• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Ustalanie powiązań między dietą a demencją

    22.11.2013. 16:58
    opublikowane przez: Redakcja

    Choroba Alzheimera to schorzenie zwyrodnieniowe dotykające od 50 do 70% wszystkich osób cierpiących na demencję. Wraz z powolnym, ale progresywnym unicestwianiem neuronów, chorzy cierpią na utratę pamięci i dezorientację, które z czasem pogłębiają się.

    Jeden z europejskich projektów czyni postępy w ustalaniu sposobu obniżenia zapadalności poprzez dietę.

    W ramach dofinansowanego ze środków unijnych projektu LIPIDIDIET (Therapeutic and preventive impact of nutritional lipids on neuronal and cognitive performance in ageing, Alzheimer's disease and vascular dementia) opracowywana jest dieta lipidowa, która może opóźnić chorobę oraz inne schorzenia powiązane z demencją lub zapobiec im.

    Dieta, która kładzie nacisk na lipidy, takie jak kwasy omega-3, może także przyczynić się do utrzymania i wspomagania funkcji kognitywnej wraz z posuwaniem się w latach oraz obniżenia ryzyka wystąpienia schorzeń naczyniowo-mózgowych - jak twierdzą partnerzy projektu.

    W toku rozpoczętego w 2008 r. projektu LIPIDIDIET ustalono czynniki związane z dietą, trybem życia i genetyką oraz ich połączenia, które korelują z podwyższonym lub obniżonym ryzykiem demencji.

    Analizie poddano typowe czynniki, takie jak nieproteinowy aminokwas - homocysteinę - oraz otyłość, spożycie kawy, herbaty i alkoholu.

    Partnerzy projektu, pracujący pod kierunkiem Uniwersytetu w Saarland, Niemcy, poczynili także ogromne postępy w pogłębieniu wiedzy o molekularnych i komórkowych ścieżkach skutkujących demencją. Jako czynniki wskazano geny, metabolizm lipidów i stany zapalne.

    Podchodząc do problemu z innej perspektywy, zespół wyodrębnił także nowe mechanizmy wykorzystywane przez amyloidy - o których wiadomo, że wywołują demencję - do zakłócania transmisji synaptycznej (przejścia impulsu z jednego włókna nerwowego do drugiego) oraz różnicowania i funkcji komórek. Największe zainteresowanie budzą ustalenia dotyczące sposobu, w jaki lipidy dostarczane w diecie mogą potencjalnie ograniczyć tę interferencję.

    Wyniki wypracowane w toku tych badań pomogły zespołowi projektu LIPIDIDIET stworzyć strategie i preparaty dietetyczne, które mogą okazać się skuteczne w obniżaniu ryzyka spadku funkcji poznawczych związanego z wiekiem.

    Dane uzyskane w toku prac nad projektem LIPIDIDIET będą pomocne nie tylko chorym i lekarzom, ale także sektorowi spożywczemu, gdyż naukowcy są w stanie poprzeć oświadczenia zdrowotne danymi naukowymi. Zdrowsza dieta przyniesie także pożądane skutki uboczne w postaci poprawy dobrego samopoczucia starzejących się ludzi.

    Zespół pracuje obecnie nad kolejną serią eksperymentalnych diet i zakończył rekrutację do następnej próby klinicznej.

    Projekt otrzymał niemal 6 mln EUR dofinansowania ze środków unijnych.
    Za: CORDIS


    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Dieta aspirynowa lub dieta niskosalicylanowa (ang. Low salicylate diet) – dieta, która polega na zmniejszeniu podaży lub na wyeliminowaniu salicylanów poprzez odpowiedni dobór spożywanych pokarmów. Dodatkowo zabronione jest stosowanie kwasu acetylosalicylowego (aspiryny) i innych pokrewnych leków. Celem diety aspirynowej jest utrzymanie podaży salicylanów w spożywanych pokarmach na takim poziomie, przy którym nie będą występowały objawy niepożądane, w związku z tym całkowita eliminacja pokarmów, które zawierają salicylany może okazać się zbędna i niepotrzebnie restrykcyjna. Poziom ten jest indywidualny (inny dla każdego pacjenta) oraz zależny od okoliczności, np. w sytuacjach stresowych zmniejsza się tolerancja organizmu na salicylany. Dieta Kwaśniewskiego (nazywana przez zwolenników dietą optymalną) to niskowęglowodanowa dieta, propagowana przez polskiego lekarza Jana Kwaśniewskiego. Dieta Kwaśniewskiego jest wysokotłuszczowa, a spożycie białka jest niskie. Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (potocznie dieta wątrobowa) – dieta stosowana przy schorzeniach wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych oraz we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Najważniejszym zaleceniem przy tej diecie jest zakaz picia alkoholu.

    Dieta proteinowa – dieta odchudzająca autorstwa Pierre Dukana. Dieta znana jest też pod nazwą "protal", będącej połączeniem dwóch francuskich wyrazów proteines (proteiny) i alternatives (naprzemiennie) oraz jako "dieta Dukana". Główną zasadą diety jest zwiększenie spożycia białek i jednocześnie ograniczenie spożywania węglowodanów i tłuszczów. Dieta optymalna – możliwie najbardziej zdrowa dieta, której przestrzeganie gwarantowałoby pozostawanie w dobrym zdrowiu.

    Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, potocznie (Dieta cukrzycowa) – Dieta ma zastosowanie w cukrzycy w przypadku upośledzonej tolerancji glukozy. Celem diety jest zmniejszenie stężenia glukozy we krwi i poprawa metabolizmu. Skatolia - zaburzenie psychiczne polegające na rozsmarowywaniu swoich fekaliów na ciele i otoczeniu. Skatolię, czyli aktywne rozsmarowywanie fekaliów, odróżnia się od nietrzymania moczu i kału, i w efekcie pobrudzenia się nimi, co jest zachowaniem biernym. Skatolia może być objawem towarzyszącym innym zaburzeniom, jak demencja, niepełnosprawność intelektualna czy skryte zachowania agresywne. Towarzyszyć może także, wraz z innymi objawami, chorobie Alzheimera. Według niektórych, głównym powodem skatolii są zaparcia i skatolia ustępuje wraz z nim, jednak według przeciwnego punktu widzenia skatolia to forma okazywania protestu. Według podsumowania zebranych danych, takie jasne rozróżnienia nie są jeszcze możliwe i problem jest bardziej złożony.

    Sole mineralne – nieorganiczne związki chemiczne z grupy soli. Pojęcie to często odnosi się do soli spotykanych w naturze (w organizmach żywych, pożywieniu itp.). Sole mineralne są ważnym składnikiem diety człowieka, spełniają bowiem rolę budulcową oraz regulatorową. Stanowią około 4% organizmu człowieka (przy czym najważniejsze to chlorek sodu, a także sole wapnia i magnezu). Niedostateczna ilość soli mineralnych w diecie może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie człowieka. Dieta (z stgr. δίαιτα diaita – "styl życia") – sposób odżywiania. Często używane w stosunku do diet odchudzających.

    Stereognozja – termin neurologiczny określający zdolność do rozpoznawania przedmiotów wyłącznie za pomocą dotyku. Stwierdzono, że u ludzi chorych na chorobę Alzheimera stereognozja znacznie pogarsza się, w przeciwieństwie do innych typów demencji, gdzie to zjawisko nie jest obserwowane. Upośledzenie stereognozji, jednakże bez uchwytnych zaburzeń czucia powierzchownego nazywane jest stereoagnozją. Świadczy o uszkodzeniu kory płata ciemieniowego. Stereoanastezja to z kolei niemożność rozpoznania rozmiarów oraz kształtów przedmiotu za pomocą dotyku.

    Dieta odchudzająca, własc. dieta redukująca – zestaw zaleceń dietetycznych, zazwyczaj w postaci jadłospisów, których celem jest zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej, np. w leczeniu otyłości lub dla poprawy wyglądu.

    Żywienie medyczne – sposób odżywania się przypisany leczeniu chorób, najczęściej nowotworów. Ma na celu zwiększenie lub zapewnienie choremu dodatkowej ilości składników odżywczych, których nie może przyswoić z naturalnych pokarmów wynikających z ograniczeń konkretnej diety. Kuracja Mayra (także: kuracja F.X. Mayra) to rodzaj naturalnej kuracji leczniczej, stworzonej przez austriackiego lekarza Franza Xavera Mayra (1875-1965). Jej głównym celem jest oczyszczenie jelit z toksyn poprzez specjalną, monotonną dietę oraz zabiegi. Nie jest to dieta odchudzająca, choć wielu kuracjuszy stosuje ją w tym celu. Nie istnieją jednak żadne naukowe dowody potwierdzające skuteczność tej kuracji.

    Denville Hall – dom emerytalny dla aktorów, mieszczący się w Northwood w Anglii. Dom jest przeznaczony dla osób powyżej 70. roku życia i oferuje mieszkanie, opiekę pielęgniarską, rekonwalescencję, opiekę nad rezydentami z demencją oraz nieuleczalnie chorymi, a także fizjoterapię. Dom oferuje pobyty zarówno krótko- jak i długoterminowe. Permareksja - to uzależnienie od bycia na diecie. Polega ono na skrupulatnym ważeniu posiłków, dokładnym liczeniu kalorii i ciągłym planowaniu katorżniczych ograniczeń w codziennym jadłospisie. Sama w sobie nie jest chorobą i nie musi prowadzić do niej. Jednak zdarza się, że ludzie cierpiący na permareksję (szczególnie kobiety) mogą doprowadzić się do anoreksji, poprzez stosowanie diety niezawierającej odpowiedniej liczby kalorii potrzebnej organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

    Dodano: 22.11.2013. 16:58  


    Najnowsze