• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Eksperci: dobrze zbilansowana dieta wegetariańska jest bezpieczna

    25.01.2011. 00:25
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Prawidłowo zbilansowana dieta roślinna jest bezpieczna dla zdrowia, a wręcz zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje nowotworów. Może w niej jednak brakować witamin B12, D i wapnia, dlatego właśnie na nie wegetarianie i weganie powinni zwrócić szczególną uwagę - mówili eksperci podczas spotkania "Wszechnicy żywieniowej" w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

    "W Wielkiej Brytanii od 1986 roku trzykrotnie wzrosła liczba osób niespożywających mięsa. W pierwszej połowie XX wieku nawet specjaliści dietę wegetariańską postrzegali jako niedoborową. W drugiej połowie XX wieku i w wieku XXI badania pokazały, że prawidłowo zbilansowana dieta roślinna może mieć znaczenie w prewencji niektórych chorób i korzystnie wpływać na długowieczność" - mówiła specjalistka medycyny żywienia Małgorzata Desmond.

    Jak tłumaczyła, sześć dużych badań przeprowadzanych na 85 tys. osób z różnych krajów świata wykazało, że stosowanie diety bezmięsnej może pozytywnie wpływać na długowieczność. "W czterech z tych badań wykazano istotne statystycznie obniżenie ryzyka śmierci" - wyjaśniła Desmond.

    Dodała, że u 32 proc. badanych osób - pozostających na diecie bezmięsnej - wykazano mniejszą zachorowalność na chorobę niedokrwienną serca. Badani wegetarianie rzadziej skarżyli się na choroby cywilizacyjne, takie jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i niektóre rodzaje nowotworów - żołądka, pęcherza żółciowego czy układu limfatycznego.

    Na co jednak wegetarianie powinni zwrócić szczególną uwagę? Jednym z kluczowych związków w żywieniu wegetarian jest witamina B12. "Niedobory witaminy B12 w surowicy krwi wykryto u 60 proc. wegan i wegetarian. Jej brak był tym wyższy, im dłużej dana osoba pozostawała na diecie bezmięsnej niedostarczając organizmowi suplementów" - mówiła prelegentka.

    Jak przypomniał przedstawiciel stowarzyszenia "Empatia" Dariusz Gzyra, termin "wegetarianizm" powstał w pierwszej połowie XIX wieku. "Dopiero w 1948 roku odkryto witaminę B12, tak ważną w żywieniu wegan. To pokazuje, że pierwsi weganie nie wiedzieli do końca, co robią" - żartował Gzyra.

    W pożywieniu wegan i wegetarian zaobserwowano również niedobory i witaminy D. "Niedobory witaminy D charakterystyczne są jednak dla całej populacji. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym jej suplementacja jest zalecana dla wszystkich" - zaznaczyła Desmond. W przypadku wegan badacze dodatkowo obserwują niedobory wapnia.

    Jak podkreśliła dr Iwona Traczyk, obecnie wegetarianie mają dużo większą świadomość tego, że swoją dietę powinni wspomagać suplementami. "To duża różnica w stosunku do tego, co było jeszcze 10 lat temu" - powiedziała. Podkreśliła przy tym, że suplementy powinno się przyjmować pod opieką lekarza.

    Czy bezpieczną dla dorosłych dietę wegetariańską można bez obaw stosować u dzieci? Z danych przedstawionych przez dr. Witolda Klemarczyka z Instytutu Matki i Dziecka wynika, że w 2010 roku w Polsce na diecie bezmięsnej było 3 proc. dzieci w wieku przedszkolnym.

    Specjalista przypomniał, że jeszcze w 1997 roku specjaliści oceniali, że dieta wegetariańska nie jest odpowiednia dla dzieci. Jednak już dziesięć lat później wskazywano, że zbilansowana dieta laktoowowegetariańska (akceptująca spożycie jaj i mleka) zapewnia ich prawidłowy rozwój.

    "Dzieci wegetariańskie przy odpowiednio zbilansowanej diecie rozwijają się prawidłowo" - mówiła Małgorzata Desmond. W dodatku, występuje u nich znacznie mniejsze stężenie cholesterolu we krwi niż u dzieci żywionych w "tradycyjny" sposób.

    Czy w Polsce trudno jest praktykować wegetarianizm? Przedstawiciel stowarzyszenia "Viva!" Cezary Wyszyński, zaznaczył, że wbrew obiegowym opiniom nie jest to dieta droga. O ile przygotowanie wegetariańskich czy wegańskich produktów w domu jest proste, to czasami trudności może sprawić jedzenie poza domem. "Wciąż zdarzają się miejsca, w których jesteśmy zdani jedynie na zjedzenie warzyw na parze" - przyznał.

    Zwrócił również uwagę na stosunkowo niską świadomość społeczeństwa i wielu lekarzy na temat wegetarianizmu. "Gdy lekarz, do którego zgłaszam się z jakimkolwiek problemem, dowiaduje się, że jestem wegetarianinem, to od razu ma gotową diagnozę. W końcu powodem dolegliwości zawsze okazuje się dieta, niezależnie od tego, czy przychodzę z chorym gardłem czy złamaną nogą" - ironizował Wyszyński.

    PAP - Nauka w Polsce, Ewelina Krajczyńska

    agt/bsz


    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)

    Suplement diety - uzupełnienie diety, dodatek zawierający niezbędne dla zdrowia składniki (zwłaszcza witaminy lub inne substancje egzogenne), których może brakować w codziennej diecie. Suplement oferowany jest najczęściej w postaci skoncentrowanej - jako tabletki, kapsułki, proszek lub płyn..

    Suplement diety - uzupełnienie diety, dodatek zawierający niezbędne dla zdrowia składniki (zwłaszcza witaminy lub inne substancje egzogenne), których może brakować w codziennej diecie. Suplement oferowany jest najczęściej w postaci skoncentrowanej - jako tabletki, kapsułki, proszek lub płyn..

    Suplement diety - uzupełnienie diety, dodatek zawierający niezbędne dla zdrowia składniki (zwłaszcza witaminy lub inne substancje egzogenne), których może brakować w codziennej diecie. Suplement oferowany jest najczęściej w postaci skoncentrowanej - jako tabletki, kapsułki, proszek lub płyn..

    Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, potocznie (Dieta cukrzycowa) – Dieta ma zastosowanie w cukrzycy w przypadku upośledzonej tolerancji glukozy. Celem diety jest zmniejszenie stężenia glukozy we krwi i poprawa metabolizmu.

    Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, potocznie (Dieta cukrzycowa) – Dieta ma zastosowanie w cukrzycy w przypadku upośledzonej tolerancji glukozy. Celem diety jest zmniejszenie stężenia glukozy we krwi i poprawa metabolizmu.

    Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (potocznie dieta wątrobowa) – dieta stosowana przy schorzeniach wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych oraz we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Najważniejszym zaleceniem przy tej diecie jest zakaz picia alkoholu.

    Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (potocznie dieta wątrobowa) – dieta stosowana przy schorzeniach wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych oraz we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Najważniejszym zaleceniem przy tej diecie jest zakaz picia alkoholu.

    Dodano: 25.01.2011. 00:25  


    Najnowsze