• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Ekspert: ze spożywaniem jajek lepiej nie przesadzać

    07.04.2012. 15:47
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Nic się nie stanie, gdy w święta zjemy nieco więcej jajek niż zwykle, ale na co dzień z jajkami lepiej nie przesadzać - powiedziała PAP prof. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska.



    Ostatnio było wiele publikacji sugerujących, że nie trzeba ograniczać się do 4 lub 5 jajek tygodniowo, że można spożywać ich znacznie więcej. ,,Nie jest to jednak prawda" - powiedziała w rozmowie z dziennikarzem PAP prof. Kozłowska-Wojciechowska z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

    Przyznaje, że jajka zwierają duże ilości cennych składników, takich jak korzystnie działająca na mózg cholina, kwasy omega-3, różne witaminy, na przykład E, A i B6. Jest też cynk, wapń i fosfor. Ale w żółtku są także znaczne ilości cholesterolu.

    ,,Owszem, możemy spożywać więcej jajek, ale wtedy, gdy nie jemy zbyt dużo innych produktów zawierających cholesterol. Liczy się bowiem to ile jest go w całodziennej diecie, a nie tylko w poszczególnych produktach" - podkreśla profesor.

    Jako przykład podaje dietę lakto-owo, która dopuszcza spożywanie jajek, ale stosujący ją ludzie nie jędzą mięsa, dzięki czemu ogólne spożycie przez nich cholesterolu nie musi być zbyt duże.

    ,,Kłopot polega na tym, wiele osób nie wie jaka jest zawartość cholesterolu w produktach. Miałam pacjentkę, która nie jadła mięsa i sądziło, że odżywia się zdrowo, ale spożywała dużo owoców morza, które też są znacznym źródłem cholesterolu" - mówi prof. Kozłowska-Wojciechowska.

    Podobnie jest z jajkami: spożywamy nie tylko te najbardziej widoczne, które smażymy, gotujemy lub dodajemy potraw. Duże ich ilości są też w ciastkach i różnych wyrobach, o czym zwykle zapominamy. ,,Dlatego jeśli nawet pilnujemy się, żeby nie zjeść więcej niż 4 jajka tygodniowo, to faktycznie spożywamy ich więcej" - dodaje.

    ,,Podczas świąt spożywamy więcej jajek, bo taka jest tradycja, ale pamiętajmy, że są one też w ciastach, potrawach i sałatkach, czego już nie liczymy" - podkreśla.

    Z najnowszych badań NATPOL 2011 wynika, że aż 18 mln Polaków ma podwyższony cholesterol. ,,Wprawdzie cholesterol pokarmowy nie jest najważniejszy, ale on także przyczynia się do jego podwyższenia we krwi" - dodaje prof. Kozłowska-Wojciechowska.

    PAP - Nauka w Polsce, Zbigniew Wojtasiński

    zbw/ tot/bsz


    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Pound cake (brytyjska babka piaskowa) jest to rodzaj ciasta, które tradycyjnie przygotowuje się z funta (1 funt = 0,454 kg) każdego z czterech składników: mąki, masła, jajek i cukru. Babka, przygotowana zgodnie z tradycyjnym przepisem jest czasem zbyt duża, by dała radę ją zjeść cała rodzina, dlatego ilość składników jest często zmieniana w celu uzyskania ciasta o odpowiedniej wielkości. Tak długo jak proporcje są zachowane, babka będzie równie smaczna jak w tradycyjnym przepisie. Zatem każde ciasto przygotowane przy proporcjach mąki, masła, jajek i cukru w skali 1:1:1:1, również można określić jako babkę piaskową. Kozłowski (forma żeńska Kozłowska, liczba mnoga: Kozłowscy) - dwunaste pod względem posiadających je osób nazwisko w Polsce. Nosi je około około 72 300 Polaków. Acylotransferaza acylo-CoA:cholesterol - enzym z grupy transferaz biorący udział w metabolizmie cholesterolu. Przenosi on na grupę hydroksylową przy 3 atomie węgla cholesterolu resztę acylową (pochodzącą zwykle od długołańcuchowego kwasu tłuszczowego zaktywanego dzięki koenzymowi A). W efekcie z cholesterolu i acylo-CoA tworzą się ester cholesterolu i wolny CoA-SH. Jest ona aktywna wewnątrzkomórkowo (duża aktywność w enterocytach, występuje też w wątrobie). Funkcjonalnie odpowiada zewnątrzkomórkowej osoczowej LCAT.

    Lipoproteina niskiej gęstości (ang. Low Density Lipoprotein, LDL) – heterogenna populacja lipoprotein. Jest to główny transporter cholesterolu z wątroby do innych narządów (przede wszystkim nerek, mięśni i kory nadnerczy). W LDL zawarta jest większość cholesterolu w osoczu krwi. Prawidłowe stężenie LDL-cholesterolu w surowicy powinno wynosić poniżej 135 mg/dl (3,5 mmol/l). Żółć litogenna – żółć o patologicznie dużej zawartości cholesterolu lub małej ilości kwasów żółciowych.

    Hydrolaza estru cholesterolowego – enzym z grupy hydrolaz biorący udział w metabolizmie cholesterolu. Przeprowadza on hydrolizę estrów cholesterolu. Związki te, zbudowane z cholesterolu połączonego przez grupę hydroksylową przy 3. atomie węgla z resztą acylową pochodzącą zwykle od kwasu tłuszczowego, powstały zazwyczaj dzięki ACAT albo LCAT. Ich rozpad prowadzi od odtworzenia cholesterolu i wyjściowego kwasu tłuszczowego. Śniadanie izraelskie – typ śniadania wywodzący się z kuchni izraelskiej. Składa się z dużej ilości pokrojonych świeżych warzyw (np. pomidory, papryka, cebula, ogórek) i owoców (np. jabłka, pomarańcze, melony), chleba, jajek (np. jajecznica, jajka gotowane lub sadzone), nabiału (np. sery białe i żółte, jogurty, maślanka), zimnych sałatek, soków, herbaty i kawy. Zazwyczaj nie zawiera mięsa. Śniadanie podane jest formie bufetu, z którego można wybierać różne elementy.

    Mangalica – rasa węgierskiej świni domowej hodowana od XIX wieku w różnych odmianach, a od 1974 roku ustawowo chroniona. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu. Związana jest z nią także opinia, jakoby jej mięso zawierało stosunkowo mało cholesterolu. Endocytoza – jeden ze sposobów transportowania większych cząsteczek (np. cholesterolu) do wnętrza komórki. Cząsteczki te są zbyt duże, żeby mogły być transportowane za pomocą przenośników białkowych. Dlatego przenikają do komórki w wyniku tworzenia się wakuol. Przedostają się do komórki wraz z fragmentami błony komórkowej. Przez endocytozę odbywa się transport cieczy i cząsteczek. Endocytoza dzieli się na pinocytozę, fagocytozę, potocytozę oraz transcytozę (transcytoza jest także zaliczana do egzocytoz).

    Boczek – mięsno-tłuszczowy rodzaj wieprzowiny pochodzący z dolnej części półtuszy. Zawiera dużo tłuszczów nasyconych i nadmiernie spożywany, może zwiększyć poziom cholesterolu we krwi, zwłaszcza u osób podatnych dziedzicznie na hipercholesterolemię. Wersja okrojona z tłuszczu zwana jest z angielskiego bekon.

    Formuła Friedewalda – wzór matematyczny umożliwiający obliczenie stężenia cholesterolu frakcji LDL, wykorzystujący wcześniejsze oznaczenie stężenia cholesterolu całkowitego (TC), cholesterolu frakcji HDL oraz trójglicerydów (TG).

    Cholestyramina (ATC C 10 AC 01) - lek (żywica jonowymienna) wiążący kwasy żółciowe w przewodzie pokarmowym i powodujący ich zwiększone wydalanie z kałem. W ten sposób powoduje obniżenie poziomu cholesterolu we krwi (jest on zużywany do produkcji nowych kwasów żółciowych). Lanosterol – organiczny związek chemiczny z grupy triterpenów. Jest związkiem pośrednim w syntezie cholesterolu oraz wszystkich hormonów steroidowych , kwasów żółciowych i witaminy D. Grzyby wykorzystują go do wytwarzania ergosterolu, jest też istotnym składnikiem ich błony komórkowej. Otrzymuje się go z lanoliny z wełny owczej.

    Kwas chenodeoksycholowy – organiczny związek chemiczny, pierwotny kwas żółciowy syntetyzowany z cholesterolu przez komórki wątrobowe, stosowany także jako lek. Formuła Friedwalda – wzór matematyczny umożliwiający obliczenie stężenia cholesterolu frakcji LDL, wykorzystujący wcześniejsze oznaczenie stężenia cholesterolu całkowitego (TC), cholesterolu frakcji HDL oraz trójglicerydów (TG).

    Gemfibrozyl (łac. Gemfibrozilum) – organiczny związek chemiczny, lek hipolipemiczny. Wpływa normująco na stężenie tłuszczów w osoczu, obniża poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, zwiększa poziom cholesterolu HDL.

    Dodano: 07.04.2012. 15:47  


    Najnowsze