• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Dietetycy: w cukrzycy lepsza mądra dieta niż suplementy

    26.10.2010. 00:25
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Źle dobrane suplementy diety nie pomagają chorym na cukrzycę, a gdy zostaną przedawkowane lub wejdą w interakcje z lekami zapisanymi przez lekarza, mogą wręcz szkodzić - uważają dietetycy. Ich zdaniem, diabetycy powinni skoncentrować się przede wszystkim na przestrzeganiu zdrowej diety.

    Cukrzyca objawia się zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi, a także innymi zaburzeniami metabolicznymi. Aż 90 proc. przypadków choroby stanowi cukrzyca typu 2. Najczęściej związana z nadwagą i brakiem ruchu. Badania wskazują, że wśród chorych na ten typ cukrzycy 50-70 proc. ma otyłość. Dlatego diabetycy chętnie sięgają po suplementy diety, które mają pomóc w odchudzaniu bądź w obniżaniu poziomu cukru we krwi.

    Tymczasem, jak przypomina dr n. med. Magdalena Białkowska z Instytutu Żywności i Żywienia, ostatnie badania zaprezentowane w lipcu na Międzynarodowym Kongresie Badań nad Otyłością w Sztokholmie, wykazały, że skuteczność suplementów diety w odchudzaniu jest zbliżona do placebo.

    "Bardzo popularny wśród chorych na cukrzycę chrom przeważnie nie daje korzyści. Zgodnie z reklamą, ma on pomóc w obniżaniu poziomu cukru we krwi i hamować apetyt na słodycze, ale faktycznie może działać tylko u osób, które mają niedobory chromu. A dotyczy to pacjentów z cukrzycą w bardzo podeszłym wieku lub kobiet, które wielokrotnie rodziły. W przeciwnym razie chrom jest po prostu wydalany z moczem" - wyjaśnia dr Białkowska.

    Często stosowane, witamina A oraz witamina B6 mogą mieć wręcz szkodliwe działanie, gdy dojdzie do ich przedawkowania. "W przypadku witaminy A może się to zdarzyć, gdy chory przyjmuje jednocześnie różne preparaty, które ją zawierają. Wtedy mogą się pojawić bóle głowy, łysienie plackowate, nadmierne złuszczenie naskórka, bóle kostno-stawowe" - tłumaczy dr Białkowska. Gdy przedawkujemy witaminę B6, mogą wystąpić zaburzenia neurologiczne, np. zaburzenia czucia.

    Dlatego, zdaniem dietetyków, chorzy na cukrzycę powinni skoncentrować się na zdrowym odżywianiu, a suplementy diety stosować po uzyskaniu porady specjalisty. "Wbrew powszechnym opiniom zdrowa dieta może być bardzo smaczna" - przekonuje specjalistka w zakresie żywienia Aleksandra Cichocka z Instytutu Żywności i Żywienia, autorka poradnika pomocnego w odchudzaniu oraz profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu 2.

    Według niej, czasem wystarczy nie rozgotowywać makaronu, ale zostawić go al dente albo marchewkę gotowaną zastąpić surową. W ten sposób obniżamy tzw. indeks glikemiczny (IG) pokarmów. Jest to wskaźnik, który - w uproszczeniu - informuje o tym, jak bardzo wzrasta stężenie glukozy we krwi po spożyciu danego pokarmu. Im niższy IG ma produkt, tym mniejsze skoki glukozy we krwi i tym lepsze wyrównanie choroby. Rozgotowany makaron ma znacznie wyższy IG niż makaron ugotowany al dente, a marchewka gotowana - wyższy niż surowa. "Jeśli skropimy ją sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, to dodatkowo obniżymy IG" - tłumaczy mgr Cichocka.

    "Ogólnie mądra dieta polega na unikaniu zwierzęcych tłuszczów nasyconych, tłuszczów typu trans, obecnych m.in. w twardych margarynach, gotowych wyrobach cukierniczych, chipsach, zupach w proszku, zmniejszeniu ilości soli i zwiększeniu spożycia warzyw, przetworów z chudego mleka, produktów z pełnego ziarna, ryb" - wyjaśnia mgr Cichocka. Według niej, ideałem jest tzw. dieta śródziemnomorska.

    Jak podkreśla specjalistka, mierząc regularnie poziom glukozy we krwi po różnych posiłkach chorzy na cukrzycę mogą sami ocenić, co powoduje jego największy wzrost. Na tej podstawie będą mogli skomponować swoją indywidualną dietę.

    Dr Białkowska i mgr inż. Cichocka zasiadają w radzie programowej ogólnopolskiego programu edukacyjnego "Kompas Samokontroli w Cukrzycy", który ma zachęcać cukrzyków do przejęcia kontroli nad swoją chorobą, m.in. poprzez częste pomiary poziomu glukozy we krwi, zdrową dietę, ruch, przestrzeganie zaleceń lekarskich. Więcej informacji o programie można znaleźć na stronie - www.kompaswcukrzycy.org

    PAP - Nauka w Polsce, Joanna Morga


    jra/bsz

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, potocznie (Dieta cukrzycowa) – Dieta ma zastosowanie w cukrzycy w przypadku upośledzonej tolerancji glukozy. Celem diety jest zmniejszenie stężenia glukozy we krwi i poprawa metabolizmu. Doustne leki przeciwcukrzycowe – grupa leków w postaci tabletek stosowanych w cukrzycy. Leki te różnią się pod względem mechanizmu działania, profilu farmakologicznego, ale ich wspólną cechą jest zasadniczy efekt działania – obniżanie stężenia glukozy we krwi (działanie hipoglikemizujące). Doustne leki przeciwcukrzycowe znajdują zastosowanie przede wszystkim w leczeniu cukrzycy typu 2, oraz niektóre z nich (pochodne biguanidowe) pomocniczo w wybranych przypadkach cukrzycy typu 1 (zmniejszenie wahań glikemii poposiłkowej, obniżenie poziomu lipidów). Cukrzyca typu MODY (MODY – akronim od ang. Maturity Onset Diabetes of the Young) – grupa rzadkich i uwarunkowanych genetycznie postaci cukrzycy, których objawy pojawiają się u osób w wieku 15-35 lat, a ich przebieg kliniczny jest zbliżony do cukrzycy typu 2. W przeciwieństwie do typu 1, który zawsze wymaga przyjmowania insuliny, chorzy z MODY często mogą przyjmować leki doustne. Stanowią 1–5% wszystkich przypadków cukrzycy.

    Dobowy profil glikemii — jedna z metod monitorowania przebiegu cukrzycy, polegająca na wielokrotnym w ciągu doby oznaczeń poziomu glukozy w krwi. Test doustnego obciążenia glukozą (ang. Oral Glucose Tolerance Test, OGTT) – badanie stosowane w diagnostyce cukrzycy, czasem też w innych chorobach (np. akromegalia). Według zaleceń WHO badanie polega na podaniu pacjentowi glukozy i obserwowaniu reakcji jego organizmu na nią: wydzielenia insuliny, szybkości regulacji poziomu cukru we krwi – szybkości wchłaniania glukozy do tkanek. W przypadku akromegalii dodatkowo dokonuje się pomiaru poziomu hormonu wzrostu i wpływu obciążenia glukozą na spadek poziomu hormonu wzrostu.

    Cukrzyca – grupa chorób metabolicznych charakteryzująca się hiperglikemią (podwyższonym poziomem cukru we krwi) wynikającą z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki beta trzustki. Przewlekła hiperglikemia wiąże się z uszkodzeniem, zaburzeniem czynności i niewydolnością różnych narządów, szczególnie oczu, nerek, nerwów, serca i naczyń krwionośnych. Ze względu na przyczynę i przebieg choroby, można wyróżnić cukrzycę typu 1, typu 2, cukrzycę ciężarnych i inne. Suplementy sportowe są uzupełnieniem diety. Sprzedawane w sklepach posiadają status "dietetycznych środków spożywczych", potwierdzony specjalnymi atestami. Głównymi zaletami suplementów są zbilansowany i dokładnie podany skład oraz prosty sposób przyrządzania. Suplementy często stosowane są przez kulturystów.

    Dodano: 26.10.2010. 00:25  


    Najnowsze