodację siatkówki oka złej królowej występuje stała ‘kappa’

PW
»więcej

^
Post dodany: |8 Sty 2009|, 2009 21:40
Data rejestracji: 26 Lis 2008 postów: 223
" "

A z filozofii:

Opisz wpływ krzywego dyszla na psychikę konia :]
Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym...

PW
»więcej

^
Post dodany: |8 Sty 2009|, 2009 22:53
Data rejestracji: 10 Gru 2008 postów: 16
" "

Powodzenia Kochani ;)
Kontakt:

gg: 4386556
grupa.team6@gmail.com

PW
»więcej

^
Post dodany: |9 Sty 2009|, 2009 10:44
Data rejestracji: 09 Sty 2009 postów: 12
" "

a czy ktoś kto pisał dzisiaj rozszerzona z polskiego może podać tematy?? :roll:
generalnie to wiem, że próbna jest po to żeby się sprawdzić ale do matury się naucze a z tego niestety wystawiają nam oceny :???:

PW
»więcej

^
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach