• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Chemicy rzucają nowe światło na zdrowotne korzyści płynące z czosnku.

    10.02.2009. 20:28
    opublikowane przez:

    Pracownicy naukowi szeroko uwierzyli, że organiczna mieszanina, allicyna " która daje czosnkowi jego aromat i smak " czyni go najpotężniejszym przeciwutleniaczem świata. Ale dotychczas nie było to takie jasne jak działa allicyna, w porównaniu ze znanymi innymi przeciwutleniaczami takim jak Witamina E i koenzym Q10, który zatrzymuje szkodliwe efekty rodników, pierwiastków.

    "Nie zrozumieliśmy, jak czosnek może zawierać taki skuteczny przeciwutleniacz, odkąd nie ma konkretnej ilości typów mieszanin zwykle odpowiedzialnych za wysoką działalność przeciwutleniacza w roślinach, takim jak flawanoidy znalezione w zielonej herbacie lub winogronie," mówi Chemik profesor Pratt. "Jeżeli allicyna byłaby naprawdę odpowiedzialna za tę działalność w czosnku, chcielibyśmy dowiedzieć się jak to pracuje."

    Zespół badawczy kwestionował zdolność allicyny do tak efektownego łapania uszkodzeń i rozważył możliwość, że produkt rozkładu allicyn może być za to odpowiedzialny. Przez eksperymenty z syntetycznie produkowaną allicyną znaleźli produkowany kwas podczas szybkiego rozpadu z pierwiastkami.
    Ich odkrycia zostały opublikowane w 2009 roku.

    "Zasadniczo mieszanina allicyny musi się rozłożyć aby wygenerować potężny przeciwutleniacz" wyjaśnia dr Pratt. "Reakcja między kwasem sulfanilowym a wolnymi rodnikami jest tak szybka jak to tylko możliwe, ograniczona tylko do czasu podczas, którego dwie molekuły się spotykają. Nikt wcześniej nie widział związków chemicznych, naturalnych czy syntetycznych, które reagowały by tak szybko jak przeciwutleniacze." Jest pewny, że jest związek pomiędzy reaktywnością kwasu sulfanilowego a medyczną korzyścią czosnku. "Kiedy czosnek był używany jak lek ziołowy przez wieku, teraz jest wiele suplementów na rynku, ale nie wiadomo , nie ma wytłumaczenia dlaczego czosnek jest taki korzystny dla zdrowia". "Myślę że zrobiliśmy pierwszy krok w odkryciu podstaw chemicznego mechanizmu, który może tłumaczyć medyczne korzyści".

    Wraz z cebulą, porem i szczypiorem, czosnek jest gatunkiem w rodzinie Alliaceae. Wszystkie te inne rośliny zawierają mieszaninę podobnych do allicyn, ale nie mają tych samych lekarskich właściwości, nie dorównują czosnkowi. Dr Pratt wierzy że jest to spowodowane wolniejszym tempem rozkładu alicyn w tychże innych roślinach z tej samej rodziny, które prowadzi do mniejszego stężenia kwasu sulfanilowego dostępnego w danej chwili by zareagować jako przeciwutleniacz.

    Badania te są chętnie finansowane przez różne instytucje, wiedza na ten temat może być w przyszłości bardzo przydatna. Przedewszystkim warto wspomnieć że nie istnieje żaden suplement czosnku, który dawał by takie same efekty jak naturalna roślina.



    Wszelkie sugestie proszę kierować na PW bądź email.
    Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.
    Interpretacja i tłumaczenie wyłącznie na potrzeby servis.pl
    Marcin


    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Allicyna – organiczny związek chemiczny, fitoncyd o działaniu bakteriobójczym i charakterystycznym zapachu. Powstaje (jako mieszanina racemiczna) po uszkodzeniu tkanki cebuli, czosnku i niektórych innych roślin jako produkt przekształcenia alliiny (1) pod wpływem enzymu allinazy poprzez pośredni kwas allilosulfenowy (2): Fitoncydy (gr. phytón – roślina, łac. caedo – ścinam, zabijam) – naturalne substancje wydzielane przez rośliny wyższe (np. cebuli, czosnku, porze, chrzanie, rzodkwi), wykazujące działanie bakteriobójcze, grzybobójcze lub pierwotniakobójcze (m.in. siarczki, disiarczki, sulfotlenki, glikozydy izosiarkocyjanowe, olejki czosnkowe) lub hamujące procesy życiowe drobnoustrojów (np. allicyna). Ajoen (4,5,9-tritiododeka-1,6,11-trieno-9-tlenek) – organiczny związek chemiczny występujący w czosnku. Stanowi bezwonny produkt rozpadu alliiny. Jest zaliczany do substancji przeciwrakowych. Stosowany jest jako środek bakteriostatyczny. Swoją sławę zawdzięcza antykrzepliwym, antybiotycznym właściwościom oraz zdolności do obniżania poziomu cholesterolu. Jest silnym inhibitorem agregacji płytek krwi, ponadto wzmaga podobne działanie prostacykliny, forskoliny i innych substancji antyagregacyjnych. Hamuje syntezę tromboksanu A2 poprzez wpływ na cyklooksygenazę. Poza tym, indukuje apoptozę i zatrzymuje proliferację leukemicznych komórek nowotworowych.

    Tabbouleh (arab. تبولة, wymowa: "tabule"; ang. tabbouleh lub tabouleh) – odmiana sałatki warzywnej z pomidorów i kuskusu z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną i natką pietruszki, ewentualnie także orzeszkami piniowymi. Zamiast kuskus można użyć tej samej ilości ziarna bulgur. Potrawa ta jest elementem kuchni arabskiej, nazywana bywa też "sałatką libańską". Sos pomidorowy – określenie dużej grupy sosów, których głównym składnikiem są pomidory. Sosy takie często poddawane są obróbce termicznej. Posiadaja wiele regionalnych odmian. Sos pomidorowy przyrządzany jest z duszonych pomidorów lub z wody i koncentratu pomidorowego. Jest dodatkiem do makaronu, pizzy, i innych potraw kuchni włoskiej. Oprócz pomidorów, sos pomidorowy może zawierać: bazylię, cebulę, czosnek, chili, tymianek.

    Przeciwutleniacze (antyoksydanty, antyutleniacze) – grupa związków chemicznych, które same występując w małych stężeniach (w porównaniu z substancją podlegającą utlenianiu), wstrzymują lub opóźniają proces utleniania tej substancji. Każdy przeciwutleniacz może występować w roli prooksydanta. Stalowe mydło – kawałek stali nierdzewnej, najczęściej uformowany na kształt kostki mydła. Jego zadaniem jest neutralizacja silnych zapachów z rąk, powstałych przy obieraniu i krojeniu cebuli, czosnku lub ryb. Kształt kostki mydła pełni jedynie funkcje ergonomiczne i dekoracyjne. W rzeczywistości każdy kawałek stali nierdzewnej (na przykład łyżka) z powodzeniem może być wykorzystany w tym samym celu co stalowe mydło.

    Roztwór – homogeniczna mieszanina dwóch lub więcej związków chemicznych. Skład roztworów określa się przez podanie stężenia składników. W roztworach zwykle jeden ze związków chemicznych jest nazywany rozpuszczalnikiem, a drugi substancją rozpuszczaną. Który z dwóch związków uznać za rozpuszczalnik, jest właściwie kwestią umowną, wynikającą z praktyki i tradycji. 4-Acetoksy-N,N-dietylotryptamina – substancja psychoaktywna o działaniu bardzo zbliżonym do psylocybiny, pochodna tryptaminy. Znana jest też pod nazwami etacetyna i etylocybina. 4-Aco-DET zostało wynalezione w laboratoriach Sandoz przez Alberta Hofmanna w 1958 roku. Jest mało trwałą molekułą i bardzo szybko ulega rozkładowi i utlenianiu na powietrzu. 4-Aco-DET zwykle zażywane jest doustnie, dawkowanie zawiera się w przedziale 5–25 mg. Efekty działania utrzymują się 4 do 6 godzin. 4-Aco-DET może też być palone, działa wtedy dużo krócej i dużo szybciej pojawiają się pierwsze efekty. Substancja ta nie jest kontrolowana w UE i Polsce.

    Arsenowodór, AsH3nieorganiczny związek chemiczny, bezbarwny, piroforyczny, silnie trujący gaz o zapachu czosnku. Słabo rozpuszcza się w wodzie. Ogrzewany rozkłada się na arsen i wodór.

    Kakodyl – arsenoorganiczny związek chemiczny o zapachu czosnku i oleistej konsystencji. Jest trujący, łatwopalny i trudnorozpuszczalny w wodzie. Kakodyl zapala się samorzutnie w kontakcie z tlenem zawartym w suchym powietrzu. Nazwę kakodyl (z gr. κακώδης, kakodes – „śmierdzący”) nadał Jöns Jacob Berzelius rodnikowi dimetyloarsynylowemu (CH3)2As.

    Galusan epigallokatechiny (EGCG) – organiczny związek chemiczny z grupy flawonoidów, polifenol pochodzenia roślinnego, pochodna katechiny. Występuje w znacznej ilości w zielonej herbacie gdzie stanowi nawet 1/3 suchej masy. Jest silnym przeciwutleniaczem, 100 razy silniejszym niż witamina C i 25 razy silniejszym niż witamina E. Galusan epigallokatechiny jest estrem kwasu galusowego i epigallokatechiny. Jest częstym składnikiem suplementów diety. Byt przygodny - jest to, w odróżnieniu od bytu koniecznego, byt podlegający przyczynom oraz taki, który może nie istnieć (analogicznie byt konieczny istnieć musi). Jako że zjawiska takie jak czas dotyczą bytu przygodnego, można powiedzieć o jego początku lub końcu. Zakłada się, że bytów przygodnych może być wiele. Byt taki jest bytem złożonym, jest zniszczalny i ma on swoją przyczynę lub wyjaśnienie swojego istnienia będącą w bycie koniecznym. Inny byt przygodny nie może być przyczyną ani wyjaśniać istnienia jakiegoś bytu przygodnego.

    Obrońcą jest adwokat występujący w imieniu oskarżonego na podstawie udzielonego pełnomocnictwa (obrona z wyboru) lub decyzji sądu (obrona z urzędu). Obrońca zobowiązany jest podejmować wszelkie działania prawem przewidziane takie jak zgłaszanie wniosków dowodowych czy zaskarżanie czynności organów postępowania, w celu doprowadzenia do uniewinnienia oskarżonego lub do orzeczenia jak najniższego wymiaru kary. Obrońca może podejmować tylko czynności na korzyść oskarżonego. Wszelkie czynności podjęte przez obrońcę odnoszą taki skutek, jakby podjął je sam oskarżony. Oskarżony co do zasady może bronić się sam, obrona ma charakter obowiązkowy tylko wówczas, gdy:

    Dodano: 10.02.2009. 20:28  


    Najnowsze