• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Alkohol pomaga utrzymać wagę

    10.03.2010. 14:04
    opublikowane przez: Piotr aewski-Banaszak

    Kobiety ważące w normie, które piją niewielkie albo umiarkowane ilości alkoholu, zdają się przybierać na wadze mniej niż abstynentki. Mają również mniejsze ryzyko nadwagi i otyłości - czytamy w piśmie "Archives of Internal Medicine".

    Naukowcy szacują, że po alkohol sięga ponad połowa dorosłych Amerykanów. Wraz z każdym gramem alkoholu do organizmu trafia około siedmiu kalorii, dlatego teoretycznie picie może powodować przybieranie na wadze. Prowadzone dotąd badania nie dawały jednak wyraźnych dowodów na to, że picie alkoholu oznacza ryzyko otyłości.

    Aby bliżej zbadać ten problem, Lu Wang z Women's Hospital w Bostonie i jej współpracownicy przeanalizowali dane dotyczące ponad 19 tys. Amerykanek w wieku od 39 lat wzwyż, mające wagę ciała w normie (ich wskaźnik masy ciała BMI wynosił od 18,5 do 25).

    Badane wypełniały kwestionariusz, odpowiadając m.in. na pytanie, ile alkoholu piją przeciętnie w ciągu jednego dnia. Ponad 38 proc. badanych twierdziło, że procentów unika; niemal 33 proc. deklarowało, że pije mniej niż 5 gram alkoholu. Ponad 20 proc. mówiło o ilości alkoholu od 5 do 15 gram. Do picia 15-30 gram alkoholu przyznało się niemal 6 proc. badanych, a picia co najmniej 30 gram - 3 proc. badanych.

    Naukowcy obserwowali później ankietowane kobiety średnio przez trzynaście lat. W tym czasie większość systematycznie przybierała na wadze. Najwięcej przybyło tym, które w ogóle nie piły alkoholu. Liczba przybieranych kilogramów była mniej więcej odwrotnie proporcjonalna do ilości wypijanego codziennie alkoholu - stwierdziła Lu Wang.

    Nadwagę bądź otyłość (kiedy BMI wynosił co najmniej 25) zaobserwowano z biegiem czasu u nieco ponad 41 proc. kobiet, które wcześniej miały wagę w normie (otyłość dotyczyła 3,8 proc. kobiet). Paniom, które wypijały niewiele mniej niż 40 gram alkoholu dziennie, nadwaga albo otyłość zdarzała się rzadziej niż abstynentkom.

    Najmniejsze ryzyko tycia zaobserwowano u kobiet pijących od 15 do 30 gram alkoholu dziennie. Ryzyko, że się wyraźnie zaokrąglą, było u nich mniejsze niż u abstynentek niemal o 30 proc.

    Związek picia alkoholu i zmniejszonego ryzyka nadwagi albo otyłości dotyczył różnych napojów - wina czerwonego i białego, piwa oraz wódki. Najwyraźniejszy był dla wina czerwonego.

    Naukowcy zwracają uwagę, że związek picia alkoholu z wagą to tylko jedna strona medalu. Mówiąc bowiem o "korzyściach" z pochłaniania procentów nie można zapominać o potencjalnych, związanych z tym problemach zdrowotnych oraz społeczno-psychologicznych.

    Źródło:
    PAP - Nauka w Polsce

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Użycie alkoholu – w polskim prawie stan po użyciu alkoholu zachodzi, gdy zawartość alkoholu w organizmie wynosi lub prowadzi do: Standardowa dawka alkoholu, standardowa porcja alkoholu, standardowa jednostka alkoholu (SJA) – 10 g (lub 12,5 ml) czystego alkoholu etylowego (etanolu). Otyłość brzuszna – zwana inaczej "otyłością centralną", "otyłością typu jabłko", "otyłością trzewną", "otyłością wisceralną", "otyłością androidalną". Jest częściej spotykana u mężczyzn niż u kobiet. Jej powikłaniami mogą być:

    Tester trzeźwości – urządzenie służące do określania ilościowej zawartości alkoholu w wydychanym powietrzu,co pozwala określić zawartość alkoholu we krwi. Zostało wynalezione przez Rolla N. Hargera, lekarza z Indianapolis. Popularna nazwa potoczna to alkomat. Alkoholizm, choroba alkoholowa, uzależnienie od alkoholu, toksykomania alkoholowa – zaburzenie polegające na utracie kontroli nad ilością spożywanego alkoholu.

    Zawartość alkoholu we krwi – ilość alkoholu etylowego we krwi, określana najczęściej w promilach (1 promil oznacza 100 mg alkoholu w 1 dl (decylitrze) krwi). Otyłość (łac. obesitas) – patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet. Otyłości towarzyszy nadwaga, czyli nadmierna masa ciała powyżej masy optymalnej.

    Koktajl z Brompton, nazywany czasem Eliksirem z Brompton, to eliksir przeznaczony do użycia jako bardzo mocny środek przeciwbólowy, a także stosowany profilaktycznie. Wytworzony z morfiny lub heroiny, kokainy, wysoko procentowego alkoholu (według niektórych przepisów może być gin), czasem z dodatkiem chlorpromazyny by przeciwdziałać nudnościom, był podawany w przypadkach chorób terminalnych (a zwłaszcza u pacjentów, chorych na raka ) aby uśmierzyć ból i sprzyjać pacjetom w akceptowaniu ich własnej śmierci. Powszechne wyrażenie mówiło o "różnej ilości morfiny, 10 milligramów kokainy, 2.5 millilitra 98% alkoholu etylowego, 5 mL syropu BP i o różnej ilości wody z chloroformem." Areometr Trallesa – areometr, zwany alkoholomierzem, który podaje zawartość alkoholu w stopniach Trallesa (°Tr), czyli procentach objętościowych (cm³/100 cm³). W alkoholu absolutnym o gęstości d20/4=0,7895 g/cm areometr pokazuje 100 °Tr, w wodzie 0 °Tr. Określenie procentowej zawartości alkoholu jest też możliwe przy pomocy areometru uniwersalnego (wyskalowanego w jednostkach gęstości), niemniej wymaga wykonania dodatkowych obliczeń lub skorzystania z tabel ujmujących zależność gęstości w funkcji zawartości alkoholu.

    Alkoholowy zespół płodowy (FAS, ang. Fetal Alcohol Syndrome) – zespół chorobowy, który jest skutkiem działania alkoholu na płód w okresie prenatalnym. Alkoholowy zespół płodowy jest chorobą nieuleczalną, której można uniknąć zachowując abstynencję w czasie trwania ciąży. Do dziś nie określono dawki alkoholu, która byłaby bezpieczna dla płodu. Każda ilość niesie ryzyko wystąpienia zaburzeń w rozwoju dziecka.

    Głód alkoholowy – stan organizmu charakteryzujący się zarówno wzmożoną jak i trudną do odparcia chęcią wypicia alkoholu. Z głodem alkoholowym wiąże się narastające napięcie, niepokój, rozdrażnienie. Nie ma określonych czynników, które wywołują głód alkoholowy. Może on wystąpić zarówno w miejscach, sytuacjach czy okolicznościach kojarzonych z alkoholem, jak również po wypiciu niewielkiej ilości alkoholu. Jest jednym z głównych czynników wywołujących nawrót choroby alkoholowej.

    Piwo bezalkoholowe – rodzaj piwa z niską lub zerową zawartością alkoholu. Aby piwo zostało uznane za bezalkoholowe, zawartość alkoholu nie może przekroczyć 0,5% całkowitej objętości. Biokominek – forma kominka opalanego płynnym lub żelowym paliwem na bazie alkoholu. Paliwo na bazie alkoholu (przeważnie etylowego) spala się nie wytwarzając dymu, ani zapachu. W odróżnieniu od tradycyjnego kominka, w biokominku po wypaleniu miarki płynu lub żelu w palenisku nie pozostaje popiół. Główną cechą biokominków, wynikającą ze stosowania bezdymnego paliwa na bazie alkoholu jest to, że nie wymagają one instalacji kominowej. Ciepło powstałe w procesie spalania nie wydostaje się przez komin, lecz pozostaje w pomieszczeniu. Brak instalacji kominowej to również cecha umożliwiająca łatwe przemieszczanie biokominka.


    Samichlaus - mocne piwo warzone w stylu podwójnego koźlaka dolnej fermentacji przez Browar Schloss Eggenberg z Austrii. Piwo warzone jest jeden raz w roku, w dniu 6 grudnia, a następnie leżakowane przez 10 miesięcy. Powstaje zgodnie z tradycyjnym prawem czystości. Zawiera 32% ekstraktu oraz 14% alkoholu i tym samym jest jednym z najmocniejszych piw, jakie są regularnie warzone. Wysoka zawartość ekstraktu oraz alkoholu powodują, że piwo może być przechowywane znacznie dłużej niż standardowe piwa dolnej fermentacji, nawet ponad 5 lat. Samichlaus rozlewany jest do charakterystycznych butelek 0,33 l oraz do beczek 20 i 30 l. Napój bezalkoholowy – rodzaj napoju, który nie zawiera znaczących ilości alkoholu. Alkohol w niewielkich ilościach występuje naturalnie w wielu napojach, takich jak soki owocowe, a także tworzy się w wyniku fermentacji, np. w kwasie chlebowym, należałoby jednak wypić ogromne ilości takich napoi, żeby odczuć jakiekolwiek oddziaływanie spożytego alkoholu. Według polskiego prawa napój nie jest napojem alkoholowym gdy zawiera poniżej 0,5% etanolu.

    Dodano: 10.03.2010. 14:04  


    Najnowsze