• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Dieta śródziemnomorska kluczem do spokojnego snu

    01.12.2011. 17:17
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Greccy naukowcy przedstawili w zarysie, że przestrzeganie diety śródziemnomorskiej i pozostawanie aktywnym może złagodzić niektóre objawy zespołu obturacyjnego bezdechu śródsennego (OBŚ).

    OBŚ to zaburzenie snu charakteryzujące się nieprawidłowymi przerwami w oddychaniu lub epizodami nieprawidłowego, płytkiego oddychania w trakcie snu. Każda przerwa w oddychaniu czyli bezdech może trwać od kilku sekund do kilku minut i wystąpić od 5 do 30 lub więcej razy w ciągu godziny. OBŚ to jedno z najczęściej występujących zaburzeń oddychania związanych ze snem, na które cierpi około 2% do 4% osób dorosłych. Otyłość znacząco zwiększa ryzyko rozwinięcia się tego schorzenia i lekarze często zalecają redukcję wagi jako sposób poradzenia sobie z nim.

    W artykule opublikowanym w czasopiśmie European Respiratory Journal zespół przedstawia odkrycia oparte na porównaniu wpływu diety śródziemnomorskiej na osoby otyłe cierpiące na bezdech śródsenny z dietą rozważną, to jest o niskiej zawartości tłuszczów całkowitych, tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans, cholesterolu i sodu.

    Najczęściej za dietę śródziemnomorską, mimo różnic regionalnych, uznaje się to, co tradycyjnie jest spożywane na Krecie, w wielu częściach Grecji i w południowych Włoszech. To dieta bogata w potrawy roślinne, świeże owoce i oliwę z oliwek, która jest podstawowym źródłem tłuszczów, a także w produkty mleczne, takie jak sery i jogurty. Osoby na diecie śródziemnomorskiej spożywają małe lub umiarkowane ilości ryb, drobiu i czerwonego mięsa oraz maksymalnie cztery jajka tygodniowo.

    Zespół złożony z naukowców z Uniwersytetu Kreteńskiego w Grecji zbadał 40 otyłych osób cierpiących na OBŚ. Połowie z nich zalecono dietę rozważną, a druga połowa przestrzegała diety śródziemnomorskiej. Obydwie grupy zachęcano również do zwiększenia aktywności fizycznej i zalecono spacerowanie przez minimum 30 minut dziennie.

    Jedna i druga grupa osób została poddana terapii stałego dodatniego ciśnienia w drogach oddechowych (CPAP), która polega na noszeniu maski wytwarzającej strumień powietrza utrzymujący górne drogi oddechowe otwarte w czasie snu. Na początku badań naukowcy monitorowali pacjentów w czasie snu, co znane jest również pod nazwą badań polisomnograficznych. W toku tego typu badań poszukiwanych jest kilka wskaźników OBŚ, takich jak aktywność elektryczna mózgu, ruchy oczu i chrapanie. Po upływie sześciu miesięcy zespół poddał pacjentów ponownej analizie, aby sprawdzić, czy zmiany dietetyczne miały wpływ na rytm snu.

    Wyniki ujawniły, że u osób przestrzegających diety śródziemnomorskiej wystąpiła mniejsza liczba bezdechów w czasie fazy snu z szybkim ruchem gałek ocznych (REM) - która zazwyczaj stanowi około 25% całkowitego czasu snu w nocy.

    Autor naczelny raportu z badań Christopher Papandreou zauważa: "To pierwsze badania analizujące wpływ diety śródziemnomorskiej w powiązaniu z aktywnością fizyczną na OBŚ poprzez zmiany w organizmie człowieka. Nasze wyniki pokazały, że redukcja liczby zakłóceń w fazie REM była większa w grupie przestrzegającej diety śródziemnomorskiej niż w drugiej. Ostatnie raporty wiązały wzrost zakłóceń w fazie REM z ryzykiem wystąpienia poważnych konsekwencji ogólnoustrojowych, takich jak cukrzyca typu II. Niemniej ich znaczenie kliniczne pozostaje niejasne. Ostatecznie potrzebne są dalsze badania, aby przeanalizować wpływ tej diety na zaburzenia oddychania w czasie snu z uwzględnieniem jej właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających."

    Za: CORDIS

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Dieta proteinowa – dieta odchudzająca autorstwa Pierre Dukana. Dieta znana jest też pod nazwą "protal", będącej połączeniem dwóch francuskich wyrazów proteines (proteiny) i alternatives (naprzemiennie) oraz jako "dieta Dukana". Główną zasadą diety jest zwiększenie spożycia białek i jednocześnie ograniczenie spożywania węglowodanów i tłuszczów. Suplement diety - uzupełnienie diety, dodatek zawierający niezbędne dla zdrowia składniki (zwłaszcza witaminy lub inne substancje egzogenne), których może brakować w codziennej diecie. Suplement oferowany jest najczęściej w postaci skoncentrowanej - jako tabletki, kapsułki, proszek lub płyn.. Sole mineralne – nieorganiczne związki chemiczne z grupy soli. Pojęcie to często odnosi się do soli spotykanych w naturze (w organizmach żywych, pożywieniu itp.). Sole mineralne są ważnym składnikiem diety człowieka, spełniają bowiem rolę budulcową oraz regulatorową. Stanowią około 4% organizmu człowieka (przy czym najważniejsze to chlorek sodu, a także sole wapnia i magnezu). Niedostateczna ilość soli mineralnych w diecie może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie człowieka.

    Dieta aspirynowa lub dieta niskosalicylanowa (ang. Low salicylate diet) – dieta, która polega na zmniejszeniu podaży lub na wyeliminowaniu salicylanów poprzez odpowiedni dobór spożywanych pokarmów. Dodatkowo zabronione jest stosowanie kwasu acetylosalicylowego (aspiryny) i innych pokrewnych leków. Celem diety aspirynowej jest utrzymanie podaży salicylanów w spożywanych pokarmach na takim poziomie, przy którym nie będą występowały objawy niepożądane, w związku z tym całkowita eliminacja pokarmów, które zawierają salicylany może okazać się zbędna i niepotrzebnie restrykcyjna. Poziom ten jest indywidualny (inny dla każdego pacjenta) oraz zależny od okoliczności, np. w sytuacjach stresowych zmniejsza się tolerancja organizmu na salicylany. Żywienie medyczne – sposób odżywania się przypisany leczeniu chorób, najczęściej nowotworów. Ma na celu zwiększenie lub zapewnienie choremu dodatkowej ilości składników odżywczych, których nie może przyswoić z naturalnych pokarmów wynikających z ograniczeń konkretnej diety.

    Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, potocznie (Dieta cukrzycowa) – Dieta ma zastosowanie w cukrzycy w przypadku upośledzonej tolerancji glukozy. Celem diety jest zmniejszenie stężenia glukozy we krwi i poprawa metabolizmu. Zespół bezdechu śródsennego (ang. Sleep Apnoea Syndrome - SAS) – zespół objawów chorobowych spowodowanych bezdechami w czasie snu. Za bezdech uważa się ustanie wentylacji płuc przez okres dłuższy niż 10 sekund lub spłycenie oddechu poniżej 50%. Podczas bezdechu dochodzi do zmniejszenia wysycenia krwi tlenem. Cierpiący na tę chorobę mogą w trakcie nocy mieć setki takich epizodów.

    Pescowegetarianizm (również zwany ichtiwegetarianizmem) nazwa pochodzi od słowa pesco (z łac. ryba). Jest to dieta będąca odmianą semiwegetarianizmu niesłusznie uznawanego za odmianę wegetarianizmu. Polega na wyłączeniu z diety mięsa czerwonego i drobiu, a pozostawieniu ryb. Permareksja - to uzależnienie od bycia na diecie. Polega ono na skrupulatnym ważeniu posiłków, dokładnym liczeniu kalorii i ciągłym planowaniu katorżniczych ograniczeń w codziennym jadłospisie. Sama w sobie nie jest chorobą i nie musi prowadzić do niej. Jednak zdarza się, że ludzie cierpiący na permareksję (szczególnie kobiety) mogą doprowadzić się do anoreksji, poprzez stosowanie diety niezawierającej odpowiedniej liczby kalorii potrzebnej organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

    Weganizm – styl życia, którego jedną z cech jest stosowanie diety wegańskiej, czyli rezygnacja ze spożywania produktów zwierzęcych. Weganie dążą jednak do wyeliminowania produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko z diety, ale również ze wszystkich innych aspektów życia.

    Książka kucharska – zbiór przepisów kulinarnych, opisujących sposób przygotowywania danych potraw. Współczesne książki kucharskie są na ogół ułożone według jakiegoś tematu przewodniego i zawierają przepisy np. kuchni narodowych czy regionalnych bądź spełniające wymagania danej diety (np. książki kucharskie dla diabetyków, wegetarian czy osób odchudzających się). Mogą też zawierać przepisy na określony typ potraw, np. ciasta, sałatki, przetwory z owoców czy potrawy mięsne. Obecnie są często ilustrowane fotografiami pokazującymi gotowe dania.

    Dodano: 01.12.2011. 17:17  


    Najnowsze