• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Owoce o białym miąższu są dobre dla organizmu

    21.09.2011. 18:17
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Nowe badanie holenderskich naukowców pokazuje, że spożywanie owoców i warzyw, szczególnie tych o białym miąższu, pomaga zapobiegać udarom mózgu. Przedstawione w czasopiśmie Stroke: Journal of the American Heart Association badanie było częściowo finansowane ze środków unijnego programu „Europa w walce z rakiem”.

    Powszechnie wiadomo, że jedzenie owoców i warzyw zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Dotychczasowe badania skupiały się na profilaktycznych własnościach owoców i warzyw, a szczególnie wartości odżywczej i cechach owoców, takich jak kolor, część jadalna, rodzina botaniczna i wytwarzanie przeciwutleniaczy.

    Omawiane badanie idzie jednak o krok dalej i zajmuje się związkami pomiędzy kolorem owoców i warzyw a występowaniem udarów. Kolor jadalnej części owoców i warzyw jest odzwierciedleniem obecności pożytecznych fitochemikaliów, takich jak karotenoidy i flawonoidy.

    Naukowcy z Wydziału Żywienia Człowieka Uniwersytetu w Wageningen oraz holenderskiego Krajowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Ochrony Środowiska zbadali związki pomiędzy spożyciem grup owoców i warzyw a występowaniem udarów w okresie 10 lat w populacji 20 069 osób dorosłych. Średni wiek pacjentów wynosił 41 lat. Na początku badania żaden z pacjentów nie cierpiał na choroby układu krążenia; pacjenci wypełnili zawierający 178 pozycji kwestionariusz dotyczący częstotliwości spożywania określonych w produktów w minionym roku.

    Naukowcy sklasyfikowali owoce i warzywa w czterech grupach: zielone (ciemne warzywa liściaste, kapusta i sałata); pomarańczowe/żółte (owoce cytrusowe); czerwone/purpurowe (czerwone warzywa); białe (z których 55% to jabłka i gruszki).

    Na przestrzeni dziesięciu lat naukowcy odnotowali 233 udary. Nie stwierdzono zależności między spożywaniem zielonych, pomarańczowych/żółtych i czerwonych/purpurowych owoców a udarami. Odkryto natomiast 52% spadek ryzyka schorzenia u osób, które spożywały dużą ilość białych owoców i warzyw w porównaniu z osobami spożywającymi mniej takich owoców i warzyw.

    Według naukowców, każde dodatkowe 25 gramów białych owoców i warzyw dziennie przekłada się na 9% mniejsze ryzyko udaru. Średniej wielkości jabłko waży 120 gramów.

    „Aby zapobiegać udarowi mózgu, warto spożywać znaczące ilości białych owoców i warzyw” - mówi główna autorka badania Linda M. Oude Griep, doktor nauk o żywieniu człowieka na Uniwersytecie w Wageningen. „Jedno jabłko dziennie to prosty sposób na zwiększenie spożycia białych owoców i warzyw. Jakkolwiek owoce i warzywa z innych grup mogą chronić przed innymi chorobami przewlekłymi. Dlatego ważne jest, aby spożywać dużo wszelkich warzyw i owoców”.

    Zarówno jabłka, jak i gruszki są bogate w błonnik i kwercetynę, flawonoid powszechnie występujący w przyrodzie. Inne badane artykuły z tej grupy kolorów to między innymi banany, kalafior, cykoria i ogórek. Ziemniaki zostały sklasyfikowane jako skrobia.

    Naukowcy stwierdzają, że otrzymane rezultaty wymagają jeszcze potwierdzenia w dalszych badaniach. Oude Griep tłumaczy: „Jeszcze za wcześnie, aby lekarze zaczęli doradzać pacjentom zmianę diety w oparciu o te wstępne odkrycia”.

    W komentarzu do artykułu stwierdza się, że wyniki badania należy interpretować z ostrożnością, ponieważ przeprowadzone kwestionariusze mogą nie być wiarygodne.

    Za: CORDIS

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Dla kuchni japońskiej charakterystyczne jest użycie ryb (jedzonych także na surowo), rozmaitych owoców morza, w tym wodorostów oraz warzyw. Popularne są zupy gotowane bezpośrednio na stole, w specjalnym garnku podgrzewanym dawniej węglem drzewnym, a obecnie gazem, a także jedzenie zanurzanych we wrzątku mięs, ryb i warzyw. Sok – produkt otrzymany ze zdrowych, dojrzałych, świeżych lub przechowywanych owoców lub warzyw, jednego lub większej liczby gatunków, posiadający barwę, smak i zapach charakterystyczny dla soku z owoców lub warzyw, z których pochodzą, zdolny do fermentacji, lecz niesfermentowany. Soki mogą być produkowane z zagęszczonych soków lub przecierów przez odtworzenie udziału wody usuniętej w procesie zagęszczania soku lub przecieru i odtworzenie aromatu oraz, gdy jest to wskazane, miazgi usuniętej z soku lecz odzyskanej w procesie technologicznym. Surówka – rodzaj potrawy wytwarzanej z surowych warzyw lub owoców. Mogą one być pokrojone lub starte na tarce. Dodaje się do nich oliwę, przyprawy i inne dodatki, które zmieniają w jakiś sposób smak, nie zmieniając jej konsystencji. Dodanie śmietany, jogurtu, jajek na twardo czy warzyw z puszki do surówki zmienia ją w sałatkę.

    Skierniewickie Święto Kwiatów Owoców i Warzyw (SŚKOiW) – ogólnopolskie dwudniowe święto na temat kwiatów, owoców i warzyw, organizowane od 1977 w Skierniewicach przez władze miasta przy współpracy Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa, Instytutu Warzywnictwa oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (skierniewickie pole doświadczalne SGGW). Sokownik – urządzenie służące do wytwarzania soków z owoców lub warzyw poprzez poddawanie owoców działaniu gorącej pary wodnej. Sokownik może służyć również do gotowania na parze np. ziemniaków, a pozostałości owoców po uzyskaniu soku mogą zostać wykorzystane do przyrządzenia dżemu. Sokownik składa się z trzech naczyń, nakładanych jedno na drugie, od dołu są to: pojemnik na wodę, zbiornik na sok, pojemnik na owoce oraz pokrywki. Podgrzana woda paruje, poprzez pionową rurkę przechodzi do jego wnętrza, a poprzez otwory w dnie naczynia na owoce dostaje się do niego i ogrzewa owoce. Pod wpływem gorącej pary z owoców wydziela się sok, który spływa do środkowego naczynia. Naczynie na sok ma często rurkę do odprowadzenia soku.

    Śniadanie izraelskie – typ śniadania wywodzący się z kuchni izraelskiej. Składa się z dużej ilości pokrojonych świeżych warzyw (np. pomidory, papryka, cebula, ogórek) i owoców (np. jabłka, pomarańcze, melony), chleba, jajek (np. jajecznica, jajka gotowane lub sadzone), nabiału (np. sery białe i żółte, jogurty, maślanka), zimnych sałatek, soków, herbaty i kawy. Zazwyczaj nie zawiera mięsa. Śniadanie podane jest formie bufetu, z którego można wybierać różne elementy. Dieta niskowęglowodanowa – dieta zakładająca znaczne ograniczenie spożycia węglowodanów, z reguły do maksymalnie 130g na dobę. Produkty spożywcze bogate w węglowodany (głównie pieczywo, makarony, ziemniaki, inne produkty zbożowe) zastępowane są produktami bogatymi w tłuszcz lub białko (m.in. mięso, ryby, jaja, sery). Dieta niskowęglowodanowa zaleca też spożywanie warzyw i owoców z niską zawartością węglowodanów (np. sałaty, brokuły, ogórki, szpinak, maliny, orzechy).

    Frutarianizm (lub fruktarianizm, fruitarianizm, fruktorianizm) – styl życia, którego zwolennicy dopuszczają spożywanie wyłącznie owoców i warzyw, których zerwanie nie powoduje śmierci – czyli inaczej zniszczenia rośliny. Nie akceptują spożywania np. marchwi czy sałaty. Frutarianizm to przeniesienie idei weganizmu na rośliny. Frutarianie są zarazem witarianami. Ceny referencyjne to ceny minimalne dla warzyw i owoców pochodzących spoza jednolitego rynku europejskiego. Niestosowanie cen referencyjnych przez producentów zewnętrznych powoduje nałożenie ceł wyrównawczych.

    Drylowanie – mechaniczny proces usuwania pestek z owoców jadalnych. Jednym z powodów, dla których owoce są drylowane, jest wysoka zawartość w pestkach kwasu pruskiego, który może być szkodliwy dla zdrowia. Po drylowaniu owoce używane są one przede wszystkim do robienia przetworów, jednak niektóre przepisy zalecają drylowanie tylko części owoców, żeby przetwory miały posmak pestki. Większość owoców mrożonych dryluje się przed zamrożeniem.

    Wielkopolska Gildia Rolno-Ogrodnicza S.A. (WGRO S.A.) – hurtowy i detaliczny rynek owoców, warzyw, kwiatów żywych i sztucznych oraz artykułów spożywczych w Poznaniu. Zlokalizowany jest w dzielnicy Franowo.

    Kradzież ogrodowa to wykroczenie polegające na zabraniu z cudzego ogrodu w nieznacznej ilości owoców, warzyw lub kwiatów. Zachowanie sprawcy cechuje brak celu osiągnięcia korzyści majątkowej, a sama kradzież podyktowana jest drobną zachcianką sprawcy.

    Dodano: 21.09.2011. 18:17  


    Najnowsze