• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Badania wskazują korzyści płynące ze spożycia łososia u matek i dzieci

    16.04.2012. 15:49
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Według nowego badania przeprowadzonego w Hiszpanii, wskazane jest, by kobiety w ciąży jadły dwie porcje łososia hodowlanego w tygodniu, ponieważ jest to korzystne zarówno dla nich, jak i ich dzieci. Ryby powinny być wzbogacone o kwasy tłuszczowe omega-3. Przedstawione w American Journal of Clinical Nutrition badania zostały sfinansowane częściowo przez projekt SIPS ("Łosoś w badaniu ciąży”) wspierany w ramach siódmego programu ramowego (7PR) Unii Europejskiej.

    Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie w Hiszpanii stwierdzili, że spożywanie łososia podnosi poziom kwasów tłuszczowych omega-3 zarówno u matki, jak i u dziecka oraz wzmacnia obronę antyoksydacyjną. Co powoduje taki wzrost stężenia kwasów tłuszczowych i obrony? Odpowiada za to stężenie selenu i retinolu w łososiu. Naukowcy odkryli również, że spożywanie łososia nie zmienia poziomu stresu oksydacyjnego, reakcji zapalnej ani homeostazy naczyniowej.

    Naukowcy poddali ocenie badanych podzielonych na dwie grupy: "grupa łososiowa" spożywała 2 porcje łososia po "obróbce" od 20 tygodnia ciąży aż do terminu porodu, natomiast grupa kontrolna utrzymywała zwyczajną dietę.

    Zespół podawał badanym ryby hodowlane poddane kontrolowanej diecie, która składała się ze specjalnych składników, takich jak oleje roślinne i żywność, jak glony i zooplankton. Dzięki tej specjalnej diecie w łososiu odkryto zwiększony poziom kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wysokie stężenia witamin antyoksydacyjnych, takich jak witaminy A i E oraz selen. Zdaniem naukowców, mięso ryb zawierało również bardzo niski poziom zanieczyszczeń.

    Zespół pobrał od obu grup również próbki krwi i moczu. Wszystkie badane osoby wypełniły kwestionariusz dotyczący nawyków żywieniowych w 20 i 34 tygodniu ciąży. Wygenerowane dane mogą dostarczyć informacji na temat spożywanej żywności na przestrzeni poprzednich 12 tygodni. Naukowcy ponownie pobrali próbki krwi i moczu w 38 tygodniu ciąży oraz przy porodzie. Pobrali także próbki krwi pępowinowej zaraz po urodzeniu dziecka.

    Wyniki pokazują, że stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 poprawiły się u kobiet, które w ciąży spożywały dwie porcje łososia tygodniowo, kiedy normalnie tego nie robiły. Podobne rezultaty naukowcy otrzymali także w odniesieniu do noworodków. Efektem końcowym jest odkrycie, że dwie porcje łososia tygodniowo zapewniają matkom i dzieciom minimalną zalecaną ilość kwasów tłuszczowych omega-3.

    Zespół odkrył również, że po spożyciu łososia biomarkery utleniania lipidów i uszkodzeń oksydacyjnych kwasu dezoksyrybonukleinowego (DNA) pozostały niezmienione.

    W skrócie stwierdzono, że spożywanie dwóch porcji łososia tygodniowo w czasie ciąży nie wpłynie na zwiększenie stresu oksydacyjnego. Zaobserwowano natomiast wzrost stężenia selenu i retinolu w osoczu u kobiet ciężarnych, a u noworodków wzrost stężenia selenu.

    Za: CORDIS

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Chełm, Chełm Łososiński (793 m n.p.m.) - szczyt górski w Beskidzie Wyspowym, we wschodniej części Pasma Łososińskiego. Kwas eikozapentaenowy (lub kwas tymodonowy, EPA z ang. eicosapentaenoic acid) − organiczny związek chemiczny z grupy kwasów tłuszczowych typu omega-3. Jest to nienasycony kwas karboksylowy o wzorze sumarycznym C19H29COOH. Kwas γ-linolenowy (GLA) – organiczny związek chemiczny z grupy kwasów tłuszczowych omega-6. Jest prekursorem prostaglandyny PGE1 – hormonalnie czynnej pochodnej kwasu arachidonowego, obdarzonej licznymi funkcjami biologicznymi.

    Kwas linolowy (z łac. linum – len, oleum – olej), LA, kwas cis,cis–9,12-oktadekadienowy – organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6 o wzorze pół-strukturalnym CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH. Kwasy tłuszczowe omega-6 (zwane też kwasami tłuszczowymi n-6 lub ω-6) – nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy szóstym od końca atomie węgla łańcucha węglowodorowego. W postaci acylogliceroli wchodzą w skład tłuszczów. Kwasy omega-6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), co oznacza, że nie są one produkowane przez organizm człowieka, a jednocześnie są mu potrzebne do prawidłowego funkcjonowania i muszą być pobierane z pożywienia.

    Biosynteza kwasów tłuszczowych – reakcje biochemiczne, prowadzące do powstania kwasów tłuszczowych z jednostek acetylo-CoA. β-oksydacja (β-oksydacja Knoopa) – szereg reakcji przekształcenia kwasów tłuszczowych w acetylokoenzym A (acetylo-CoA) w przypadku kwasów tłuszczowych o parzystej liczbie węgli oraz acetylo-CoA i propionylo-CoA, gdy liczba atomów węgla jest nieparzysta.

    Wiktorów – wzniesienie w bocznym grzbiecie na północnej stronie Pasma Łososińskiego w Beskidzie Wyspowym. Grzbiet ten odbiega od głównej grani tego pasma spomiędzy Dzielca i Gronia . Północne jego stoki opadają do doliny rzeki Łososina, która opływa go również od wschodu i zachodu. Wiktorów jest w większości zalesiony, ale wysoko na wschodnich stokach znajdują się pola uprawne i zabudowania osiedli Załupie i Wiktorów, u podnóży północnych nad Łososiną osiedla Podlesie, a od zachodniej strony dość wysoko wcinają się w jego stoki pola uprawne osiedla Zagrody. Ostre stłuszczenie wątroby ciężarnych – rzadkie, zagrażające życiu powikłanie ciąży, które występuje w trzecim trymestrze ciąży lub bezpośrednio po porodzie. Uważa się, że jest powodowane zaburzonym metabolizmem kwasów tłuszczowych w mitochondriach matki, spowodowanym niedoborem enzymu LCHAD (dehydrogenaza 3-hydroksyacyl-koenzymu A długołańcuchowych kwasów tłuszczowych). Wcześniej uważano, że ostre stłuszczenie wątroby ciężarnych wiąże się z dużą umieralnością, ale intensywne leczenie stabilizujące stan matki poprzez dożylne podawanie płynów i produktów krwiopochodnych, z oczekiwaniem na możliwość wczesnego zakończenia ciąży, poprawiło rokowanie.

    Kwas elaidynowy – organiczny związek chemiczny z grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-9. Jest trans-izomerem kwasu oleinowego.

    Białowodzka Góra (616 m) – zalesiony szczyt wznoszący się stromymi stokami nad Dunajcem. Dwie kulminacje Białowodzkiej Góry – Zamczysko (608 m n.p.m.) i Rozdziele (616 m n.p.m.) – są najdalej wysuniętym na wschód fragmentem Pasma Łososińskiego.

    Dzielec 628 m n.p.m. – najbardziej wysunięty na zachód szczyt Pasma Łososińskiego w Beskidzie Wyspowym, położony nad wsiami Sowliny i Łososina Górna. Zabudowania i pola uprawne podchodzą dość wysoko na jego stoki. Partie grzbietowe są zalesione, ale po północnej stronie pod samym wierzchołkiem znajduje się duża polana. W północno-wschodnim kierunku od Dzielca odchodzi krótki boczny grzbiet z wzniesieniem Wiktorów

    Dodano: 16.04.2012. 15:49  


    Najnowsze