• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Polska Fundacja Apiterapii: produkty pszczele popularne w medycynie

    17.10.2011. 13:04
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Miód to nie tylko smaczny element diety i domowy sposób na przeziębienie. Leki, w których składzie są substancje pochodzące z produktów pszczelich, są dziś stosowane w prawie każdej dziedzinie medycyny - przekonują specjaliści od apiterapii.



    W sobotę w Katowicach swoje 20-lecie świętowała Polska Fundacja Apiterapii, prowadząca badania w zakresie leczenia produktami pszczelimi i propagująca jego zalety. Jej prezes i współzałożyciel, prof. Artur Stojko ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, podkreśla, że rola produktów pszczelich w medycynie klinicznej systematycznie rośnie.

    "Kilkadziesiąt lat temu apiterapię zaliczano do medycyny niekonwencjonalnej. Dziś jest to przedmiot wykładany na uczelniach medycznych, a leki, w których składzie substancje aktywne farmakologicznie pochodzą z produktów pszczelich, są coraz bardziej rozpowszechnione, choć nie wszyscy mają tego świadomość" - powiedział PAP prof. Stojko.

    Profesor podkreślił, że apiterapia ma dwa oblicza. Pierwsze, dostępne dla każdego, to wykorzystanie produktów pszczelich, takich jak miód, propolis czy pyłek, w codziennej diecie. Drugie oblicze apiterapii wiąże się z wykorzystaniem takich produktów jako surowców, z których wyodrębnia się tzw. frakcje farmakologiczne, będące później podstawą leków.

    Zwolennicy apiterapii podkreślają, że szczególnie współcześnie, kiedy znacząco obniża się jakość żywności, wskazane jest uzupełnianie diety produktami pszczelimi, które wzmacniają odporność, odżywiają, poprawiają metabolizm i działają profilaktycznie. Namawiają do korzystania z miodu i innych produktów niemal bez ograniczeń, po preparatów opartych na produktach pszczelich nie można - w przeciwieństwie do niektórych innych specyfików - przedawkować.

    "Stosując produkty pszczele, trzeba dbać o to, by korzystać z nich prawidłowo. Błędem jest np. spożywanie miodu rozpuszczonego w płynach - do organizmu dostają się wówczas jedynie substancje rozpuszczalne w wodzie, a substancje nierozpuszczalne - hormony roślinne - osiadają na ścianach naczyń i człowiek ich nie spożywa" - wskazał prof. Stojko, namawiając do spożywania miodu w jego naturalnej postaci i temperaturze, bez podgrzewania.

    Naukowcy podkreślają, że rola produktów pszczelich nie ogranicza się do domowego stosowania. Uzyskane z takich produktów i standaryzowane (czyli szczegółowo określone pod względem jakości i ilości) ekstrakty mogą być podstawową substancją czynną wielu postaci leków. Ekstrakty z takich produktów jak miód, propolis, obnóża pszczele, wosk, zasklep miodowy i czerwiowy, mleczko pszczele, czerw pszczeli, działają m.in. antybakteryjnie, regenerująco, uodparniająco, hormonopodobnie, a nawet znieczulająco.

    Stosowane w medycynie klinicznej leki oparte na produktach pszczelich nazywa się apiterapeutykami. Są one wykorzystywane m.in. w dermatologii, pediatrii, ginekologii, laryngologii, chirurgii, kardiochirurgii oraz ortopedii.

    Działająca w Katowicach Polska Fundacja Apiterapii nie prowadzi działalności gospodarczej - utrzymuje się z darowizn i dotacji sponsorów. Do jej zadań należy inspirowanie i finansowanie badań doświadczalnych i klinicznych, służących opracowaniu nowych technologii i receptur leków, otrzymywanych z produktów pszczelich. Są one stosowane w profilaktyce i lecznictwie.

    Fundacja dba także o kształcenie kadr w zakresie apifarmakoterapii - jej podopieczni obronili dotąd osiem prac doktorskich na ten temat. W sobotę specjaliści apiterapii wymieniali doświadczenia podczas konferencji naukowej w Katowicach.

    PAP -  Nauka w Polsce

    mab/ itm/bsz



    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Diagram następstwa produktów jest to część planu ilustrująca kolejność wytwarzania lub pozyskiwania produktów oraz współzależności pomiędzy produktami, które zidentyfikowano na diagramie struktury produktów. Farmakopea Europejska (Ph. Eur.) – farmakopea zawierająca spis substancji czynnych i podłoży używanych przy sporządzaniu produktów farmaceutycznych w Europie. Wydanie z roku 2005 obejmuje 1800 monografii szczegółowych i ogólnych, wliczając w to różne substancje chemiczne, antybiotyki, substancje biologicznie czynne, szczepionki dla ludzi i zwierząt, substancje immunomodulujące, radiofarmaceutyki, preparaty ziołowe i homeopatyczne. Zawiera również sposoby dawkowania i badań jakościowych i ilościowych leków. Monografie wyznaczają wymagania dla najważniejszych leków używanych w krajach europejskich. Wszystkie leki sprzedawane w 36 państwach członkowskich muszą stosować się do tych standardów. Dzięki temu konsumenci mają gwarancję wysokiej jakości produktów sprzedawanych w aptekach. Farmakopea Europejska jest wydawana przez Europejską Dyrekcję Jakości Leków (European Directorate for the Quality of Medicines - EDQM). Obecnie obowiązuje Farmakopea Europejska 7, której pełne i całkowicie zgodne z oryginałem polskojęzyczne tłumaczenie zostało wydane w roku 2012 pod nazwą Farmakopea Polska IX. Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych powstał 1 października 2002 w wyniku połączenia dwóch instytucji: Biura Rejestracji Środków Farmaceutycznych Materiałów Medycznych, które było częścią Instytutu Leków oraz Centralnego Ośrodka Techniki Medycznej. Początkowo Urząd działał w oparciu o ustawę z dnia 27 lipca 2001 roku o Urzędzie Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych.

    Planowanie oparte na produktach to technika planowania wywodząca się z metodyki zarządzania projektami PRINCE2. Planowanie rozpoczyna się od opisania finalnego produktu (wyniku), do jakiego ma doprowadzić tworzony plan. Kolejnym krokiem jest zidentyfikowanie i opisanie produktów, które wejdą w skład produktu finalnego lub będą potrzebne do ich wytworzenia a co za tym idzie do stworzenie hierarchicznej struktury, zwanej diagramem struktury produktów (DSP). Produkty są identyfikowane i grupowane według kategorii wybranych przez planistę, tak aby nie pominąć żadnego potrzebnego produktu. Następnie tworzony jest diagram następstwa produktów (DNP), na którym produkty są układane w kolejności ich pozyskiwania lub wytworzenia. Umieszczając na DNP działania, jakie trzeba wykonać w celu uzyskania poszczególnych produktów, bez trudu uzyskuje się logiczną sieć działań, oraz strukturę harmonogramu. Technika planowania oparta na produktach upraszcza planowanie i kilkakrotnie skraca jego czas w stosunku do stosowanego powszechnie planowania opartego na działaniach, zapewniając wyższą jakość i spójność planu. Weganizm – styl życia, którego jedną z cech jest stosowanie diety wegańskiej, czyli rezygnacja ze spożywania produktów zwierzęcych. Weganie dążą jednak do wyeliminowania produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko z diety, ale również ze wszystkich innych aspektów życia.

    Centralna Ewidencja Badań Klinicznych – wydział Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych zajmujący się oceną formalną i merytoryczną zgłoszonych badań klinicznych. Sponsor badania klinicznego, aby rozpocząć badanie kliniczne na terytorium Polski, musi zgłosi badanie kliniczne do CEBK i uzyskać zgodę Ministerstwa Zdrowia. Chemia spożywcza – dział chemii zajmujący się składem chemicznym surowców, produktów, dodatków do żywności oraz metodami i chemizmem produkcji, związkami chemicznymi dodawanymi do żywności oraz analizą chemiczną surowców, produktów żywnościowych oraz dodatków do produktów spożywczych m.in. konserwantów, barwników, regulatorów kwasowości, antyutleniaczy, wzmacniaczy smaku i zapachu i innych. Chemia spożywcza wiąże się ściśle z: inżynierią chemiczną i biochemiczną, mkrobiologią techniczną, biochemią, technologią żywności, zdrową żywnością, toksykologią oraz wszelkimi normami (m.in. UE) dotyczącymi chemii produktów żywnościowych. A dotyczy: piekarstwa, mleczarstwa, przerobu mięs, cukrownictwa, przetwórstwa warzyw i owoców, zielarstwa, produkcji substancji zapachowych, gorzelnictwa, winiarstwa, piwowarstwa, spożywczych wód mineralnych, przerobu zbóż, krochmalnictwa i innych.

    Diagram struktury produktów jest to część planu ilustrująca hierarchiczną strukturę wszystkich produktów, które mają być wytworzone w trakcie jego realizacji. Farmakopea Polska – farmakopea określająca podstawowe wymagania jakościowe oraz metody badania produktów leczniczych i ich opakowań oraz surowców farmaceutycznych w Polsce. Jest opracowywana i wydawana przez Urząd Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych. Obecnie obowiązuje Farmakopea Polska IX, która stanowi pełny, całkowicie zgodny z oryginałem, polskojęzyczny tekst aktualnej wersji Farmakopei Europejskiej (European Pharmacopoeia 7). Jednakże niektóre surowce i preparaty posiadają swoją monografię w poprzednich wydaniach Farmakopei Polskiej (w obecnym ich nie ma) i wtedy monografie z poprzednich farmakopei obowiązują dla produkowanych preparatów bądź surowców farmaceutycznych przeznaczonych do receptury aptecznej pod warunkiem, że posiadają Świadectwo Dopuszczenia do Obrotu Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych. W związku z ciągłą aktualizacją wymagań, przygotowywane będą suplementy do kolejnego wydania Farmakopei Polskiej.

    Piec hutniczy – rodzaj pieca służący do otrzymywania produktów i półproduktów metalurgicznych. Ponieważ większość procesów metalurgicznych wymaga wysokich temperatur, piece hutnicze są zazwyczaj bardzo dobrze izolowane. Konstrukcja pieca jest zależna od prowadzonego procesu oraz stanu skupienia produktów.

    Wegetarianizm – rodzaj praktyki (w sensie świadomej i celowej działalności człowieka), charakteryzującej się wyłączeniem z diety mięsa (w tym ryb i owoców morza); może również wiązać się z unikaniem innych produktów pochodzących z uboju zwierząt np. smalcu . Wegetarianizm może być wybrany z pobudek moralnych, zdrowotnych, ekologicznych, bądź ekonomicznych. W języku potocznym przyjmuje się, że wegetarianizm to zbiór kilku diet, które w różnym stopniu ograniczają spożywanie produktów pochodzenia zwierzęcego.

    Dodano: 17.10.2011. 13:04  


    Najnowsze