• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Naukowcy odkrywają sposób, w jaki oliwa z oliwek reguluje apetyt

    09.10.2008. 19:31
    opublikowane przez: Maksymilian Gajda

    Wyniki najnowszych badań pokazują, w jaki sposób tłuszcze pomagają regulować apetyt. W publikacji, która ukazała się w czasopiśmie Cell Metabolism, włoscy i amerykańscy naukowcy wyjaśniają, w jaki sposób tłuszcze, takie jak te, które można znaleźć w oliwie z oliwek, awokado i orzechach, stymulują wytwarzanie molekuły, która osłabia skurcze głodowe. Odkrycie to może pomóc w opracowaniu nowych leków na otyłość i inne zaburzenia odżywiania.

    Poprzednie badania wykazały, że jedzenie pobudza komórki w ściankach jelita do wytwarzania hormonu zwanego oleoiltanolamida, albo OEA. OEA podawany jako lek zmniejsza apetyt, obniża poziom cholesterolu we krwi i wspomaga utratę wagi.

    W ostatnich badaniach naukowcy stwierdzili, że to tłuszcze, które spożywamy wywołują uwalnianie OEA. Białka i węglowodany nie mają takiego samego działania, choć wiemy, że białka regulują apetyt innymi sposobami.

    Konkretnie to kwas oleinowy, który znajduje się w oliwie z oliwek, przetwarzany jest na OEA przez komórki w górnym odcinku jelita cienkiego. Stamtąd hormon przechodzi do zakończeń nerwowych, które przekazują do mózgu komunikat tłumiący głód. W mózgu komunikat ten aktywuje obwody generujące odczucie sytości.

    Naukowcy przekonani są, że ich odkrycie może pomóc w opracowaniu nowych sposobów leczenia otyłości i innych zaburzeń odżywiania. Nowe leki pozwoliłyby kontrolować apetyt poprzez podnoszenie poziomu OEA lub hamowanie jego rozpadu.

    "Ogromnie się cieszymy, że OEA aktywuje receptory komórkowe, które już wcześniej były celem nowo opracowanych leków" - mówi profesor Daniele Piomelli z Uniwersytetu Kalifornijskiego, Irvine, w USA. "Daje to nadzieję na nową generację leków na otyłość, które będą sprytnie wykorzystywać naturalne mechanizmy kontrolujące apetyt."

    Jednakże, jak przestrzega profesor Piomelli, obecność wysokoprzetworzonej żywności w diecie może zakłócić funkcjonowanie nowo odkrytego systemu i prowadzić do otyłości. Żywność przetworzona jest zwykle bogata w tłuszcze nasycone, ale zawiera niewiele kwasu oleinowego.

    "Jedzenie jest najważniejszą czynnością, jaką wykonują zwierzęta" - twierdzi. "To tylko jeden z wielu elementów, który je kontroluje. Mając to na uwadze, system taki można zmusić do wyłączenia się poprzez nieprawidłowe karmienie."

    Profesor Piommelli chciałby także sprawdzić, czy system ten funkcjonuje wadliwie u ludzi, którzy mają skłonności do przejadania się.

    Więcej informacji:

    Cell Metabolism:
    http://www.cellmetabolism.org

    Artykuł z serwisu CORDIS
    http://cordis.europa.eu/fetch?CALLER=PL_NEWS&ACTION=D&SESSION=&RCN=29953
    Źródło danych: Cell Metabolism; Uniwersytet Kalifornijski - Irvine
    Referencje dokumentu: Schwartz, G. J. et al. (2008). Lipidowy przekaźnik OEA łącznikiem pomiędzy spożyciem tłuszczu a stanem nasycenia. Cell Metabolism, 8:281-288. DOI: 10.1016/j.cmet.2008.08.005.

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy zdrowia. Istotne jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób takich jak otyłość, nowotwory, choroby serca. Zdrowa dieta polega na przyjmowaniu odpowiednich ilości niezbędnych składników odżywczych i wody. Składniki pokarmowe mogą być dostarczane w postaci różnych produktów, dlatego wiele sposobów odżywiania i diet może być uznane za zdrowe. Należy zapewnić odpowiednią ilość makroskładników (tłuszcze, białka, węglowodany), mikroskładników (sole mineralne) oraz energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Otyłość brzuszna – zwana inaczej "otyłością centralną", "otyłością typu jabłko", "otyłością trzewną", "otyłością wisceralną", "otyłością androidalną". Jest częściej spotykana u mężczyzn niż u kobiet. Jej powikłaniami mogą być: Pica (łaknienie spaczone) – zaburzenie polegające na występowaniu apetytu na przedmioty niebędące żywnością (np. ziemia, kreda, węgiel) lub ogromny apetyt na rzeczy, które są w pewnym sensie żywnością, takie jak nieprzetworzone składniki żywności (np. mąka, surowe ziemniaki, skrobia). Aby uznać tego typu zachowania za zaburzenie, muszą trwać przynajmniej miesiąc w wieku, w którym próbowanie jedzenia ziemi, błota itp. jest uznawane za niedostosowane do poziomu rozwoju człowieka. Obserwuje się je u wszystkich grup wiekowych, ale najczęściej u kobiet w ciąży i u małych dzieci, zwłaszcza opóźnionych w rozwoju, wśród których jest to najbardziej rozpowszechnione zaburzenie odżywiania. Wówczas rozpoznawane jest jako pica u niemowląt lub dzieci (ICD-10 F98.3). Łaknienie spaczone może się także wiązać z chorobami organicznymi mózgu lub histerią.

    Tłuszcze jadalne - są to tłuszcze, które może spożywać człowiek. Stanowią ważny, wysokoenergetyczny składnik diety. Wiropeksja to sposób wirusów wnikania do komórki. Polega on na wykorzystaniu naturalnych mechanizmów komórki. W przypadku wirusa, kiedy przyłącza się on do komórki, ta "wyczuwając" znane jej białko wpuszcza agresora do cytoplazmy, dzięki czemu wirus może zaaplikować się w jej wnętrzu. Wirus ma białko takie samo jak komórka tylko na "wystających nitkach". To dzięki nim może wniknąć do środka komórki. Gdy owe "niteczki" zostaną na powierzchni komórki, w jej środku rozpoznawalne zaczyna być obce białko, które komórka niszczy. W ten sposób wirus "wpuszcza" do jądra komórkowego swój materiał genetyczny, który może się ulotnić z niszczonego przez komórkę kapsydu.

    Leki nootropowe (prokognitywne) (ATC N06) – zróżnicowana pod względem budowy chemicznej oraz mechanizmów działania grupa leków, których cechą wspólną jest stymulowanie przemiany materii ośrodkowego układu nerwowego, co ma dawać w efekcie aktywizację takich procesów psychicznych jak poziom świadomości, zjawiska pamięciowe. Leki nootropowe wolne są od działania typu amfetaminowego (wpływ euforyzujący, hamujący apetyt). Do leków nootropowych należą: piracetam, centrofenoksyna, pirytynol, deanol oraz alfosceran choliny. Wskazaniami do podawania leków nootropowych są zaburzenia świadomości pochodzenia metabolicznego, zespoły organiczne, zatrucia, stany rekonwalescencji po przebytych urazach głowy lub stanach zapalnych ośrodkowego układu nerwowego, upośledzenie umysłowe. Fast food (z ang. dosłownie szybka żywność) – rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu, na ogół taniego. Zwykle posiada ono wysoką wartość kaloryczną – zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji – błonnika, witamin i minerałów. Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie produktów fast food prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby nowotworowe, miażdżyca, choroby serca i wątroby. Współcześnie oblicze fast foodu zaczyna się zmieniać i coraz częściej zaliczane są do niego serwowane na poczekaniu sałatki.

    Pipradrol (Meretra) – organiczny związek chemiczny, stymulująca substancja psychoaktywna. W latach 50. XX w. pipradrol używany był do leczenia otyłości, narkolepsji i ADHD. W latach 70. został wycofany ze spisu leków ze względu na duży potencjał nadużywania w celach rekreacyjnych. Obecnie używany jest jeszcze w niektórych krajach w Europie. Pipradrol ze względu na swój długi czas działania (12 h) podawany był w jednej dawce (0,5 – 4 mg) rano. Morfogen - substancja, która wpływa na przyszły los komórki oraz wywiera na niej różny skutek w zależności od swego stężenia. Stworzono tzw. model morfogenu, który zakłada, że informacja pozycyjna powstaje wzdłuż danej osi organizmu na skutek syntezy morfogenu przez jego źródło, którym może być np: inna komórka, które znajduje się na jednym z krańców osi. Dyfuzja morfogenu z tego miejsca prowadzi do wytworzenia się gradientu morfogenu - w zależności od odległości od źródła jego stężenie jest inne co ma także odmienny wpływ na komórki docelowe, które różnicują się w odmienny sposób. By wyzwolić określony wzór ekspresji stężenie morfogenu musi przekroczyć pewne stężenie progowe.

    Filtry informacji to systemy informacyjne, które działając w sposób ciągły ze strumieniem dokumentów eliminują dokumenty irrelewantne na podstawie profili wyrażających stałe w czasie potrzeby informacyjne użytkowników. Przedmiotem zainteresowania filtrów są jednostki informacji, które powyżej zostały określone mianem dokumentów. Dokument jest tutaj rozumiany bardzo szeroko, jako treść mająca znaczenie dla odbiorcy, którą można mu zaprezentować.

    Zagubione planetoidy – planetoidy, które zostały odkryte w wyniku obserwacji astronomicznych, jednakże z różnych powodów nie można ich odnaleźć ponownie, by móc takie obserwacje powtórzyć. Są to obiekty, które naukowcy stracili z oczu na zawsze bądź na jakiś czas.

    Lorkaseryna – organiczny związek chemiczny, potencjalny nowy lek zmniejszający łaknienie, który przeznaczony byłby do podawania doustnego w postaci tabletek (10 mg raz lub dwa razy na dobę), przy jednoczesnym wprowadzeniu zmian w nawykach żywieniowych i trybie życia. Działa centralnie. Jest wybiórczym agonistą receptora serotoninowego 2C (5HT2C) w podwzgórzu. Wskazaniem do jego stosowania jest otyłość (wskaźnik BMI ≥ 30) lub nadwaga (wskaźnik BMI ≥ 27) przy jednoczesnym współistnieniu przynajmniej jednego czynnika zwiększającego śmiertelność i związanego z otyłością, np. cukrzyca typu 2. Obecnie lek znajduje się w fazie przedrejestracyjnej na terenie krajów UE i Wielkiej Brytanii. Został pozytywnie oceniony w USA przez komisję doradczą FDA – uznano na podstawie załączonych wyników badań doświadczalnych, że potencjalne korzyści przewyższają potencjalne działania niepożądane podczas długotrwałego stosowania w grupie osób z otyłością lub nadwagą. Ten związek chemiczny pretendujący do uznania za lek został opracowany przez firmę farmaceutyczną Arena Pharmaceuticals. Zastrzeżona nazwa handlowa (jeszcze niepotwierdzona) to Lorqess. Lorkaseryna byłaby medykamentem do leczenia otyłości przeznaczonym dla osób dorosłych. Jadłowstręt psychiczny (anoreksja z grec. anorexia nervosa – an – brak, pozbawienie, orexis – apetyt) – zaburzenie odżywiania polegające na celowej utracie wagi wywołanej i podtrzymywanej przez osobę chorą. Obraz własnego ciała jest zaburzony; występują objawy dysmorfofobii. Lęk przybiera postać uporczywej idei nadwartościowej, w związku z czym pacjent wyznacza sobie niski limit wagi. Największe zagrożenie zachorowaniem dotyczy wieku między 14 a 18 rokiem życia. Po raz pierwszy opisał to zaburzenie w XVII wieku Richard Morton.

    Multicast to sposób dystrybucji informacji, dla którego liczba odbiorców może być dowolna. Odbiorcy są widziani dla nadawcy jako pojedynczy grupowy odbiorca (host group) dostępny pod jednym adresem dla danej grupy multikastowej. Multicast różni się od unicastu zasadą działania i wynikającą stąd efektywnością. W transmisji multicastowej po każdym łączu sieciowym dystrybuowana informacja jest przekazywana jednokrotnie, podczas gdy w unicastowej dystrybucji informacji do n odbiorców po niektórych łączach biorących udział w transmisji komunikat może być w najgorszym razie przesyłany nawet n razy. Wynika to z tego, że w transmisji unicastowej każdy komunikat ma przypisany dokładnie jeden adres docelowy, który identyfikuje jednoznacznie jeden węzeł sieci. Tak więc nawet jeśli dany komunikat po drodze do dwóch różnych węzłów sieci wykorzystuje to samo łącze, wysłane muszą zostać dwa niezależne komunikaty (o tej samej treści i innym adresie docelowym). W transmisji multicastowej unika się wielokrotnego wysyłania tego samego komunikatu do wielu odbiorców (na przykład dzięki adresowaniu grupowemu, tzn. posługiwaniu się adresami, które nie identyfikują pojedynczych węzłów sieci, lecz ich grupy).

    Dodano: 09.10.2008. 19:31  


    Najnowsze