Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |6 Sty 2009|, 2009 22:23
Data rejestracji: 26 Lis 2008 postów: 223
Coś na temat przyszłej próbnej?
Maraton zaczynamy już w piątek, chociaż...
co za GŁUPOTA, że ja dopiero w poniedziałek, z racji tego, że piszę z polskiego rozszerzenie.
Kto to wymyślił, że polski rozszerzony jest dopiero w środę?!
I na całą szkołę tylko ja piszę ten pl rozszerzony, zamiast odbic mi jeden arkusz i posadzić w piątek z innymi w sali, to cudują
Wy też macie takie rozbicie?
Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym...
Post dodany: |8 Sty 2009|, 2009 15:13
Data rejestracji: 28 Lis 2008 postów: 6
Heh, ja polski rozszerzony piszę w piątek (znaczy się już jutro) o 9.00 równocześnie z osobami, które piszą podstawowy... Rozszerzenie, co prawda, pisze niewielka liczba osób, ale nie robili nam z tego powodu trudności...
Post dodany: |8 Sty 2009|, 2009 15:36
Data rejestracji: 08 Sty 2009 postów: 2
macie jakieś przecieki z polskiego podstawa??
przecieki z Operonu byly calkiem skuteczne  )
pozdrawiam
Post dodany: |8 Sty 2009|, 2009 18:00
Data rejestracji: 08 Sty 2009 postów: 1
ja tez pisze jutro ten okropny polski! czekam na jakies przecieki,bo dopiero przerobilam antyk, sredniowiecze, 20lecie i polowe romatyzmu:(
Post dodany: |8 Sty 2009|, 2009 18:45
Data rejestracji: 08 Sty 2009 postów: 3
Hej, ja piszę polski rozszerzony prawdopodobnie jutro.
Z racji tego, że w mojej szkole 4 osoby go piszą (cała reszta to podstawa programowa).
Chociaż (co jest totalną kpiną...) Mam przyjść do szkoły na 8:00 i dopiero później dowiem się, czy go piszę, czy zwyczajnie mam udać się do domu.
Podobno arkusze przyjdą dopiero jutro rano, a nikt nie wie, czy przyślą polski roz. z podstawą, czy w innym (późniejszym) terminie
"Rżnij karabinem w bruk ulicy
Twoja jest krew, a ich jest nafta !"
Post dodany: |8 Sty 2009|, 2009 20:58
Data rejestracji: 08 Sty 2009 postów: 2
Oficjalne przecieki
Temat wypracowania #1
Rozwiń cytat "nam strzelać nie kazano" w oparciu o wystep reprezentacji Polski na Mistrzostwach Świata 2006r
Temat wypracowania #2
W oparciu o trzecią część Dziadów rozwiń wątek "Spieprzaj dziadu". Powołaj się na życie codziennie i treść lektury.
Synteza sztuk
"Ona naje*ana tańczyła na stole, a my napie**oleni, o żesz ku*wa ja pie**olę" - na podstawie cytatu rozwiń myśl: "Polacy nie gęsi, iż swój język mają"
3 temat troche trudny, drugi do napisania... pierwszy w miare latwy...
nie bedzie jutro tak zle...
[ Dodano: 8 Styczeń 2009, 20:59 ]
angielski:
Podczas pobytu w Wielkiej Brytanii kupiłeś ciągnikowy kultywator sprężynowy z zapasowym kompletem lemieszy półsztywnych i skaryfikatorem.
Zauważyłeś, że uszkodzone było łożysko toczne baryłkowe wahliwe w mimośrodzie oraz brakowało połączeń gwintowych ze śrubą pasowaną o trzpieniu stożkowym.
Chcesz zgłosić jego reklamację. Napisz na czym polega problem oraz gdzie i kiedy nabyłeś urządzenie i zaproponuj rozwiązanie problemu. Podpisz się jako XYZ
Uwaga!!! Jest odpowiedź!
Trudne, ale ja bym to napisał tak:
During my stay in Great Britain I bought a bed harrow with an extra set of crumblers and an overseeder. Unfortunatelly, I noticed, that the self-aligning double ball bearing is damaged at the eccentric element level and the thread connections with the flat head countersunk is missing. I wish to lodge a complaint...
... I want my money back.
Sincerely XYZ
[ Dodano: 8 Styczeń 2009, 21:03 ]
matematyka - przyznam ze spodziewalem sie czegos trudniejszego... prawdopodobienstwo rownie proste jak te z OPERONU....
Zadanie #1
Jasiek chodzi na imprezę co tydzień, Mariola co 16 dni. Znając okres cyklu miesiączkowego Marioli oblicz prawdopodobieństwo, ze na wspólnej imprezie wpadną.Oblicz prawdopodobieństwo, ze będą to bliźniaki.
Zadanie #2
Hiperpłaszczyzna rozpięta na ewaluowanej przestrzeni bazowej 25-wymiarowej posiada 17 ekstremów lokalnych. Niech k będzie dowolnym ciałem i zgodna z waluacją dyskretną dla hipotezy Jakobianowej. Domkniecie całkowite pierścienia izomorficznego definiuje wskaźniki sumacyjne wyznaczone przez transponowaną macierz odwrótną wspólczynników, gdzie kolejne wyrazy są wsólczynnikami rozwinięcia wielomianu (3/4*x-4*e5*i)16
Post dodany: |8 Sty 2009|, 2009 21:25
Data rejestracji: 28 Lis 2008 postów: 6
hehe dobre:D A z geografii:
* Omów wpływ faz księżyca na rozwój chińskiego dorożkarstwa.
* Opisz jaki wpływ mają deszcze monsunowe w Azji Mniejszej na dorożkarstwo w południowej Francji.
* Przeanalizuj wpływ faz księżyca na procentowy udział produkcji kolumbijskiej kokainy na rynku światowym.
Z fizyki:
zadanie 1:
Napięcie skuteczne pomiędzy powiekami śpiącej królewny jest równe U. Królewna śpi już n lat wydając k oddechów na minutę. W pewnej chwili t, w nieskończenie małym przedziale czasu dt, wpada przez okno wiązka monochromatycznego światła wywierająca ciśnienie p na powieki królewny. Jakie przyrządy optyczne powinny ustawić krasnoludki na drodze promienia, by obudzić królewnę, jeżeli po l sekundach młody, uziemiony książę o potencjale V, zaczyna wirować wokół jej łoża, składając na jej ustach o napięciu powierzchniowym s, x pocałunków o mocy P każdy? Klamra w pasie księcia to złącze p-n.
zadanie 2:
Z dna szklanki ze sprite’em odrywają się co dt bąbelki o napięciu powierzchniowym s. Po czasie t pierwszy bąbelek przebył drogę S poruszając się po sinusoidzie. Całkowita praca wykonana przez bąbelki sprite’a w danym czasie t wynosi W. Oblicz skok linii śrubowej n+2-ego bąbelka, jeżeli wiadomo, że po czasie, gdy k-ty bąbelek był w 1/8 drogi, szklanka została oświetlona skolimowaną wiązką światła. Przewidzieć zmiany w ruchu n+2-ego bąbelka, jeżeli po dojściu jego poprzednika do powierzchni szklanka zacznie wirować z prędkością kątową w.
Zadanie 3:
Zła królowa, stojąc przed lustrem, poczynając od chwili t=0 wypowiada w ciągu t sekund formułę “Lustereczko, powiedz przecie, najpiękniejszy kto na świecie?”. Co stanie się w chwili 2t, gdy przez okno padnie na lustro strumień neutronów termicznych? Odpowiedź podaj dla trzech przypadków: a) lustro jest wklęsłą soczewką o aberracji sferycznej A, posrebrzaną od tyłu w k%, b) lustro jest zwierciadłem elektrostatycznym, c) zła królowa ma zeza. W przypadku c) powiedz, jaką rolę odgrywa fakt, że we wzorze na akomodację siatkówki oka złej królowej występuje stała ‘kappa’
Post dodany: |8 Sty 2009|, 2009 21:40
Data rejestracji: 26 Lis 2008 postów: 223
A z filozofii:
Opisz wpływ krzywego dyszla na psychikę konia :]
Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym...
Post dodany: |8 Sty 2009|, 2009 22:53
Data rejestracji: 10 Gru 2008 postów: 16
Powodzenia Kochani
Post dodany: |9 Sty 2009|, 2009 10:44
Data rejestracji: 09 Sty 2009 postów: 12
a czy ktoś kto pisał dzisiaj rozszerzona z polskiego może podać tematy??
generalnie to wiem, że próbna jest po to żeby się sprawdzić ale do matury się naucze a z tego niestety wystawiają nam oceny
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|