• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Naukowcy opracowują badanie krwi do wykrywania niedoboru witaminy D

    04.07.2011. 17:17
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Osłabienie układu immunologicznego jest skutkiem zbyt małej ilości witaminy D krążącej w organizmie człowieka, co zwiększa zagrożenie nowotworami i osteoporozą. Brytyjski zespół naukowców opracował nowatorskie, super dokładne badanie krwi, za pomocą którego można ustalić, jak dużą rolę w niedoborze witaminy D odgrywa dieta danej osoby. Badanie zaprezentowano w dwóch artykułach opublikowanych w czasopiśmie Nutrition Journal.

    Po przeanalizowaniu danych pozyskanych z 20 lat badań, naukowcy odkryli brak wyraźnego powiązania niedoboru witaminy D ze stanem zdrowia i schorzeniami. I tutaj do akcji wkracza wspomniane badanie...

    Naukowcy, pracujący pod kierunkiem profesora Declana Naughtona z Uniwersytetu Kingston w Londynie, opracowali w czasie pięciu miesięcy badanie, odkrywając jak można odróżnić odmienne formy witaminy D, które organizm pobiera z diety i światła słonecznego (tj. witaminę D12 i witaminę D3) od blisko powiązanych związków chemicznych.

    "Wiele osób zdaje sobie sprawę, że głównym źródłem witaminy D jest kontakt z promieniami słonecznymi, ponieważ organizm człowieka naturalnie wytwarza pewien typ witaminy D w następstwie oddziaływania słońca na skórę" - mówi naczelny autor raportu z badań, profesor Naughton z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Kingston. "Ale być może już mniej powszechna jest świadomość, że inny typ tej witaminy występuje w artykułach żywnościowych, takich jak łosoś, makrela, sardynki i żółtko jajka. Opracowane przez nas badanie umożliwia odrębny pomiar wszystkich istotnych form witaminy D, co może pomóc w zrozumieniu przyczyn wszelkich niedoborów. Być może ludzie potrzebują po prostu więcej słońca, a być może powinni również zwracać baczniejszą uwagę na swoją dietę."

    Mieszkańcy zachodniego świata nieustannie zmagają się z niedoborem witaminy D. Wyniki ostatnich badań wskazują, że od 40% do 100% osób starszych w Europie i USA nie zapewnia swojemu organizmowi odpowiedniej ilości witaminy D.

    Niedobór witaminy D objawia się bólami mięśni i kości oraz zmęczeniem. Osoby z poważnym niedoborem mogą również cierpieć na osteoporozę. Chorzy w Wlk. Brytanii otrzymują obecnie zastrzyki z witaminą D, aby podnieść jej poziom.

    Eksperci twierdzą, że to zaawansowane badanie krwi może pomóc naukowcom w wykazaniu, jak brak witaminy D oddziałuje na organizm, zwiększając zagrożenie rozmaitymi chorobami, np. cukrzycą.

    Witamina D zapewnia naszym zębom i kościom potrzebne wsparcie, ale jak podkreśla profesor Angus Dalgleish z St George's Hospital w Londynie ma kluczowe znaczenie nie tylko dla rozwoju kości i zębów. Ta ważna witamina pomaga w zapewnieniu prawidłowego funkcjonowania większości tkanek, "zwłaszcza naczyń krwionośnych i układu immunologicznego".

    Wypowiadając się na temat wagi dysponowania badaniem, za pomocą którego można precyzyjnie zmierzyć poziom witaminy D, ekspert w dziedzinie onkologii, profesor Dalgleish stwierdził: "Prawidłowy poziom witaminy D ma kluczowe znaczenie i staje się coraz bardziej oczywiste w przypadku szerokiego wachlarza chorób, w tym sercowo-naczyniowych, neurologicznych i onkologicznych. A zatem ogromne znaczenie ma umiejętność precyzyjnego i wiarygodnego pomiaru różnych form witaminy D, aby monitorować jej poziom i mieć pewność, że jest on utrzymywany w prawidłowym zakresie."

    Za: CORDIS

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Witaminy K - grupa związków chemicznych, będących pochodnymi 2-metylo-1,4-naftochinonu. Organizm człowieka potrzebuje około 2 mg witaminy K na dobę. W organizmie podlega ona procesowi regeneracji w wątrobie w cyklu witaminy K. Może być również produkowana przez bakterie znajdujące się w jelicie grubym. Kwas foliowy (folacyna, witamina B9, witamina M, witamina B11, kwas listny) – organiczny związek chemiczny z grupy witamin B. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa folium oznaczającego "liść". Witamina B2 (E101, ryboflawina, łac. riboflavinum) – organiczny związek chemiczny połączenie rybitolu i flawiny. W organizmie człowieka pełni funkcję witaminy, której niedobór może powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu nerwowego oraz stany zapalne błon śluzowych.

    Witaminy – grupa organicznych związków chemicznych o różnorodnej budowie, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu żywego. Mogą być pochodzenia naturalnego lub otrzymywane syntetycznie. Dla człowieka witaminy są egzogenne (ludzki organizm ich nie syntezuje), w związku z czym muszą być dostarczane z pokarmem (najczęściej w postaci prowitamin). Przeciwne działanie do witamin wykazują antywitaminy. Witamina A – zbiorcza nazwa organicznych związków chemicznych z grupy retinoidów (z których najważniejszy jest retinol), pełniących w organizmie funkcję niezbędnego składnika pokarmowego, rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy.

    γ-Tokoferol (gamma-tokoferol) – organiczny związek chemiczny będący jedną z form witaminy E. γ-Tokoferol jest główną formą witaminy E występująca naturalnie w roślinach, lecz ze względu na większe stężenie α-tokoferolu w tkankach ludzkich to właśnie forma alfa uważana jest za główną formę witaminy E. Badania jednakże wskazują na to, że forma gamma również posiada duże znaczenie dla zdrowia człowieka i wykazuje unikalne właściwości, które odróżniają γ-tokoferol od odmiany alfa. Jako dodatek do żywności posiada numer E 308. Antywitamina – zwyczajowa nazwa związku chemicznego, który wykazuje zdolność do blokowania wykorzystania danej witaminy przez ustrój.

    Dodano: 04.07.2011. 17:17  


    Najnowsze