• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Regularne posiłki gwarancją szczuplejszej sylwetki nastolatków - twierdzą hiszpańscy naukowcy

    26.06.2012. 16:37
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Wyniki badań unijnych zaprezentowane w czasopiśmie Journal of Adolescent Health pokazują, że regularne spożywanie posiłków pomaga w utrzymaniu szczuplejszej sylwetki przez nastolatków, niezależnie od zażywania ruchu.

    Naukowcy z Instytutu Nauki o Żywności, Technologii Żywności oraz Dietetyki (ICTAN), który jest częścią Hiszpańskiej Krajowej Rady ds. Badań Naukowych (CSIC), odkryli, że nastolatki spożywający ponad cztery posiłki dziennie są szczuplejsi od swoich rówieśników. W Hiszpanii nadwaga lub otyłość dotyczy ponad 25% nastolatków, a zatem odkrycie sposobu, by pomóc im zachować szczupłą sylwetkę to konieczność ze względu na ich dobre samopoczucie i na krajowy budżet opieki zdrowotnej.

    Otyłość to przewlekła choroba, która wiąże się z wczesnym wystąpieniem chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy i nowotworów. Co więcej, naukowcy podkreślają, że szczególną uwagę należy zwrócić na otyłość wieku dziecięcego. W toku wielu prac badawczych wykazano, że bardziej prawdopodobne jest, iż otyłe dzieci staną się otyłymi dorosłymi. Regularna aktywność fizyczna wydaje się zapewniać ochronę przed szerokim wachlarzem czynników ryzyka chorób przewlekłych w okresie dzieciństwa i dojrzewania, a połączenie odpowiedniej aktywności fizycznej ze zdrowymi nawykami żywieniowymi może pomóc w profilaktyce otyłości i zaburzeń żywieniowych często występujących w okresie dojrzewania, takich jak słaba mineralizacja kości.

    W toku opisywanych badań naukowcy przeanalizowali zachowania żywieniowe nastolatków za pomocą kwestionariusza. Uczestnicy byli pytani o to, czy zazwyczaj spożywają dania gotowe, o tempo jedzenia oraz o częstotliwość i rozłożenie posiłków. Ocenie poddane zostało również spożycie napojów bezalkoholowych za pomocą dobowego wywiadu żywieniowego, w którym naukowcy wykorzystali bazę danych wartości odżywczych produktów żywnościowych do zdefiniowania napojów bezalkoholowych: pogrupowano je na kaloryczne napoje bezalkoholowe, kole i napoje izotoniczne. Przeprowadzono również pomiary podejmowanej aktywności fizycznej w czasie wolnym.

    Naukowcy uzyskali w ten sposób dane o poziomie tłuszczu na podstawie obliczenia sumy wartości 6 fałdów skóry i obwodu pasa 1.978 nastolatków (w tym 1.017 dziewcząt) w wieku od 13 do 18 lat z pięciu hiszpańskich miast: Granady, Madrytu, Murcji, Santander i Saragossy.

    Otrzymane wyniki wskazały na niższy poziom tłuszczu w organizmie nastolatków, którzy przestrzegali pewnych zdrowych nawyków. Obejmują one spożywanie przedpołudniowych i popołudniowych przekąsek i/lub ponad czterech posiłków dziennie oraz niezbyt szybkie jedzenie - młodzi ludzie, którzy jedli dosyć szybko mieli wyższy poziom tłuszczu w organizmie. Z drugiej strony, regularne spożywanie posiłków występuje niezależnie od nawyków młodych ludzi związanych z ruchem.

    Młodzi mężczyźni są wyżsi, więcej ważą, mają większy obwód pasa i szybciej spożywają posiłki niż dziewczęta. Aczkolwiek wskaźnik zgromadzonego przez nich tłuszczu jest niższy. Co więcej, autorzy zaobserwowali, że codzienne spożywanie śniadania jest szczególnie dobroczynne w przypadku chłopców całkowicie stroniących od aktywności fizycznej, ponieważ ci, którzy pomijają ten posiłek, mają wyższe wartości tłuszczu w organizmie. Jedynie 18,5% chłopców nie uprawiało żadnej formy sportu w porównaniu do 48,5% dziewcząt.

    W przypadku dziewcząt i chłopców, poziom tłuszczu w organizmie kształtował się w tym samym zakresie, jeśli jedli codziennie śniadanie. Jeżeli chodzi o chłopców, to mediana obwodu pasa wahała się nieco powyżej 75 centymetrów, jeżeli spożywali śniadanie, niezależnie od częstotliwości ćwiczeń fizycznych. Aczkolwiek chłopcy, którzy nie uprawiają sportu i nie jedzą śniadania, mieli średni obwód pasa nieco poniżej 85 centymetrów.

    "Kładziemy nacisk na konieczność uwzględniania interakcji między różnymi nawykami żywieniowymi a schematami aktywności fizycznej przy ewaluacji stanu odżywienia oraz na wyjaśnienie i profilaktykę rozwoju otyłości w dzieciństwie i okresie dorastania" - podsumowują naukowcy.

    Za: CORDIS

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Drugie śniadanie – zazwyczaj drugi posiłek w ciągu dnia, spożywany między śniadaniem a obiadem (najczęściej między godziną 10 a południem). Spożywanie drugiego śniadania jest bardzo ważne z punktu widzenia prawidłowego odżywiania, regularne spożywanie posiłków, co 3-4 godziny, zapewnia sprawne funkcjonowanie metabolizmu. Otyłość brzuszna – zwana inaczej "otyłością centralną", "otyłością typu jabłko", "otyłością trzewną", "otyłością wisceralną", "otyłością androidalną". Jest częściej spotykana u mężczyzn niż u kobiet. Jej powikłaniami mogą być: Otyłość (łac. obesitas) – patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet. Otyłości towarzyszy nadwaga, czyli nadmierna masa ciała powyżej masy optymalnej.

    WHR (ang. waist-hip ratio) – jest współczynnikiem powstałym przez podzielenie obwodu talii przez obwód bioder (pomiary dokonywane w dowolnej jednostce miar). WHR stanowi wskaźnik dystrybucji tkanki tłuszczowej w ciele człowieka i jest wyznacznikiem określającym rodzaj sylwetki ciała (sylwetka w kształcie gruszki bądź jabłka) oraz typ otyłości (otyłość brzuszna bądź pośladkowo-udowa). Wagon barowy (bufetowy) – rodzaj wagonu kolejowego, wyposażonego w sposób umożliwiający przygotowanie, podawanie i spożywanie w nim posiłków przez podróżnych.

    Steatopygia (nazwa wprowadzona w 1822 r. przez W. J. Burchella, z gr. στέαρ - stéar, dopełniacz στέατος - stéatos - "twardy tłuszcz", "łój"; πυγη - pygē - "pośladki") - cecha charakterystyczna zwłaszcza dla niektórych ludów afrykańskich - m.in. Buszmenów i Hotentotów (w mniejszym stopniu u Pigmejów), polegająca na znacznym odkładaniu się tłuszczu na pośladkach. Zjawisko to szczególnie widoczne jest u kobiet. Ponadto wraz z tą cechą występuje znaczny przerost warg sromowych mniejszych (labia minora) - nawet do 10 centymetrów - nazywany "fartuszkiem hotentockim" oraz nadmierna lordoza kręgosłupa lędźwiowego. Konsekwencją znacznej steatopygii są zaburzenia statyki ciała i trudności w poruszaniu się, nie zwiększa ona natomiast istotnie ryzyka zachorowania na choroby związane z otyłością (nadciśnienie tętnicze, cukrzyca, itp.). Cechy te mają podłoże rasowe i genetyczne, ale ich znaczenie nie jest wyjaśnione. U wymienionych ludów steatopygia ujawnia się w okresie dojrzewania, co jest uznawane za oznakę płodności i zdolności do zamążpójścia. Cena - (łac. cena – l.mn. cenae) jeden z posiłków w starożytnym Rzymie, który zaczynano jeść od popołudnia. Złożony był on z trzech części:

    Lorkaseryna – organiczny związek chemiczny, potencjalny nowy lek zmniejszający łaknienie, który przeznaczony byłby do podawania doustnego w postaci tabletek (10 mg raz lub dwa razy na dobę), przy jednoczesnym wprowadzeniu zmian w nawykach żywieniowych i trybie życia. Działa centralnie. Jest wybiórczym agonistą receptora serotoninowego 2C (5HT2C) w podwzgórzu. Wskazaniem do jego stosowania jest otyłość (wskaźnik BMI ≥ 30) lub nadwaga (wskaźnik BMI ≥ 27) przy jednoczesnym współistnieniu przynajmniej jednego czynnika zwiększającego śmiertelność i związanego z otyłością, np. cukrzyca typu 2. Obecnie lek znajduje się w fazie przedrejestracyjnej na terenie krajów UE i Wielkiej Brytanii. Został pozytywnie oceniony w USA przez komisję doradczą FDA – uznano na podstawie załączonych wyników badań doświadczalnych, że potencjalne korzyści przewyższają potencjalne działania niepożądane podczas długotrwałego stosowania w grupie osób z otyłością lub nadwagą. Ten związek chemiczny pretendujący do uznania za lek został opracowany przez firmę farmaceutyczną Arena Pharmaceuticals. Zastrzeżona nazwa handlowa (jeszcze niepotwierdzona) to Lorqess. Lorkaseryna byłaby medykamentem do leczenia otyłości przeznaczonym dla osób dorosłych. Zastawa stołowa – wszystkie naczynia i sztućce używane podczas posiłków, służące zarówno do spożywania, jak i podawania potraw oraz napojów. Nie zaliczane są do niej naczynia kuchenne, służące do przygotowywania posiłków. Skład zastawy stołowej może się różnić w zależności od kręgu kulturowego i zależy od rodzaju i ilości serwowanych potraw.

    Otyś (forma żeńska Otyś/Otysiowa, liczba mnoga Otysiowie) – polskie nazwisko. Nosi je około 59 osób. Najwięcej osób o tym nazwisku mieszka na terenie Warszawy.

    Prandium - posiłek w starożytnym Rzymie, odpowiednik współczesnego drugiego śniadania lub lunchu. Był to posiłek bez konieczności mycia rąk i dlatego często był jedzony w ogrodzie. Używano noży, a nie widelców, jedzono lewą ręką, którą nacierano uprzednio suchą żywicą. Prandium składał się z: zimnych mięs i ryb (z ceny dnia poprzedniego), salami, sałatek, jaj oraz wina. Jedzenie obfitego prandium było uważane za popis złego smaku.

    Fast food (z ang. dosłownie szybka żywność) – rodzaj pożywienia szybko przygotowywanego i serwowanego na poczekaniu, na ogół taniego. Zwykle posiada ono wysoką wartość kaloryczną – zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji – błonnika, witamin i minerałów. Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie produktów fast food prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby nowotworowe, miażdżyca, choroby serca i wątroby. Współcześnie oblicze fast foodu zaczyna się zmieniać i coraz częściej zaliczane są do niego serwowane na poczekaniu sałatki. Wagon restauracyjny to rodzaj wagonu kolejowego, który jest wyposażony w sposób umożliwiający przygotowanie, podawanie i spożywanie w nim posiłków przez podróżnych. Pierwsze wagony restauracyjne wprowadzono w 1879 r. Typowy wagon restauracyjny składa się z zajmującej większą część przestrzeni sali jadalnej mającej ok. 40 miejsc konsumenckich oraz kuchni z zapleczem socjalnym dla załogi wagonu.W części restauracyjnej przejście znajduje się pośrodku, a w części kuchennej - z boku wagonu. Stoliki są rozmieszczone po obu stronach przejścia w rzędach, po jednej stronie 2-osobowe, a po drugiej 4-osobowe.

    Dodano: 26.06.2012. 16:37  


    Najnowsze