Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |23 Cze 2007|, 2007 20:49
Data rejestracji: 23 Cze 2007 postów: 1
Witam wszystkich  !
Po długich rozmyśleniach polegających na uzyskaniu odpowiedzi jaką dziedzinę historii chciałbym zgłębiać na studiach zdecydowałem się na historię sztuki. Wszak matura za pasem i trzeba o swojej przyszłości w końcu zadecydować  . Dlatego też pewien, że jednym z moich zdawanych przedmiotów na egzaminie dojrzałości będzie właśnie historia sztuki zwracam się z wielką prośbą do szanownego grona o pomoc w wyborze fachowych lektur. Wiadomo, rynek księgarski zalewają całe masy rozmaitych vadamecum i kolorowych książeczek w stylu "Ilustrowany atlas siedmiu cudów świata" i idzie się w tej całej powodzi łatwo zgubić, ja zaś poszukuję czegoś na kształt ogólnego acz w żadnym razie pobieżnego "podręcznika" poszczególnych dziedzin sztuki (malarstwo, rzeźba itp) tak abym posiadał pewny grunt do zdobywania wiedzy... Na marginesie: bardzo pomocne okazują się książeczki wydawane co sobotę z Rzeczpospolitą, spod serii "Wielkie muzea" - polecam je każdemu miłośnikowi sztuki  .
Z góry dziękuję za odpowiedź/rady/wskazówki.

Profil PW
»więcej
Opis: Łubu-dubu !
Post dodany: |24 Gru 2007|, 2007 19:40
Data rejestracji: 02 Sty 2007 postów: 2
Osobiście polecam podręczniki "Sztuka i czas" (autora nie pamiętam, wyd. WSiP, teraz 2-częściowa zamiast 4-częściowej) no i oczywiście wszelkie książki z historii sztuki, jakie tylko się nawiną pod ręce
Post dodany: |29 Gru 2007|, 2007 14:48
Data rejestracji: 28 Gru 2007 postów: 1
| magdalek napisał/a | | podręczniki Sztuka i czas |
autorką jest Barbara Osińska, fajne podręczniki, przystępnie, jasno napisane.
Nie wiem jakie są konkretnie wymagania na maturze z historii sztuki, ale o sztuce XX wieku jest ciekawa książka Malarstwo, Rzeźba, Architektura. (autorzy: A.Kotula, P.Krakowski). - wiele informacji można z niej wyczytać.
Ostatnio zmieniony przez jum8 |29 Gru 2007|, 2007 14:55, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |16 Lis 2008|, 2008 14:16
Data rejestracji: 22 Cze 2008 postów: 4
w ktorą ksiazke bardziej warto zainwestowac? "w sztuke cenniejsza
niz zloto" białostockiego , czy " o sztuce" gombricha? i dlaczego?
chodzi mi o to, by byly w niej usystematyzowane wiadomosci,
potrzebne do matury. Osinska jakos mnie nie przekonuje, bo mało w
niej informacji...
Post dodany: |17 Lis 2008|, 2008 13:43
Data rejestracji: 02 Paź 2005 postów: 960
| bru napisał/a | w ktorą ksiazke bardziej warto zainwestowac? w sztuke cenniejsza
niz zloto białostockiego , czy o sztuce gombricha? i dlaczego?
chodzi mi o to, by byly w niej usystematyzowane wiadomosci,
potrzebne do matury. Osinska jakos mnie nie przekonuje, bo mało w
niej informacji... |
nie inwestuj, tylko wypożycz z biblioteki,
polecam obydwie,
Białostocki, Tatarkiewicz
nie czytam i nie odpowiadam na pytania zadawane poprzez pw!
proszę nie spamować mi skrzynki! bo nie znam się na żartach!

Profil PW www
»więcej
Opis: histeryk sztuki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|