• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Badania pokazują, że dieta śródziemnomorska dobrze wpływa na organizm

    26.06.2009. 15:11
    opublikowane przez: Maksymilian Gajda

    Nowe badania naukowe pokazują, że kilka grup potraw w diecie śródziemnomorskiej odgrywa znacznie ważniejszą rolę niż inne w poprawianiu dobrobytu człowieka i przedłużaniu jego życia. Według wyników badań, przepisem na sukces jest spożywanie większej ilości owoców, warzyw, roślin strączkowych, orzechów i oliwy z oliwek. Prospektywne badanie kohortowe, opisane w czasopiśmie British Medical Journal, finansowane było częściowo z unijnego programu "Europa przeciw rakowi".

    Wiele badań naukowych poświęconych było już zaletom przestrzegania diety śródziemnomorskiej, ale te najnowsze są pierwszymi, w których podkreśla się rolę poszczególnych składników tej diety.

    "Przeanalizowaliśmy wkład dziewięciu powszechnie przyjętych składników diety śródziemnomorskiej (duże spożycie warzyw, owoców, orzechów, roślin strączkowych, ryb, owoców morza oraz płatków zbożowych; małe spożycie mięsa, produktów mięsnych i nabiałowych; wysoki udział mono-nienasyconych lipidów w stosunku do nasyconych; i umiarkowane spożycie etanolu) w odwrotność związku tej diety z umieralnością w ogóle" - czytamy w artykule.

    Naukowcy przyjrzeli się każdemu składnikowi klasycznej diety śródziemnomorskiej, bogatej w ryby, owoce morza oraz płatki zbożowe i ubogiej w nabiał, aby sprawdzić, czy którykolwiek z nich jest wyznacznikiem długowieczności. W tym celu, jak wyjaśnia profesor Dimitrios Trichopoulos z Harvard School of Public Health w USA, zespół dokonał oceny 23.349 kobiet i mężczyzn, u których nie zdiagnozowano wcześniej zaburzeń takich jak nowotwór czy cukrzyca, a którzy uczestniczyli w greckim segmencie programu EPIC (Europejskie badania prospektywne w zakresie raka i odżywiania się).

    Program EPIC realizowany jest przez 23 centra badawcze w 10 krajach Europy. Jego celem jest zbadanie roli czynników biologicznych, dietetycznych i środowiskowych oraz trybu życia w zachorowalności na raka i inne choroby przewlekłe.

    Przy zgłaszaniu swojego udziału w badaniach, każdy uczestnik proszony był o wypełnienie kwestionariuszy nt. swojej diety i trybu życia. Badanych pytano o aktywność fizyczną, przebyte choroby oraz nałóg palenia. Naukowcy informują, że dokonali oceny przestrzegania przez badanych tradycyjnej diety śródziemnomorskiej w skali od 0 do 10.

    Następnie przeprowadzano z uczestnikami wywiady kontrolne przez okres średnio 8,5 roku, w którym 1.075 badanych zmarło (z różnych przyczyn zmarły 652 osoby spośród grupy 12.694, która mieściła się w skali diety śródziemnomorskiej w przedziale 0-4, oraz 423 osoby z grupy 10.655 badanych, którzy w tej samej skali otrzymali 5 lub więcej punktów).

    "Stwierdziliśmy, że wśród osób bardziej trzymających się tradycyjnej diety śródziemnomorskiej - według wskazań skali diety śródziemnomorskiej - ogólny wskaźnik umieralności był niższy. Konkretnie, wzrost o dwa punkty w skali przestrzegania diety śródziemnomorskiej, a więc realna zmiana, wiązał się ze statystycznie znaczącym 14% spadkiem ogólnego wskaźnika umieralności" - jak wykazały badania.

    "W wielu badaniach analizujących wpływ diety śródziemnomorskiej na zdrowie autorzy snują przypuszczenia na temat procesów biologicznych prowadzących do jej oddziaływania, koncentrując się na możliwym anty-onkogenicznym [tj. przeciwnowotworowym] działaniu kwasu oleinowego, rezweratrolu i piceidu głównie w winie i kilku innych przeciwutleniaczach w oliwie z oliwek oraz potrawach roślinnych, jak również powszechnie uznanym dobroczynnym wpływie oliwy z oliwek na lipidy krwi."

    Podsumowując, mimo iż badania te nie dają wyników opisujących sytuację w sposób uniwersalny, jako że dieta ludzi różni się bez względu na to, czy mieszkają w tym samym kraju czy nie, ich wyniki pokazują, że punktacja uzyskana w skali diety śródziemnomorskiej "jest skutecznym narzędziem prognozowania umieralności, ponieważ łączy powiązania z umieralnością wielu indywidualnych składników w jedną i jednowymiarową skalę".

    Źródło: CORDIS

    Więcej informacji:

    British Medical Journal
    http://www.bmj.com/

    Europa przeciw rakowi
    http://ec.europa.eu/health/ph_overview/previous_programme/cancer/cancer_en.htm

    Źródło danych: British Medical Journal
    Referencje dokumentu: Trichopoulou, A., et al. (2009) Anatomy of health effects of Mediterranean diet: Greek EPIC prospective cohort study. British Medical Journal (w druku). Publikacja internetowa z dnia 23 czerwca; DOI:10.1136/bmj.b2337.

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Weganizm – styl życia, którego jedną z cech jest stosowanie diety wegańskiej, czyli rezygnacja ze spożywania produktów zwierzęcych. Weganie dążą jednak do wyeliminowania produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko z diety, ale również ze wszystkich innych aspektów życia. Dieta CRON (Calorie Restriction with Optimal Nutrition – Ograniczenie Kalorii z Optymalnym Odżywianiem) – bogata w składniki odżywcze, bardzo niskokaloryczna dieta, której twórcami są Roy Walford i Lisa Walford. Dieta CRON polega na ograniczeniu kalorii w nadziei, że polepszy to stan zdrowia i opóźni starzenie się, w oparciu o wartości określone przez zalecane dzienne spożycie poszczególnych składników odżywczych. Inne nazwy tej diety to: CR-diet, Longevity diet i Anti-Aging Plan. Walfordowie, Delaney i inni założyli Calorie Restriction Society (Stowarzyszenie Ograniczania Kalorii) w celu promocji diety CRON. Semiwegetarianizm (semi - łac. pół) – odmiana diety ograniczającej spożycie mięsa, zbliżona do diety wegetariańskiej, różniąca się od niej spożywaniem niektórych rodzajów mięsa - drobiu, ryb i innych, uważanych za zdrowsze. Dozwolone jest również spożywanie jaj, miodu i mleka wraz z jego przetworami. Semiwegetarianizm ogranicza ilość mięsa w diecie. Z reguły wyłącza zupełnie mięso czerwone (wieprzowinę i wołowinę), a dopuszcza mięso białe (drób i ryby). W przeciwieństwie do jadłospisu wegan, pozwala na dostarczenie organizmowi witaminy B12, którą organizm otrzymuje jedynie z pożywienia. Bywa etapem przejściowym pomiędzy jedzeniem potraw mięsnych a wegetarianizmem.

    Suplement diety - uzupełnienie diety, dodatek zawierający niezbędne dla zdrowia składniki (zwłaszcza witaminy lub inne substancje egzogenne), których może brakować w codziennej diecie. Suplement oferowany jest najczęściej w postaci skoncentrowanej - jako tabletki, kapsułki, proszek lub płyn.. Novit to suplement diety produkowany przez firmę Tivon. Preparat zawiera między innymi związki żelaza, magnezu, manganu, miedzi, cynku, potasu przyswajalne dla człowieka. Novit jest reklamowany przez producenta jako suplement diety wspomagający leczenie nowotworów, jednak działanie antynowotworowe preparatu nie zostało potwierdzone.

    Książka kucharska – zbiór przepisów kulinarnych, opisujących sposób przygotowywania danych potraw. Współczesne książki kucharskie są na ogół ułożone według jakiegoś tematu przewodniego i zawierają przepisy np. kuchni narodowych czy regionalnych bądź spełniające wymagania danej diety (np. książki kucharskie dla diabetyków, wegetarian czy osób odchudzających się). Mogą też zawierać przepisy na określony typ potraw, np. ciasta, sałatki, przetwory z owoców czy potrawy mięsne. Obecnie są często ilustrowane fotografiami pokazującymi gotowe dania. Mleczan żelaza(II) – organiczny związek chemiczny, sól żelazowa kwasu mlekowego. Stosowany jest jako dodatek do żywności (E585), jako regulator kwasowości oraz stabilizator koloru oraz jako suplement diety uzupełniający żelazo.

    Leki anorektyczne, anorektyki – substancje hamujące uczucie głodu (suplementy diety lub leki), powodujące ograniczenie spożywania pokarmów. Żywienie medyczne – sposób odżywania się przypisany leczeniu chorób, najczęściej nowotworów. Ma na celu zwiększenie lub zapewnienie choremu dodatkowej ilości składników odżywczych, których nie może przyswoić z naturalnych pokarmów wynikających z ograniczeń konkretnej diety.

    Wegetarianizm – rodzaj praktyki (w sensie świadomej i celowej działalności człowieka), charakteryzującej się wyłączeniem z diety mięsa (w tym ryb i owoców morza); może również wiązać się z unikaniem innych produktów pochodzących z uboju zwierząt np. smalcu . Wegetarianizm może być wybrany z pobudek moralnych, zdrowotnych, ekologicznych, bądź ekonomicznych. W języku potocznym przyjmuje się, że wegetarianizm to zbiór kilku diet, które w różnym stopniu ograniczają spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego.

    Agencja Żywności i Leków (ang. Food and Drug Administration, w skrócie FDA) – amerykańska agencja rządowa utworzona w 1906. Wchodzi w skład Departamentu Zdrowia i Usług Społecznych i jest odpowiedzialna za kontrolę żywności (dla ludzi i zwierząt), suplementów diety, leków (dla ludzi i zwierząt), kosmetyków, urządzeń medycznych i urządzeń emitujących promieniowanie (w tym także niemedycznych), materiałów biologicznych i preparatów krwiopochodnych w Stanach Zjednoczonych.

    Dodano: 26.06.2009. 15:11  


    Najnowsze