• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Unijni naukowcy opracowują nowe podejście do badania bakterii

    05.01.2011. 17:37
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Ważna informacja dla wakcynologów: brytyjscy naukowcy odkryli nowy sposób badania bakterii wywołujących potencjalnie śmiertelne choroby. To nowe podejście może przyczynić się do przyspieszenia procesu odkrywania szczepionek. Badania, których wyniki zaprezentowano w czasopiśmie PLoS ONE, zostały częściowo dofinansowane z projektu GAMEXP (Podejścia genomiczne do wykorzystania metabolitów bakterii Xenorhabdus i Photorhabus), który otrzymał niemal 2,7 mln EUR z tematu "Zdrowie" Siódmego Programu Ramowego (7PR) UE.

    Zdaniem zespołu, którego pracami kieruje Uniwersytet Exeter, niewiele wiadomo na temat biologii zakażenia patogenem Burkholderia pseudomallei (B. pseudomallei). Bakteria ta została zidentyfikowana jako endemiczna dla regionów tropikalnych, takich jak Azja Południowo-Wschodnia, gdzie wywołuje niezwykle zakaźną chorobę o nazwie melioidoza. "B. pseudomallei to gram-ujemny, fakultatywny patogen wewnątrzkomórkowy, który potrafi replikować się w makrofagach" - twierdzą autorzy raportu z badań. "Jednak pomimo tak ważnej roli jego interakcji z makrofagami, dotychczas zidentyfikowano niewiele czynników antymakrofagowych."

    Dr Andrea Dowling z Centrum Ekologii i Ochrony Przyrody w Exeter wraz z kolegami opracowała prosty test, który pomaga w izolowaniu wirulentnych części w strukturach genu B. pseudomallei. Dzięki tej nowej metodzie naukowcy mogą przeprowadzać zestawy testów w celu zidentyfikowania odcinków kodu genetycznego patogenu, które pomagają mu w pozbawianiu układu immunologicznego skuteczności.

    "Te wyniki pozwolą nam skupić się na tych kluczowych obszarach, aby dowiedzieć się, jak funkcjonuje patogen i w jaki sposób możemy opracować szczepionki" - wyjaśnia dr Dowling, naczelna autorka artykułu. "Test umożliwia nam analizę przyczyn choroby i infekcji oraz walkę z nimi w znacznie krótszym czasie niż inne metody."

    Zdaniem zespołu bakteria B. pseudomallei wydaje się zarażać ludzi bezpośrednio w środowisku poprzez skaleczenia i zadrapania. W normalnych warunkach układ immunologiczny organizmu wchłonąłby wszelkie atakujące bakterie. Jednakże B. pseudomallei wydaje się rozprzestrzeniać w innych częściach ciała nie będąc wchłanianą. To prowadzi do poważnej infekcji.

    Dzięki prostemu, jednakże zaawansowanemu testowi zespół wyizolował unikalne części kodu genetycznego B. pseudomallei, które mogą być odpowiedzialne za jego odporność na działanie układu immunologicznego człowieka.

    "Wykorzystaliśmy bibliotekę klonów, z których każdy zawierał region genetyczny Burkholderia, a następnie przeanalizowaliśmy zdolność każdego z nich do zabijania komórek układu immunologicznego, aby odkryć to, co określa się jako czynniki wirulencji - czyli części, które umożliwiają bakterii sterowanie układem immunologicznym" - mówi dr Dowling.

    "Za pomocą testu ustaliliśmy potencjalne lokalizacje czynnika wirulencji znacznie szybciej niż miałoby to miejsce w przypadku metod tradycyjnych. Możemy następnie badać mechanizm tych czynników za pomocą technik mikrobiologicznych, komórkowych i biochemicznych, aby sprawdzić, czy zakłócenie czynnika wirulencji ogranicza zdolność bakterii do pokonania układu immunologicznego."

    Wypowiadając się na temat wyników badań, współautor profesor Richard Ffrench-Constant z Uniwersytetu Exeter stwierdził: "Wiedza uzyskana w toku tych badań dostarcza istotnych informacji na temat sposobu, w jaki ten słabo poznany, jednak niezwykle groźny patogen człowieka wywołuje chorobę, a co najważniejsze pomaga nam zidentyfikować kandydatów na potrzeby opracowania tak potrzebnych szczepionek."

    Naukowcy twierdzą, że te najnowsze techniki sprawdzą się nie tylko w zakresie badania B. pseudomallei, ale będą mogły również posłużyć do analizy innych patogenów.

    Za: CORDIS

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)

    Atenuacja, odzjadliwianie – sztuczne otrzymywanie odmian patogenów (wirusów, grzybów, bakterii) o znacznie obniżonej zdolności do wywoływania chorób (wirulencji) przy równoczesnym zachowaniu ich immunologicznego oddziaływania na organizm, w celu wyprodukowania szczepionki.

    Chorobotwórczość to zdolność danego czynnika (zwanego patogenem) do wywoływania choroby. Patogenem może być czynnik biologiczny, chemiczny, fizyczny, społeczny czy genetyczny.

    Chorobotwórczość to zdolność danego czynnika (zwanego patogenem) do wywoływania choroby. Patogenem może być czynnik biologiczny, chemiczny, fizyczny, społeczny czy genetyczny.

    Lactobacillus rhamnosus – probiotyczna bakteria uważana dawniej za podgatunek L. casei, ale późniejsze badania genetyczne dowiodły, że jest oddzielnym gatunkiem. L. rhamnosus hamuje rozwój większości szkodliwych bakterii w jelicie. Jest on używany jako naturalny środek konserwujący w jogurtach i innych produktach mlecznych przedłużający ich okres przydatności do spożycia. Niektóre badania przeprowadzone in vivo wykazały korzystne skutki ich działania w układzie pokarmowym. Mimo to wykazano, że w pewnych okolicznościach L. rhamnosus może być patogenem.

    Czynnik bioleczniczy – drobnoustroje, które przyspieszają wyleczenie lub zapobiegają powikłaniom wskazanej choroby u człowieka. Skuteczność czynników bioleczniczych została dowiedziona naukowo, z udziałem dużych grup pacjentów, randomizowanych badań, testów z użyciem placebo oraz podwójnej ślepej próby. Inaczej wygląda to w przypadku probiotyków, których skuteczność leczenia chorób nie została potwierdzona naukowo (lub została potwierdzona jedynie in vitro), częściowo z powodu nie wykonania jeszcze odpowiedniej ilości testów u człowieka. Probiotyki mogą, ale nie muszą, być także czynnikami bioleczniczymi, jednak ich użycie bez badań klinicznych jest dyskusyjne. Spożywanie probiotyków wpływa jednak korzystne – między innymi z powodu immunomodulacji – na stan zdrowia organizmu, ale nie powoduje wyleczenia z żadnej choroby.

    Hafnia – rodzaj fakultatywnie beztlenowych bakterii Gram ujemnych. Jedynym gatunkiem należącym do tego rodzaju jest Hafnia alvei. Jest to bezotoczkowa, urzęsiona bakteria występująca powszechnie w środowisku (gleba, woda, ścieki), a także w kale i produktach mlecznych. Rzadko wykazuje patogeniczność. Może wywołać sepsę, zapalenie płuc, zakażenia ran i prawdopodobnie biegunkę.

    Hafnia – rodzaj fakultatywnie beztlenowych bakterii Gram ujemnych. Jedynym gatunkiem należącym do tego rodzaju jest Hafnia alvei. Jest to bezotoczkowa, urzęsiona bakteria występująca powszechnie w środowisku (gleba, woda, ścieki), a także w kale i produktach mlecznych. Rzadko wykazuje patogeniczność. Może wywołać sepsę, zapalenie płuc, zakażenia ran i prawdopodobnie biegunkę.

    Dodano: 05.01.2011. 17:37  


    Najnowsze