• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Eksperci PZH: myjmy ręce i warzywa

    31.05.2011. 18:47
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Choć w Polsce nie stwierdzono obecności groźnych bakterii, wykrytych w Niemczech na hiszpańskich ogórkach, to warto kupować warzywa z pewnego źródła i dbać o higienę - przekonywali we wtorek w Warszawie specjaliści z Państwowego Zakładu Higieny. 

    Dotychczas w Niemczech z powodu zakażenia rzadko występującym i niebezpiecznym szczepem pospolitej bakterii Escherichia coli zmarło już co najmniej 15 osób. Wśród chorych przeważają kobiety (71 proc.), które jedzą więcej surowych warzyw, głównie osoby mające 20 lub więcej lat (88 proc.).

    Jak zauważyli eksperci PZH na wtorkowej konferencji prasowej, ze względu na ułatwienia graniczne kontrolowanie przepływu feralnych ogórków jest utrudnione, jednak gdyby skażone warzywa trafiły na nasz rynek, zapewne doszłoby już do zachorowań. Ich zdaniem, choć ryzyko zachorowania jest niewielkie, jego ewentualne skutki mogłyby być bardzo poważne, zwłaszcza dla dzieci poniżej 5. roku życia i osób starszych.

    "Lepiej kupować tylko sprawdzone jarzyny z dobrego źródła, od sprawdzonego sprzedawcy" - radziła dr Halina Ścieżyńska z pracowni Mikrobiologii Żywności PZH. Według niej, polskie produkty rolne należą pod tym względem do najczystszych w Europie.

    Skąd by nie pochodziły ogórki, sałata czy pomidory - podkreślali eksperci - trzeba je myć, a ogórki obierać ze skórki. Ważna jest także czystość deski do krojenia, noża czy naczyń, a przede wszystkim - mycie rąk. Również przechowując żywność w lodówce trzeba przestrzegać zasad higieny - na przykład płyn z mięsa czy drobiu nie może kapać na inne produkty w lodówce. Dlatego przydatne są plastikowe pojemniki.

    "Typowe szczepy E.coli są nieszkodliwe, a nawet pożyteczne - zamieszkują jelita ludzi i zwierząt, pomagając w przyswajaniu pokarmów" - mówił prof. Andrzej Zieliński z Państwowego Zakładu Higieny. Niestety, niektóre szczepy - takie, jak ten o numerze O104, odpowiedzialny za obecną epidemię - wytwarzają silne toksyny. Tak zwana werotoksyna może spowodować nie tylko krwawą biegunkę, ale i zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), który prowadzi od niebezpiecznego dla życia uszkodzenia nerek.

    Do zachorowań dochodziło po zjedzeniu ogórków, sałaty i surowych pomidorów. Nie wiadomo na razie, skąd wzięły się bakterie na ogórkach. Zwykle występują w przewodzie pokarmowym bydła, owiec czy kóz - być może do zakażenia doszło podczas uprawy (w Almerii i Maladze), choć Hiszpanie twierdzą, że to wina transportu lub dystrybucji.

    Bakterie Escherichia coli przenoszą się poprzez brudne ręce, a do samego zachorowania dochodzi przeważnie drogą pokarmową. Okres inkubacji bakterii zwykle trwa od kilkunastu godzin do kilku dni, maksymalnie około tygodnia.

    "Prawdopodobnie najgorsze za nami - Niemcy zajęli się epidemią bardzo energicznie, a od kilku dni nie są tam zgłaszane nowe przypadki" - powiedział prof. Zieliński

    Dodał, że w razie biegunki należy zgłosić się do lekarza. W przypadku rozpoznania u pacjenta krwawej biegunki lub zespołu hemolityczno-mocznicowego lekarze informują powiatowego inspektora sanitarnego.

    Profesor zaznaczył, że nic nie wskazuje na to, by zanieczyszczenia warzyw ktoś dokonał celowo. "Gdybym był bioterrorystą, użyłbym jakiejś pospolitszej, mniej charakterystycznej bakterii" - zażartował.

    Escherichia coli to nie jedyny niebezpieczny drobnoustrój przenoszący się drogą pokarmową - w Polsce zdarzają się biegunki wywoływane przez bakterie Salmonella, Campylobacter czy norowirusy. "Przestrzeganie podstawowych zasad higieny pozwala unikać zachorowania" - podsumował prof. Zieliński.

    PAP - Nauka w Polsce, Paweł Wernicki

    agt/ jra/bsz



    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Escherichia coli O104:H4 – enterohemolityczny szczep bakterii Escherichia coli odpowiedzialny za epidemiczne zachorowania, które rozpoczęły się na terenie Niemiec od połowy maja 2011. Wydziela on tzw. werotoksynę, która może uszkadzać naczynia włosowate, przede wszystkim w nerkach, płucach, mózgu i sercu. Zachorowania objawiają się biegunką, a w około 1/4 przypadków mogą prowadzić do zagrażającego życiu zespołu hemolityczno-mocznicowego i hemolizy erytrocytów, czego skutkiem jest niewydolność nerek. Enterokrwotoczny szczep E. coli (EHEC – ang. enterohemorrhagic Escherichia coli, VTEC – ang. verotoxin-producing Escherichia coli) – szczep bakterii Escherichia coli, wytwarzający werotoksynę. Eksperyment Hersheya-Chase przeprowadzili w roku 1952 Alfred Day Hershey i Martha Chase. Polegał na zakażeniu bakterii Escherichia coli bakteriofagiem T2 i wykazał jednoznacznie, że DNA jest nośnikiem informacji genetycznej.

    Odmiedniczkowe zapalenie nerek (łac. pyelonephritis) – jedna z cięższych chorób układu moczowego. Powodowane jest przez bakterie E.coli lub inne. Przebieg ostry lub przewlekły. W przeciwieństwie do zakażenia ostrego postać przewlekła przebiega skąpoobjawowo lub bezobjawowo aż do zaawansowanego stadium przewlekłej niewydolności nerek (ich nieodwracalnego uszkodzenia). Bakteriofag lambda - bakteriofag zawierający dwuniciowy DNA, infekujący bakterie Escherichia coli. Może integrować do genomu gospodarza.

    Plazmid NR1 (R100 lub 222) - koniugacyjny plazmid należący do grupy niezgodności IncFII warunkujący oporność na antybiotyki. Odkryty został przez Rintaro Nakaya u bakterii Shigella flexneri 2b w Japonii w latach 50. Plazmid rozprzestrzenia się wśród drobnoustrojów drogą koniugacji; dostrzeżono ponadto rzadkie przypadki przekazywania jedynie części plazmidu. NR1 może występować u bakterii jelitowych takich jak Escherichia, Klebsiella czy Proteus. Wyróżnia się w nim dwa duże rejony, o odmiennej funkcji. Bakteriofag T4 – zawierający dwuniciowy DNA (174 tys. par zasad) bakteriofag o kapsydzie mającym kształt dwudziestościanu foremnego (ikosaedru), który infekuje komórki bakterii Escherichia coli.

    Escherichia – rodzaj bakterii gram ujemnych należących do rodziny enterobakterii. Są to pałeczki laktozo-dodatnie (E. coli, E. hermani, E. vulneris) lub laktozo-ujemne (E. blattae i E.ferussoni), wytwarzające gaz i indol (z wyjątkiem E. blattae i E. vulneris), dodatnie w teście z czerwienią metylową i ujemne w teście VP (Voges-Proskauer), nie wytwarzają ureazy, H2S, niewzrastające na podłożu Simmonsa z cytrynianem oraz wydzielające dekarboksylazę lizyny (z wyjątkiem E. hermannii). Szczepy trzech gatunków (E. ferussoni, E. vulneris) nie rozkładają sorbitolu, a dwóch (E. hermani i E. vulneris) wytwarzają żółty barwnik. Bakterie tego rodzaju nie tworzą spor. Pałeczka okrężnicy (łac. Escherichia coli) – Gram-ujemna względnie beztlenowa bakteria należąca do rodziny Enterobacteriaceae. Wchodzi w skład fizjologicznej flory bakteryjnej jelita grubego człowieka oraz zwierząt stałocieplnych. W jelicie ta symbiotyczna bakteria spełnia pożyteczną rolę, uczestnicząc w rozkładzie pokarmu, a także przyczyniając się do produkcji witamin z grupy B i K. Pałeczka okrężnicy w określonych warunkach wykazuje chorobotwórczość dla człowieka, wywołując głównie schorzenia: układu pokarmowego i moczowego.
    Nazwa bakterii pochodzi od nazwiska jej odkrywcy, austriackiego pediatry i bakteriologa Theodora Eschericha.

    System hok/sok (z ang. host killing/suppressor of killing) w biologii molekularnej to przykład systemu pozwalającego na "przeżycie" plazmidu, tzn. utrzymanie przy życiu tylko bakterii, które go posiadają a zabicie tych, które go utraciły. System ten występuje na plazmidzie R1 w bakteriach Escherichia coli. Mechanizm działania tego systemu jest posegregacyjny.

    Staphylococcus epidermidis - to gatunek bakterii Gram-dodatnich, należący do rodzaju gronkowców, wywołujący zakażenia oportunistyczne. Jest zaliczany do grupy gronkowców koagulazo ujemnych (CoNS). Nie wywołuje infekcji u ludzi zdrowych, jednak dla osób z ciałem obcym może być bardzo niebezpieczny.

    Enterotoksynogenny szczep E. coli (ETEC – ang. enterotoxigenic Escherichia coli) – szczep bakterii Escherichia coli wytwarzający enterotoksyny:

    Dodano: 31.05.2011. 18:47  


    Najnowsze