• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Jasne piwa zdrowe dla kości

    11.02.2010. 18:14
    opublikowane przez: Piotr aewski-Banaszak

    Jasne piwa jęczmienne, wzbogacone ekstraktem z chmielu są najbogatszym źródłem krzemu, minerału, od którego zależy zdrowie naszych kości - wynika z amerykańskich badań, o których informuje pismo "Journal of the Science of Food and Agriculture".

    Krzem odgrywa ważną rolę we wzroście i rozwoju tkanki łącznej oraz kości. Według amerykańskich Narodowych Instytutów Zdrowia, ponieważ pierwiastek ten występuje w piwie w postaci łatwo przyswajalnego przez nasz organizm kwasu ortokrzemowego, piwo można uznać za główne źródło krzemu w diecie zachodniej.
    Niektóre badania wskazują nawet, że umiarkowane spożycie tego trunku może być pomocne w walce z osteoporozą, chorobą, która stopniowo niszczy tkankę kostną prowadząc do większego ryzyka złamań.

    Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis analizowali, czy zawartość krzemu zależy od metody warzenia piwa oraz surowców użytych do jego produkcji.

    Okazało się, że jasne słody jęczmienne mają większą zawartość krzemu niż ciemne, uzyskiwane z jęczmienia palonego, czyli poddawanego znacznie wyższym temperaturom.

    W próbkach ekstraktu chmielu wykazano zaskakująco dużą zawartość krzemu - nawet 4-krotnie większą niż w słodzie. Dlatego można się spodziewać, że piwa zawierające go więcej będą też mieć więcej krzemu.

    Testy, którymi objęto 100 marek piwa znajdujących się na rynku, potwierdziły, że najbogatsze w krzem są piwa o wysokiej zawartości słodu jęczmiennego i chmielu.

    Piwa z pszenicy zawierają mniej krzemu niż jęczmienne, gdyż to łuski jęczmienia są bogate w ten minerał, tłumaczą autorzy pracy.

    Nie zaobserwowano, by krzem uwalniał się do piwa z żelu krzemionkowego stosowanego w procesie pasteryzacji czy ziemi okrzemkowej, przez którą filtruje się ten napój.

    Źródło:
    PAP - Nauka w Polsce

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Krzem polikrystaliczny popularnie zwany polikrzemem - to duże bloki polikrystalicznego krzemu, stosowanego przy produkcji krzemu monokrystalicznego oraz układów scalonych. Technicznie "polikrzem", to zlepek monokryształów krzemu o rozmiarach od 1 µm do nawet 100 µm, między którymi występuje niemal całokowicie amorficzny krzem. Żywotność polikrzemu sięga 15 lat. HGB (ang. High Gravity Brewing) – warzenie wysoko stężonej brzeczki. Jest to powszechnie stosowana przez nowoczesne browary metoda produkcji piwa polegająca na wytworzeniu brzeczki ze znacznie wyższą zawartością ekstraktu niż to wynika z parametrów gotowego piwie. Osiąga się to poprzez odpowiednie metody zacierania słodu jak np. dłuższa przerwa scukrzająca w temperaturze ok. 65–66°C oraz dodanie cukru, syropu sacharozowego, skrobiowego lub ekstraktu słodowego. Brew-kit (czyt. brukit) – nachmielony ekstrakt słodowy, półprodukt służący do szybkiego uwarzenia piwa w warunkach domowych. Brew-kit to zagęszczona do ok. 80% brzeczka piwna w postaci gęstego syropu z dodatkiem chmielu. Ekstrakt ten znajduje się w puszce, do której dołączona jest saszetka z drożdżami oraz instrukcja warzenia. Nachmielone ekstrakty słodowe przygotowane są z odpowiedniej kompozycji słodów pozwalających na uwarzenie piwa w konkretnym gatunku. Dostępne są dwa rodzaje brew-kitów: z zawartością cukru pozwalającego na fermentację alkoholową lub bez niego.

    Silicon on insulator: W skrócie SOI (z ang. krzem na izolatorze) - jest to technologia mająca na celu przyspieszanie przełączania się tranzystora, opatentowana przez International Business Machine (IBM) oraz Soitec. Cele te uzyskuje się stosując jako jedną z warstw podłoża warstwę izolacyjnego tlenku krzemu(IV). Warstwę tę tworzy się przyspieszając jony tlenu polem elektrycznym i umieszczając je w podłożu o strukturze monokryształu krzemu, gdzie następuje reakcja syntezy w tlenki krzemu (przypadkowy wynik badań IBM - druga metoda należy do francuskiej firmy Soitec). Wykorzystywana np. przez AMD do budowy układów o wymiarze charakterystycznym tranzystora 180 nm, 130 nm, 90 nm, 65 nm oraz 45 nm. Krzem amorficzny zwany a-Si - to niekrystaliczny alotrop pozyskiwany z krzemu, tzw. krzem w fazie amorficznej, masowo wykorzystywany przy produkcji ogniw fotowoltaicznych, wyświetlaczy LCD, OLED. Żywotność krzemu w postaci bezkształtnej jest ponad dwukrotnie niższa od krzemu monokrystalicznego i wynosi ok. 10 lat.

    European Brewery Convention - Europejska Konwencja Piwa, międzynarodowa instytucja założona przez The Brewers of Europe, zajmująca się technicznymi, technologicznymi i naukowymi aspektami piwowarstwa. EBC opracowała m.in jednolitą skalę określającą barwę słodu i piwa oraz skalę goryczy w piwie (IBU). Książ – marka polskiego piwa produkowanego przez browary w Brzesku i Szczecinie będące częścią koncernu Carlsberg Polska. Jest to lager o 6% zawartości alkoholu oraz 12,1% zawartości ekstraktu. Jego skład został oparty na wiekowej recepturze odnalezionej w podziemiach Zamku Książ. Producent przedstawia je jako piwo o dość silnej goryczce i dużej klarowności. Istnieje również mocna odmiana piwa Książ z czarną etykietą, o 9% zawartości alkoholu.

    Budweiser Budvar - marka czeskiego piwa z browaru Budějovický Budvar, n. p. w Czeskich Budziejowicach, w którym tradycja warzenia piwa sięga 1265 r. Najbardziej popularna odmiana, tzw. světlý ležák (lager) to jasne piwo dolnej fermentacji produkowane z morawskiego słodu i żateckiego chmielu.. Stal sprężynowa – stal używana do produkcji resorów, sprężyn i drążków skrętnych. Stale sprężynowe są stalami węglowymi zawierającymi 0.6% - 0.85% węgla stalami niskostopowymi zawierającymi dodatki krzemu, manganu, chromu i wanadu. Większość stali sprężynowych charakteryzuje się podwyższoną zawartością krzemu, która normalnie jest niepożądanym zanieczyszczeniem. W tych jednak aplikacjach jest wymaganym dodatkiem obniżającym plastyczność stali.

    Refermentacja - termin używany w piwowarstwie oznaczający wtórną fermentację w butelkach. Do sklarowanego i przefiltrowanego piwa dolewa się brzeczki nastawnej i rozlewa do butelek, w których cukier zawarty w brzeczce rozkłada się i zamienia w alkohol oraz dwutlenek węgla. Refermentacja wpływa na zwiększenie stężenia ekstraktu piwa, zwiększenie zawartości dwutlenku węgla i osadów drożdżowych, zmienia również wartość pH piwa. Piwo poddane refermentacji jest bardziej mętne i treściwsze w smaku.

    Warzenie piwa - w znaczeniu szerszym pod tym pojęciem rozumie się ogół czynności mających na celu wytworzenie piwa jako gotowego produktu spożywczego. W wąskim znaczeniu warzeniem piwa określa się gotowanie brzeczki z chmielem w kotle warzelnym. Ugotowana brzeczka zadawana jest następnie drożdżami i poddawana fermentacji w celu otrzymania gotowego piwa. Warzenie piwa odbywa się w warzelni, a towarzyszące mu procesy fermentacji oraz dojrzewania piwa w fermentowni i piwnicy leżakowej lub nowoczesnych tankofermentorach. Sam termin warzenie wywodzi się z dawnej polszczyzny i oznacza gotowanie, utrzymywanie potraw w stanie wrzenia.

    Bractwo Piwne – Towarzystwo Promocji Kultury Piwa – ogólnopolska organizacja konsumentów piwa, powstała w 1995 roku w Łodzi. Celem Bractwa Piwnego jest popularyzacja w społeczeństwie piwa jako napoju alternatywnego do wysokoprocentowych i niskogatunkowych napojów alkoholowych, edukacja konsumentów piwa oraz ścisła współpraca z przemysłem piwowarskim. Bractwo jako jedyna organizacja reprezentuje Polskę w Europejskiej Unii Konsumentów Piwa. Funkcję Wielkiego Mistrza sprawuje łodzianin Marek Suliga. Siedzibą Bractwa jest miasto Łódź. Tankofermentor - pionowy zbiornik cylindryczno-stożkowy zwany również unitankiem służący do przeprowadzenia fermentacji i kondycjonowania (leżakowania) piwa. Tankofermentory przemysłowe posiadają pojemność ponad 2000 hl. Ze względu na ich wszechstronność, funkcjonalność, zalety techniczne i możliwość produkcji dużych ilości piwa w ekonomiczny sposób zastąpiły one w wielu browarach tradycyjne kadzie fermentacyjne i tanki leżakowe, gdyż proces fermentacji i leżakowania piwa został skrócony z kilku tygodni lub miesięcy do kilkunastu dni.

    Dodano: 11.02.2010. 18:14  


    Najnowsze