• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Sama dieta nie wystarczy, by znacznie zrzucić na wadze

    19.04.2010. 16:18
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Ograniczając jedynie kaloryczność diety nie zgubimy zbyt wielu zbędnych kilogramów - potwierdzają badania amerykańskie. Jest to związane z naturalnym mechanizmem wyrównawczym, który sprawia, że nasz organizm zmniejsza aktywność fizyczną w odpowiedzi na mniejsze dostawy energii.

    Artykuł na ten temat publikuje pismo " American Journal of Physiology - Regulatory, Integrative and Comparative Physiology".

    Jak wyjaśnia biorąca udział w badaniach dr Judy Cameron z Oregon Health and Science University w Portland (stan Oregon), lekarze często radzą swoim otyłym pacjentom, by zmniejszyli kaloryczność codziennie spożywanych posiłków. "Nasze badania wskazują jednak, że sama dieta raczej nie spowoduje znacznej utraty na wadze. Aby osiągnąć ten cel trzeba ją połączyć z ćwiczeniami fizycznymi" - podkreśla badaczka.

    Jej zespół prowadził doświadczenia na 18 samicach rezusa, które przez wiele lat był na tłustej, bogatej w kalorie diecie. Po pewnym czasie przestawiono je na zwykłą dla małp karmę, ale o zmniejszonej o 30 proc. kaloryczności. Dla porównania 3 samice przestawiono na zwykłą dietę, ale wytrenowano tak, by codziennie przez godzinę chodziły na bieżni. Przez kolejny miesiąc sprawdzano ich masę ciała oraz poziom aktywności fizycznej (przy pomocy monitora przypiętego do obroży).

    "O dziwo, pod koniec miesiąca nie stwierdzono, by małpy w istotny sposób straciły na wadze. Nastąpiła jednak wyraźna zmiana w ich aktywności fizycznej. Wkrótce po rozpoczęciu mniej kalorycznej diety naturalny poziom ich aktywności zaczął spadać. A gdy w kolejnym miesiącu dodatkowo ograniczono im kalorie, obniżył się jeszcze bardziej" - tłumaczy biorąca udział w badaniach dr Elinor Sullivan. Tymczasem małpy ćwiczące na bieżni, choć były na zwykłej diecie, wyraźnie straciły na wadze.

    Te badania dowodzą, że nasz organizm posiada naturalny mechanizm wyrównawczy, który zaczyna oszczędzać energię w odpowiedzi na ograniczenie kalorii, uważają naukowcy. Ponieważ zwierzęta i ludzie nie zawsze mają pod dostatkiem jedzenia, organizm rozwinął strategię, która pomaga sobie z tym radzić. Ten mechanizm jest też w dużym stopniu odpowiedzialny za współczesną epidemię otyłości na świecie, gdyż obecnie mieszkańcy większości krajów nie cierpią okresów głodu, a wręcz odwrotnie - przejadają się z powodu łatwego dostępu do kalorycznej żywności. JJJ

    PAP - Nauka w Polsce

    tot/ agt/

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Permareksja - to uzależnienie od bycia na diecie. Polega ono na skrupulatnym ważeniu posiłków, dokładnym liczeniu kalorii i ciągłym planowaniu katorżniczych ograniczeń w codziennym jadłospisie. Sama w sobie nie jest chorobą i nie musi prowadzić do niej. Jednak zdarza się, że ludzie cierpiący na permareksję (szczególnie kobiety) mogą doprowadzić się do anoreksji, poprzez stosowanie diety niezawierającej odpowiedniej liczby kalorii potrzebnej organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Sole mineralne – nieorganiczne związki chemiczne z grupy soli. Pojęcie to często odnosi się do soli spotykanych w naturze (w organizmach żywych, pożywieniu itp.). Sole mineralne są ważnym składnikiem diety człowieka, spełniają bowiem rolę budulcową oraz regulatorową. Stanowią około 4% organizmu człowieka (przy czym najważniejsze to chlorek sodu, a także sole wapnia i magnezu). Niedostateczna ilość soli mineralnych w diecie może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie człowieka. Dieta aspirynowa lub dieta niskosalicylanowa (ang. Low salicylate diet) – dieta, która polega na zmniejszeniu podaży lub na wyeliminowaniu salicylanów poprzez odpowiedni dobór spożywanych pokarmów. Dodatkowo zabronione jest stosowanie kwasu acetylosalicylowego (aspiryny) i innych pokrewnych leków. Celem diety aspirynowej jest utrzymanie podaży salicylanów w spożywanych pokarmach na takim poziomie, przy którym nie będą występowały objawy niepożądane, w związku z tym całkowita eliminacja pokarmów, które zawierają salicylany może okazać się zbędna i niepotrzebnie restrykcyjna. Poziom ten jest indywidualny (inny dla każdego pacjenta) oraz zależny od okoliczności, np. w sytuacjach stresowych zmniejsza się tolerancja organizmu na salicylany.

    Dieta CRON (Calorie Restriction with Optimal Nutrition – Ograniczenie Kalorii z Optymalnym Odżywianiem) – bogata w składniki odżywcze, bardzo niskokaloryczna dieta, której twórcami są Roy Walford i Lisa Walford. Dieta CRON polega na ograniczeniu kalorii w nadziei, że polepszy to stan zdrowia i opóźni starzenie się, w oparciu o wartości określone przez zalecane dzienne spożycie poszczególnych składników odżywczych. Inne nazwy tej diety to: CR-diet, Longevity diet i Anti-Aging Plan. Walfordowie, Delaney i inni założyli Calorie Restriction Society (Stowarzyszenie Ograniczania Kalorii) w celu promocji diety CRON. Dieta proteinowa – dieta odchudzająca autorstwa Pierre Dukana. Dieta znana jest też pod nazwą "protal", będącej połączeniem dwóch francuskich wyrazów proteines (proteiny) i alternatives (naprzemiennie) oraz jako "dieta Dukana". Główną zasadą diety jest zwiększenie spożycia białek i jednocześnie ograniczenie spożywania węglowodanów i tłuszczów.

    Hipowitaminoza - zespół objawów wywołanych zbyt małą ilością jednej lub kilku witamin w organizmie. Występuje na skutek niedoboru witamin w diecie (hipowitaminoza pierwotna) lub w efekcie upośledzenia wchłaniania witamin z pokarmu, działania leków albo zwiększonego zapotrzebowania w przebiegu chorób lub w czasie ciąży (hipowitaminoza wtórna). Skażenie promieniotwórcze – znaczny wzrost aktywności promieniotwórczej przedmiotów, organizmów żywych, budynków i wielkich obszarów, powyżej naturalnego poziomu aktywności promieniotwórczej.

    Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, potocznie (Dieta cukrzycowa) – Dieta ma zastosowanie w cukrzycy w przypadku upośledzonej tolerancji glukozy. Celem diety jest zmniejszenie stężenia glukozy we krwi i poprawa metabolizmu. Aktywność biologiczna lub farmakologiczna - termin określający wpływ danej substancji bądź leku na organizm pacjenta (w szczególności człowieka), związany między innymi z własnościami fizykochemicznymi, chemicznymi i przestrzennymi tej substancji. Substancje uważa się za aktywną biologicznie, jeżeli wywiera jakikolwiek wpływ na tkankę pacjenta, natomiast aktywność farmakologiczna wskazuje zwykle na korzystne skutki substancji i możliwość jej zastosowania jako leku.

    Suplement diety - uzupełnienie diety, dodatek zawierający niezbędne dla zdrowia składniki (zwłaszcza witaminy lub inne substancje egzogenne), których może brakować w codziennej diecie. Suplement oferowany jest najczęściej w postaci skoncentrowanej - jako tabletki, kapsułki, proszek lub płyn..

    Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (potocznie dieta wątrobowa) – dieta stosowana przy schorzeniach wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych oraz we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Najważniejszym zaleceniem przy tej diecie jest zakaz picia alkoholu.

    Dodano: 19.04.2010. 16:18  


    Najnowsze