• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Jedz owoce i warzywa, by chronić serce

    01.02.2011. 16:37
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Korzyści z jedzenia owoców i warzyw zostały podkreślone raz jeszcze, bowiem jak twierdzą brytyjscy naukowcy mogą one chronić przed najpowszechniejszą postacią choroby serca i jedną z głównych przyczyn zgonów w UE. Badania zostały częściowo dofinansowane z projektu EPIC (Europejskie badania prospektywne w zakresie raka, chorób przewlekłych, żywienia i trybu życia), który uzyskał wsparcie na kwotę niemal 1 mln EUR z tematu "Badania wspierające strategie" Szóstego Programu Ramowego (6PR) UE. Ich wyniki zostały niedawno opublikowane w czasopiśmie European Heart Journal.

    Naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego odkryli, że osoby spożywające co najmniej 8 porcji owoców i warzyw dziennie były o 22% mniej obarczone ryzykiem zgonu z powodu choroby niedokrwiennej serca (IHD) niż osoby spożywające mniej niż 3 porcje dziennie. Jedna porcja waży 80 g, co odpowiada małemu bananowi, średniemu jabłku lub małej marchewce. IHD obniża dopływ krwi do serca i może wywołać anginę, bóle w klatce piersiowej albo atak serca.

    Naukowcy przeanalizowali dane z programu EPIC, które objęły 300.000 osób w 8 krajach europejskich oraz 1.636 zgonów z powodu IHD. Dr Francesca Crowe z uniwersyteckiego Oddziału Epidemiologii Raka stwierdziła, że wyniki badań wykazały "4% obniżenie ryzyka zgonu z powodu IHD przy każdej kolejnej porcji owoców i warzyw spożywanych powyżej najniższego poziomu spożycia, czyli dwóch porcji". Stąd "ryzyko zgonu z powodu IHD osoby spożywającej pięć porcji owoców i warzyw dziennie będzie o 4% niższe niż u osoby zjadającej cztery porcje dziennie i tak dalej, aż do ośmiu porcji i więcej".

    Naukowcy wzięli poprawkę na czynniki zakłócające, takie jak różnice w trybie życia i nawyki żywieniowe. Aczkolwiek przyznali, że wyniki badań mogą być obarczone błędami w pomiarze spożycia owoców i warzyw przez badanych oraz innych aspektów ich diety. Ponadto badania objęły wyższy odsetek kobiet, co może niezbyt wiernie odzwierciedlać populację europejską.

    Wypowiadając się na temat wyników dr Crowe stwierdza: "Najważniejszy komunikat wypływający z analizy przeprowadzonej w ramach badań jest taki, że osoby spożywające więcej owoców i warzyw są narażone na niższe ryzyko zgonu w następstwie IHD. Jednakże należy zachować ostrożność przy interpretowaniu wyników, ponieważ nie mamy pewności, czy powiązanie spożycia owoców i warzyw z ryzykiem IHD nie wynika z innego komponentu diety lub trybu życia."

    Dalsze badania powinny udzielić odpowiedzi na te pytania - podkreśla. "Jeżeli poznamy, za pomocą starannie opracowanych badań interwencyjnych, mechanizmy biologiczne leżące u podstaw powiązania owoców i warzyw z IHD, to być może zdołamy ustalić, czy istnieje związek przyczynowy między owocami i warzywami a ryzykiem IHD."

    W towarzyszącym artykule wstępnym, profesor Sir Michael Marmot, Dyrektor Międzynarodowego Instytutu Społeczeństwa i Zdrowia przy University College w Londynie (UCL), kierownik Wydziału Epidemiologii i Zdrowia Publicznego UCL oraz Przewodniczący Komisji ds. Społecznych Determinantów Zdrowia w Wlk. Brytanii, zgodził się, że trudno było o jednoznaczne wnioski na podstawie tych wyników. Niemniej zauważył, że badania były mimo tego znaczące.

    "Choroby sercowo-naczyniowe są najpowszechniejszą przyczyną zgonów" - napisał. "Obniżenie o 22% to bardzo dużo. Ale...to obniżenie umieralności zależy od spożycia ośmiu porcji dziennie. Takie spożycie stwierdzono zaledwie u 18% kobiet i mężczyzn. Potrzebny będzie ogromny zwrot we wzorcach żywieniowych, aby osiągnąć owo wskazane dla zdrowia spożycie ośmiu porcji dziennie", niemniej "przejście na dietę, która kładzie nacisk na owoce i warzywa ma ogromne znaczenie dla zdrowia publicznego".

    Za: CORDIS

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)

    Skierniewickie Święto Kwiatów Owoców i Warzyw (SŚKOiW) – ogólnopolskie dwudniowe święto na temat kwiatów, owoców i warzyw, organizowane od 1977 w Skierniewicach przez władze miasta przy współpracy Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa, Instytutu Warzywnictwa oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (skierniewickie pole doświadczalne SGGW).

    Sok – produkt otrzymany ze zdrowych, dojrzałych, świeżych lub przechowywanych owoców lub warzyw, jednego lub większej liczby gatunków, posiadający barwę, smak i zapach charakterystyczny dla soku z owoców lub warzyw, z których pochodzą, zdolny do fermentacji, lecz niesfermentowany. Soki mogą być produkowane z zagęszczonych soków lub przecierów przez odtworzenie udziału wody usuniętej w procesie zagęszczania soku lub przecieru i odtworzenie aromatu oraz, gdy jest to wskazane, miazgi usuniętej z soku lecz odzyskanej w procesie technologicznym.

    Sok – produkt otrzymany ze zdrowych, dojrzałych, świeżych lub przechowywanych owoców lub warzyw, jednego lub większej liczby gatunków, posiadający barwę, smak i zapach charakterystyczny dla soku z owoców lub warzyw, z których pochodzą, zdolny do fermentacji, lecz niesfermentowany. Soki mogą być produkowane z zagęszczonych soków lub przecierów przez odtworzenie udziału wody usuniętej w procesie zagęszczania soku lub przecieru i odtworzenie aromatu oraz, gdy jest to wskazane, miazgi usuniętej z soku lecz odzyskanej w procesie technologicznym.

    Sok – produkt otrzymany ze zdrowych, dojrzałych, świeżych lub przechowywanych owoców lub warzyw, jednego lub większej liczby gatunków, posiadający barwę, smak i zapach charakterystyczny dla soku z owoców lub warzyw, z których pochodzą, zdolny do fermentacji, lecz niesfermentowany. Soki mogą być produkowane z zagęszczonych soków lub przecierów przez odtworzenie udziału wody usuniętej w procesie zagęszczania soku lub przecieru i odtworzenie aromatu oraz, gdy jest to wskazane, miazgi usuniętej z soku lecz odzyskanej w procesie technologicznym.

    Sokownik – urządzenie służące do wytwarzania soków z owoców lub warzyw poprzez poddawanie owoców działaniu gorącej pary wodnej. Sokownik może służyć również do gotowania na parze np. ziemniaków, a pozostałości owoców po uzyskaniu soku mogą zostać wykorzystane do przyrządzenia dżemu. Sokownik składa się z trzech naczyń, nakładanych jedno na drugie, od dołu są to: pojemnik na wodę, zbiornik na sok, pojemnik na owoce oraz pokrywki. Podgrzana woda paruje, poprzez pionową rurkę przechodzi do jego wnętrza, a poprzez otwory w dnie naczynia na owoce dostaje się do niego i ogrzewa owoce. Pod wpływem gorącej pary z owoców wydziela się sok, który spływa do środkowego naczynia. Naczynie na sok ma często rurkę do odprowadzenia soku.

    Dla kuchni japońskiej charakterystyczne jest użycie ryb (jedzonych także na surowo), rozmaitych owoców morza, w tym wodorostów oraz warzyw. Popularne są zupy gotowane bezpośrednio na stole, w specjalnym garnku podgrzewanym dawniej węglem drzewnym, a obecnie gazem, a także jedzenie zanurzanych we wrzątku mięs, ryb i warzyw.

    Drylowanie – mechaniczny proces usuwania pestek z owoców jadalnych. Jednym z powodów, dla których owoce są drylowane, jest wysoka zawartość w pestkach kwasu pruskiego, który może być szkodliwy dla zdrowia. Po drylowaniu owoce używane są one przede wszystkim do robienia przetworów, jednak niektóre przepisy zalecają drylowanie tylko części owoców, żeby przetwory miały posmak pestki. Większość owoców mrożonych dryluje się przed zamrożeniem.

    Dodano: 01.02.2011. 16:37  


    Najnowsze