• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Cierpliwość zależy od poziomu cukru we krwi

    29.01.2010. 10:45
    opublikowane przez: Piotr aewski-Banaszak

    Poczekać trochę i dostać większą nagrodę, czy też od razu zadowolić się mniejszą? Okazuje się, że decyzja może zależeć od tego, czy... przed jej podjęciem wypije się puszkę zwykłego napoju, czy napoju typu "light". Eksperymenty, które to pokazały, przeprowadzili naukowcy z University of South Dakota.

    Ich badania, których wyniki opublikowało właśnie czasopismo "Psychological Science", dotyczyły nie tyle wpływu napojów na podejmowanie decyzji, co zależności między poziomem glukozy we krwi, a skłonnością do długofalowego planowania. Jednak, by to zbadać, naukowcy posłużyli się właśnie słodzonymi i dietetycznymi napojami.
    Badacze prosili ochotników, by wypili jeden z nich przed odpowiedzią na serię pytań o to, czy woleliby otrzymać trochę pieniędzy od razu, czy większą sumę później. Na początku i pod koniec badania mierzono jego uczestnikom poziom glukozy we krwi.

    "Lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu" - tak częściej myśleli badani, którzy wypili niesłodzony napój - a więc mieli we krwi mało glukozy - i decydowali się na małą sumę pieniędzy od razu. Ci zaś, którzy pili napój z cukrem - czyli we krwi mieli więcej glukozy - byli bardziej skłonni zaczekać "aż gołąb sfrunie z dachu".

    Pokazuje to, że poziom glukozy we krwi wpływa na rodzaj podejmowanych decyzji.

    Glukoza jest "paliwem" dla organizmu. Jej obfitość we krwi może więc sprzyjać spokojnemu myśleniu o przyszłości, ponieważ bieżące potrzeby organizmu są już zabezpieczone. Natomiast niski poziom glukozy kieruje uwagę na "tu i teraz" i dlatego osobom, którym brakuje cukru we krwi "wróbel w garści" wydaje się o wiele bardziej atrakcyjny niż "gołąb na dachu".

    Źródło:
    PAP - Nauka w Polsce

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Glukometr - medyczne, przenośne urządzenie diagnostyczne służące do pomiaru i bieżącego odczytu poziomu glukozy we krwi włośniczkowej, pobieranej zwykle z opuszków palców lub płatków uszu (niektóre modele glukometrów umożliwiają również pomiar stężenia glukozy w osoczu krwi). Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, potocznie (Dieta cukrzycowa) – Dieta ma zastosowanie w cukrzycy w przypadku upośledzonej tolerancji glukozy. Celem diety jest zmniejszenie stężenia glukozy we krwi i poprawa metabolizmu. Indeks glikemiczny, wskaźnik glikemiczny (ang. glycemic index, GI) – klasyfikacja produktów żywnościowych na podstawie ich wpływu na poziom glukozy we krwi w 2-3 godziny po ich spożyciu (glikemia poposiłkowa).

    Test doustnego obciążenia glukozą (ang. Oral Glucose Tolerance Test, OGTT) – badanie stosowane w diagnostyce cukrzycy, czasem też w innych chorobach (np. akromegalia). Według zaleceń WHO badanie polega na podaniu pacjentowi glukozy i obserwowaniu reakcji jego organizmu na nią: wydzielenia insuliny, szybkości regulacji poziomu cukru we krwi – szybkości wchłaniania glukozy do tkanek. W przypadku akromegalii dodatkowo dokonuje się pomiaru poziomu hormonu wzrostu i wpływu obciążenia glukozą na spadek poziomu hormonu wzrostu. Glikogenogeneza – proces syntezy glikogenu, w którym cząsteczki glukozy są dodawane kolejno do łańcuchów glikogenu w celach gromadzenia zapasów do spożytkowania w przyszłości. Proces ten jest aktywowany głównie w okresach odpoczynku w wątrobie, również indukowany przez insulinę w odpowiedzi na wysokie stężenie glukozy we krwi (np. po spożyciu posiłku z dużą zawartością węglowodanów).

    Glikemia – stężenie glukozy we krwi. Glikemia jest wyrażana w mmol/l lub mg/dl (czyli mg%). Celem przeliczenia wartości glikemii z jednych jednostek na drugie stosuje się przelicznik: 1 mmol/l = 18 mg/dl. Wisfatyna - adipokina produkowana przez tkankę tłuszczową (też produkowana przez limfocyty, hepatocyty). Zwiększa insulinowrażliwość, zwiększa wychwyt glukozy przez komórki mięśniowe i adipocyty, zmniejsza stężenie glukozy we krwi. Koreluje dodatnio ze stopniem otyłości. Zwiększa adipogenezę.

    Transfuzja krwi, przetoczenie krwi – zabieg polegający na przetaczaniu pewnej ilości krwi lub składników krwi. Ma na celu substytucję utraconych składników. Transfuzja krwi (przetoczenie krwi) – zabieg polegający na przetaczaniu pewnej ilości krwi lub składników krwi. Ma na celu substytucję utraconych składników.

    Dobowy profil glikemii — jedna z metod monitorowania przebiegu cukrzycy, polegająca na wielokrotnym w ciągu doby oznaczeń poziomu glukozy w krwi.

    Identyfikacyjna karta grupy krwi, pot. krewkarta – dokument pozwalający ustalić ratownikom medycznym grupę krwi ofiar wypadków oraz pracownikom systemu opieki zdrowotnej w Polsce, dla których ta informacja jest niezbędna. Jest jedynym dokumentem, obok legitymacji honorowego dawcy krwi, na podstawie którego można dokonać transfuzji krwi z pominięciem czasochłonnego laboratoryjnego ustalania grupy krwi. Posiadanie identyfikacyjnej karty grupy krwi jest nieobowiązkowe, a jej wydanie jest płatne. W Regionalnych Centrach Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa można zamówić za darmo taką kartę po dwukrotnym honorowym oddaniu krwi.

    Stabilizatory krwi – mieszaniny związków chemicznych stosowane do konserwowania krwi, zapobiegające jej krzepnięciu. W większości krajów stosuje się w tym celu specjalny płyn konserwujący ACD (acid-citrate-dex-trose), będący roztworem cytrynianu sodu i glukozy w wodzie destylowanej. Rzadziej stosowanymi środkami w tym celu są heparyna i sól sodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (EDTA). Zjawisko Somogyi – znaczy wzrost glikemii występujący w kilka godzin po niedocukrzeniu. Najczęściej jest to poranna hiperglikemia po nocnym niedocukrzeniu. Dzieje się tak dlatego, że organizm odpowiada na niski poziom cukru we krwi wydzieleniem hormonów (glukagon, adrenalina, hormon wzrostu) podwyższających stężenie cukru we krwi. Samo stwierdzenie wysokiej porannej glikemii niekoniecznie musi oznaczać, że w nocy poziom cukru też był wysoki. Znajomość wartości glikemii nocnej jest istotna do ustalenia postępowania leczniczego.

    Ciprofibrat (łac. Ciprofibratum) – organiczny związek chemiczny, lek obniżający poziom tłuszczów we krwi. Zmniejsza stężenie cholesterolu całkowitego, frakcji LDL i trójglicerydów, podnosi stężenie cholesterolu HDL w surowicy krwi. Poprawia tolerancję glukozy. Lek wchłania się prawie całkowicie z przewodu pokarmowego. Biologiczny okres półtrwania wynosi ok. 80 godzin. Osocze krwi, plazma – zasadniczy (główny), płynny składnik krwi, w którym są zawieszone elementy morfotyczne (komórkowe). Stanowi ok. 55% objętości krwi. Uzyskuje się je przez wirowanie próbki krwi. Osocze po skrzepnięciu i rozpuszczeniu skrzepu nazywamy surowicą krwi.

    Dodano: 29.01.2010. 10:45  


    Najnowsze