• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Tłuszcze rybie obniżają ryzyko raka jelita grubego

    12.12.2009. 12:01
    opublikowane przez: Piotr aewski-Banaszak

    Kwasy tłuszczowe omega-3 o długich łańcuchach, obecne przede wszystkim w rybach i owocach morza, mogą zapobiegać rakowi końcowego odcinka jelita grubego - wykazały badania amerykańskie, o których informuje serwis EurekAlert. Naukowcy zaprezentowali ich wyniki na zakończonej właśnie w Houston (stan Teksas) konferencji Amerykańskiego Stowarzyszenia Badań nad Rakiem. Dotychczasowe doświadczenia i badania kliniczne sugerowały, że kwasy tłuszczowe omega-3 o długich łańcuchach mogą hamować proces powstawania zmian nowotworowych w jelicie grubym. Jednak analizy epidemiologiczne nie potwierdzały tego jednoznacznie.

    Naukowcy z National Institute of Environmental Health Science, zlokalizowanego w parku naukowym Research Triangle Park w Północnej Karolinie, zaprosili do badań 1878 osób (w tym 369 rasy czarnej), z czego prawie połowa miała zdiagnozowanego raka w końcowym odcinku jelita grubego.

    Przy pomocy kwestionariuszy oceniano spożycie różnorodnych pokarmów w ciągu ostatniego roku i na tej podstawie wyliczano zawartość w diecie 19 kwasów tłuszczowych.

    Okazało się, że osoby spożywające największe ilości długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 były niemal o 40 proc. mniej narażone na raka końcowego odcinka jelita grubego, w porównaniu z pacjentami, których dieta była w te związki najuboższa. Ku zaskoczeniu badaczy, zależność ta dotyczyła jednak wyłącznie pacjentów rasy białej.

    Jak przypomina prowadzący badania dr Sangmi Kim, dotychczasowe dane doświadczalne wskazywały, że długołańcuchowe kwasy tłuszczowe omega-3 mogą na wiele sposobów hamować rozwój raka jelita grubego - począwszy od hamowania wzrostu guza, przez hamowanie procesu jego ukrwienia (a przez to i odżywiania) aż po hamowanie przerzutów.

    Praca jego zespołu dostarcza kolejnych argumentów na poparcie tych wcześniejszych obserwacji.

    Autorzy nie potrafią jednak wyjaśnić, dlaczego kwasy omega-3 miałyby obniżać ryzyko raka tylko u osób rasy białej. Jak podkreślają, kwestia ta wymaga dalszych badań i na razie powinno się bardzo ostrożnie wyciągać wnioski na ten temat.

    Źródło:
    PAP - Nauka w Polsce

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Pancolitis jest to bardzo poważna postać wrzodziejącego zapalenia jelita grubego w której choroba zajmuje całe jelito grube. Zastawka krętniczo-kątnicza jest otwarta i mogą przez nią przedostawać się mediatory procesu zapalnego z jelita grubego do jelita cienkiego i powodować zmiany w końcowej części jelita krętego (dzieje się tak u 15-20% chorych u których stwierdza się pancolitis). Kwasy tłuszczowe omega-6 (zwane też kwasami tłuszczowymi n-6 lub ω-6) – nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy szóstym od końca atomie węgla łańcucha węglowodorowego. W postaci acylogliceroli wchodzą w skład tłuszczów. Kwasy omega-6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), co oznacza, że nie są one produkowane przez organizm człowieka, a jednocześnie są mu potrzebne do prawidłowego funkcjonowania i muszą być pobierane z pożywienia. Kwasy tłuszczowe omega-3 (zwane też kwasami tłuszczowymi n-3 lub ω-3) – nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. Do tej grupy należą m.in. wielonienasycone kwasy pełniące ważną rolę w odżywianiu człowieka:

    Kolonoskop – giętki, oparty na technice światłowodowej przyrząd w kształcie długiej, cienkiej rury, służący do diagnostyki (obrazowania) chorób jelita grubego. Badanie wykonywane tym urządzeniem nazywane jest kolonoskopią (w przypadku wziernikowania całego jelita grubego) lub sigmoidoskopią – w przypadku obrazowania końcowego, 50–60 cm odcinka jelita grubego. Kwasy tłuszczowe omega-9 (zwane też kwasami tłuszczowymi n-9 lub ω-9) – nienasycone kwasy tłuszczowe, których ostatnie wiązanie podwójne znajduje się przy dziewiątym od końca atomie węgla łańcucha węglowego. W postaci acylogliceroli wchodzą w skład tłuszczów.

    Kwas linolowy (z łac. linum – len, oleum – olej), LA, kwas cis,cis–9,12-oktadekadienowy – organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-6 o wzorze pół-strukturalnym CH3(CH2)4CH=CHCH2CH=CH(CH2)7COOH. Niedokrwienne zapalenia jelita grubego – choroba jelita grubego spowodowana niedostatecznym dopływem krwi do jego ściany.

    Test Tumor M2-PK stosuje się w profilaktyce i wczesnym wykrywaniu raka jelita grubego. Jest to wiarygodny test enzymatyczny wykrywający obecność izoenzymu M2 kinazy pirogronianowej, który bierze udział w procesie metabolizmu komórek rakowych. Test kałowy Tumor M2-PK wykrywa zmiany w jelitach, w tym stany przed nowotworowe takie jak polipy (powyżej 1 cm) i gruczolaki oraz raka jelita grubego, również we wczesnym stadium. Tumor M2-PK ma wysoką czułość. Pobieranie materiału do badania jest bezbolesne i nieinwazyjne. W przeciwieństwie do testu na krew utajoną wykrywa również niekrwawiące polipy i guzy. Test Tumor M2-PK można przeprowadzić w każdej chwili, gdyż nie wymaga specjalnego przygotowania ani diety. Materiałem pobieranym do badania jest kał. Test wykonywany jest w warunkach laboratoryjnych przez wykwalifikowany personel medyczny. Rak odbytu – nowotwór złośliwy wywodzący się z odbytu, najczęściej typu raka płaskonabłonkowego. Jest jednostką o odmiennym przebiegu i leczeniu niż rak jelita grubego.

    Rodzinna polipowatość gruczolakowata (ang. familial adenomatous polyposis, FAP) – choroba genetyczna charakteryzująca się licznymi polipami gruczolakowatymi jelita grubego, powstającymi w 2. dekadzie życia. U nieleczonych chorych niemal we wszystkich przypadkach rozwija się rak jelita grubego.

    Kwasy tłuszczowe egzogenne (NNKT – Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, ang. EFA – Essential Fatty Acid) nazywane też kwasami niezbędnymi – grupa kwasów tłuszczowych, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie zwierzęcym i muszą być dostarczane w pożywieniu, w przeciwieństwie do kwasów endogennych. Żywienie pokarmami ubogimi w niezbędne kwasy tłuszczowe może doprowadzić do zaburzeń chorobowych.

    Dodano: 12.12.2009. 12:01  


    Najnowsze