• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Naukowcy wykorzystują obrazowanie termiczne w walce z otyłością

    23.07.2012. 15:49
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Aby stracić na wadze, ludzie gimnastykują się, przestrzegają diety, a nawet zażywają tabletki. Naukowcy z Wlk. Brytanii twierdzą natomiast, że może się znaleźć nowy sposób na walkę z krągłościami. Na czym polega ich metoda? Na obrazowaniu termicznym. Zaprezentowana w czasopiśmie Journal of Pediatrics innowacyjna technika śledzi zapasy brązowego tłuszczu - swoistej tkanki, którą eksperci nazywają "brązową tkanką tłuszczową" - tj. "dobrego tłuszczu". Brązowy tłuszcz pomaga organizmowi spalać kalorie w postaci energii.

    Naukowcy z uniwersytetu w Nottingham twierdzą, że brązowa tkanka tłuszczowa generuje 300 razy więcej ciepła niż jakakolwiek inna tkanka w organizmie. Zasadniczo, istnieje mniejsze ryzyko odłożenia nadmiaru energii czy pożywienia w postaci białego tłuszczu, jeżeli dana osoba ma więcej brązowego tłuszczu. Proces obrazowania termicznego może dostarczyć naukowcom informacji, które są im niezbędne do oszacowania, ile brązowego tłuszczu znajduje się w organizmie i jak dużo ciepła generuje.

    Wypowiadając się na temat tej zaawansowanej technologii, autor naczelny, profesor Michael Symonds z Wydziału Nauk Klinicznych Uniwersytetu w Nottingham, stwierdził: "Potencjalnie im więcej brązowego tłuszczu lub im bardziej jest on aktywny, tym więcej generuje ciepła i w konsekwencji dana osoba może mieć mniejsze skłonności do odkładania nadmiaru energii lub pożywienia w postaci białego tłuszczu. Ta całkowicie nieinwazyjna technika odgrywa kluczową rolę w naszej walce z otyłością. Moglibyśmy dodawać indeks termogeniczny do etykiet z informacją żywieniową, aby pokazać, czy produkt podniesie czy obniży produkcję ciepła w brązowym tłuszczu. Inaczej mówiąc, czy przyspieszy lub czy spowolni spalanie kalorii".

    Otyłość wywiera wpływ na życie Europejczyków i Amerykanów. Ponad 150 mln dzieci na świecie cierpi z powodu tego niesłabnącego problemu. Eksperci z Wlk. Brytanii zaobserwowali dwukrotny wzrost liczby dzieci z nadwagą w ciągu ostatnich 20 lat.

    "Niemowlęta mają większe zasoby brązowego tłuszczu, które zużywają do utrzymywania ciepłoty po urodzeniu, co sprawia, iż nasze odkrycie, że ten zdrowy tłuszcz może również generować ciepło w okresie dzieciństwa i dorastania staje się niezwykle ekscytujące" - mówi jeden z autorów badań, dr Helen Budge z Uniwersytetu w Nottingham.

    Zdaniem profesora Symondsa, te pionierskie badania mogą pomóc naukowcom pogłębić wiedzę na temat sposobu, w jaki brązowy tłuszcz utrzymuje w równowadze energię pozyskiwaną z pożywienia z energią zużywaną przez organizm.

    Zespół ustalił, jak u zdrowych dzieci ciepło jest generowane w regionie karku, gdzie znajduje się brązowa tkanka tłuszczowa. Ta zdolność jest wyższa u małych dzieci w porównaniu do nastolatków czy osób dorosłych.

    Naukowcy twierdzą, że wykorzystują wyniki swoich badań do analizowania interwencji, które mają sprzyjać wykorzystywaniu energii na ciepło, powstrzymując w ten sposób przybieranie na wadze zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych.

    Wskazując na nieinwazyjny charakter tej technologii, profesor Symonds zauważa: "Wykorzystując technikę obrazowania możemy zlokalizować brązowy tłuszcz i ocenić jego zdolność do produkcji ciepła. Pozwala ona uniknąć szkodliwych technik związanych ze stosowaniem promieniowania i umożliwia szczegółowe badania większych grup ludzi. Dzięki temu możemy pozyskać nowe informacje o roli brązowego tłuszczu w bilansowaniu energii z pożywienia z energią zużywaną przez organizm".

    Za: CORDIS

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Tkanka tłuszczowa brunatna - Pojawia się w ostatnich 2 miesiącach życia płodowego i w rozwiniętej postaci można ją spotkać w okresie niemowlęcym. W póżniejszym czasie ulega powolnej inwolucji. Występuje u ssaków w tkance podskórnej okolicy miedzyłpatkowej i szyi, śródpiersia oraz okolic dużych tętnic brzusznych i nerek. Występuje również u ptaków. Główną funkcją tej tkanki jest tworzenie ciepła. Występuje szczególnie obficie u zwierząt zapadających w sen zimowy (hybernatio). Komórki tej tkanki są ściśle upakowane i przybierają kształt wielokątny, zawierają w swojej cytoplazmie liczne kropelki tłuszczu (a nie jedną dużą jak ma to miejsce w tkance tłuszczowej żółtej). Tłuszcz zawiera wieksze niż w tkance tłuszczowaj żółtej ilości pigmentu co nadaje mu charakterystyczne ciemne zabarwienie. Jądro kuliste i położone centralnie. Tkanka tłuszczowa brunatna jest obficie unaczynina co usprawnia rozprzestrzenianie sie w organizmie wytworzonego w niej ciepła. Według niektórych autorów tkanka ta pełni role gruczołu o wydzielaniu zewnętrznym. Gruczoły snu zimowego, tkanka tłuszczowa brunatna, tłuszcz brunatny – rodzaj silnie unaczynionej i unerwionej tkanki tłuszczowej o brunatnym zabarwieniu, utworzony z wielopęcherzykowych komórek tłuszczowych, zawierającej wiele kropelek tłuszczu o różnej wielkości. Metoda Babcocka – metoda stosowana do oznaczania tłuszczu w mleku. Próbkę mleka zadaje się kwasem siarkowym, który uszkadza błonę białkową otaczajacą kuleczki tłuszczu i powoduje zlewanie się emulsji tłuszczu w jednolitą masę. Oznaczenie przeprowadza się w specjalnych probówkach wirówkowych, butyrometrach, zaopatrzonych w kalibrowaną szyjkę ze specjalną skalą, na której odczytuje się procentową zawartość tłuszczu. Dodanie alkoholu amylowego ułatwia oddzielenie się warstwy tłuszczowej.

    Staw słoneczny – niskotemperaturowy, aktywny system wykorzystania energii słonecznej. Przekształca promieniowanie słoneczne w energię cieplną jednocześnie ją akumulując. Jego podstawową zaletą jest zdolność do magazynowania energii na długi okres, która może być później odzyskana poprzez użycie pompy ciepła. Ciepło skojarzone – ciepło, które powstaje na skutek jednoczesnego wytwarzania ciepła i energii elektrycznej w elektrociepłowni.

    Kaloria (łac. calor – ciepło) – historyczna jednostka ciepła, obecnie, gdy ciepło jest utożsamiane z energią, jest pozaukładową jednostką energii (skrót cal); często używana jest jednostka wielokrotna kilokaloria (skrót kcal); 1 kcal = 1000 cal. Megakaloria (milion kalorii, skrót Mcal) nosiła kiedyś osobną nazwę "termia" (skrót th, od gr. thermos – ciepły). Kaloria (łac. calor – ciepło) – historyczna jednostka ciepła, obecnie gdy ciepło jest utożsamiane z energią, jest pozaukładową jednostką energii (skrót cal); często używana jest jednostka wielokrotna kilokaloria (skrót kcal); 1 kcal = 1000 cal. Megakaloria (milion kalorii, skrót Mcal) nosiła kiedyś osobną nazwę "termia" (skrót th, od gr. thermos - ciepły).

    Pompa ciepła jest maszyną cieplną wymuszającą przepływ ciepła z obszaru o niższej temperaturze do obszaru o temperaturze wyższej. Proces ten przebiega wbrew naturalnemu kierunkowi przepływu ciepła i zachodzi dzięki dostarczonej z zewnątrz energii mechanicznej (w pompach ciepła sprężarkowych) lub energii cieplnej (w pompach absorpcyjnych). Szynka – wyrób garmażeryjny pozyskiwany z tuszy wieprzowej, schłodzony lub mrożony z kością lub bez. Barwa mięśni może być jasno różowa do czerwonej, dopuszcza się zmatowienia. Barwa tłuszczu – biała z odcieniem kremowym lub lekko różowym, w przypadku mięsa i tłuszczu mrożonego dopuszcza się nieznaczne zszarzenie barwy na powierzchni. Zapach swoisty charakterystyczny dla mięsa świeżego wieprzowego bez oznak zaparzenia i rozpoczynającego się psucia, niedopuszczalny zapach płciowy.

    Trójgeneracja (także trigeneracja) jest to skojarzone technologicznie wytwarzanie energii cieplnej, mechanicznej (lub elektrycznej) oraz chłodu użytkowego, mające na celu zmniejszenie ilości i kosztu energii pierwotnej niezbędnej do wytworzenia każdej z tych form energii odrębnie. W systemach ciepłowniczych, w okresie letnim, poprawia ekonomiczność produkcji energii elektrycznej w skojarzeniu z ciepłem przy niskim zapotrzebowaniu odbiorców na energię cieplną i istniejącym zapotrzebowaniu na chłód użytkowy. Jest technologicznym rozszerzeniem kogeneracji.

    Ciepło spalania – ilość energii oddawanej do otoczenia na sposób ciepła w czasie spalania określonej ilości substancji w ustalonych warunkach. Wartości ciepła spalania są stosowane w technice cieplnej w czasie określania wartości opałowej paliw. W termochemii są często stosowaną podstawą obliczeń wartości ciepła różnych reakcji chemicznych na podstawie wartości ciepła spalania substratów i produktów tej reakcji.

    Abdominoplastyka – operacja usunięcia nadmiaru tłuszczu i skóry brzucha ze względów kosmetycznych. Zabieg nazywany jest czasem apronektomią. Jego efekt nie jest długotrwały, jeśli jednocześnie nie zostaną zmienione zwyczaje żywieniowe.

    Dodano: 23.07.2012. 15:49  


    Najnowsze