• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Wakacje a ciąża

    07.07.2010. 13:46
    opublikowane przez: Maksymilian Gajda

    Jedną z nieodłącznych atrakcji wakacyjnych podróży jest zagraniczna, orientalna kuchnia. Tatar, sushi, paella, mule czy kraby - hotelowe restauracje kuszą szerokim wachlarzem specjałów. Jednak przyszłe mamy powinny po te przysmaki sięgać ostrożnie, bo ich noszone pod sercem maleństwa są szczególnie wrażliwe.

    To wcale nie znaczy, że kobiety w ciąży muszą rezygnować z letniej turystyki kulinarnej! - przekonuje Agnieszka Piskała, Specjalista ds. Żywienia firmy Nestlé S.A. - Powinny jednak uważniej przypatrywać się temu, co egzotyczni kucharze kładą im na talerzach. Zdrowy rozsądek i dociekliwość są tu najlepszą tarczą obrony przed Faraonową Zemstą.

    Ciężarne kobiety często obawiają się wyjechać w czasie wakacji zagranicę z powodu kulinarnych rarytasów, które mogłyby zaszkodzić ich dziecku. Wyjazd do Egiptu czy Japonii nierozerwalnie łączy się z regionalnymi specjałami, które można tam spotkać, a których, na co dzień nie jemy za dużo lub wcale. W różnych krajach różni się także sposób przygotowania dań, np. możemy natknąć się na wiele potraw mięsnych w surowej postaci.

    Ale czy przyszłe mamy rzeczywiście powinny rezygnować z tego powodu z podróży?
    Odpowiedź brzmi - niekoniecznie! Trzeba jedynie pamiętać o kilku ważnych zasadach.

    Na co uważać?

    Kobiety w ciąży, w wakacyjny czas powinny sobie darować wszelkie potrawy przygotowywane na bazie surowego mięsa (tatar) czy ryb (sushi). Ich spożycie może grozić niebezpieczną dla dziecka toksoplazmozą. Nie należy z kolei unikać owoców morza. Zawierają one dużo cennego jodu, który wpływa na prawidłowy rozwój mózgu dziecka. Ważne jest jednak to, w jakiej postaci są one spożywane. Absolutnie trzeba unikać tu formy surowej. - Hiszpańska paella z owocami morza, czy gotowane mule, a nawet danie z pieczonymi owocami morza może być smacznym i lekkim posiłkiem. Kiedy jednak przyszłe mamy wybierają się w zagraniczną podróż, powinny szczególną uwagę zwrócić na higienę przygotowywanych potraw. Aby poznać, jak smakują miejscowe specjały wybierzmy bardziej renomowaną restaurację, żeby mieć pewność wysokiej jakości posiłków - mówi Agnieszka Piskała.

    Co można jeść?

    Przyszła mama powinna korzystać z dobrodziejstwa letnich darów. Może jeść bez ograniczeń warzywa (najlepiej w postaci surówek, sałatek i kawałków warzyw maczanych w aromatycznych sosach). "Ciężarne mamy mogą sobie pozwolić na lody w upalny dzień, ale najlepiej, aby był to soczysty sorbet, albo lody od zaufanego producenta. Niestety lody robione własnoręcznie na bazie żółtek, choć są przepyszne, mogą mamie zagrażać salmonellą" - przestrzega Agnieszka Piskała. - Przy zatruciach bakteryjnych np. E. coli, czyli salmonellą, niestety konieczna jest antybiotykoterapia, która nie jest obojętna dla dziecka. Antybiotyk krążąc po organizmie mamy dociera również do maleństwa, a to może mieć negatywne skutki na jego rozwój - dodaje Piskała.

    Co jest podstawą?

    Kobiety w ciąży potrzebują znacznie większej ilości wody dlatego nie powinny zapominać o odpowiednim nawodnieniu. - Przyszła mama powinna zawsze mieć przy sobie butelkę wody i małymi łykami w ciągu dnia nawadniać organizm. Niewskazane jest picie słodkich napojów gazowanych, szczególnie zimnych. Mogą one zagrażać anginą, którą trzeba będzie leczyć antybiotykami. Dodatkowo słodkie napoje zawierają dużo cukru. Są przez to bardziej tuczące i sprzyjają cukrzycy ciężarnych - doradza Agnieszka Piskała.

    Czym grozi nieprzestrzeganie tych zasad?

    Zatrucia pokarmowe mogą być bardzo groźne dla kobiet w ciąży. Zakażenie typowym rotawirusem powoduje silne torsje i biegunki. To z kolei prowadzi do osłabienia organizmu, a przez to również do odwodnienia. - Odwodniona mama to niemały problem dla dziecka. Zagęszczają się wody płodowe, jest gorsza wymiana zbędnych metabolitów przez łożysko, przez co malca otacza coraz bardziej zatrute środowisko. Jeśli tego typu choroba trwa kilka dni konieczna jest wizyta w szpitalu, gdzie mama otrzyma nawadniającą kroplówkę wraz z odpowiednimi składnikami mineralnymi i glukozą - przestrzega Agnieszka Piskała.

    Warto pamiętać o tym, co i w jakich przypadkach zagraża przyszłej mamie i jej maleństwu, ale nie należy rezygnować z wakacyjnego wyjazdu. W końcu taka letnia podróż to fantastyczny sposób na relaks, a nic tak nie służy kobietom w ciąży jak spokój i wypoczynek. A trzymając się kilu podstawowych zasad maminej diety na lato, możemy mieć pewność, że nic nie zepsuje naszej upragnionej wakacyjnej przerwy. - podsumowuje Agnieszka Piskała z Nestlé S.A.

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Paella – potrawa hiszpańska pochodząca z Walencji i występująca w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni z dwoma uchwytami (tzw. paellera lub paella). W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw. Podawana jest jako danie główne lub jako pierwsze danie. Zazwyczaj jada się ją na obiad – uznawana jest za danie zbyt ciężkostrawne na wieczorny posiłek. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym ją przygotowano. Często paella przygotowywana jest na wolnym powietrzu. Efekt utopionych kosztów – jest to zjawisko polegające na tym, że ludzie maja skłonność do trzymania się wcześniej podjętych decyzji nawet w sytuacji gdy okazały się one niekorzystne. Jeśli tylko były związane z poniesieniem dużych kosztów lub ze znacznym wysiłkiem. Zachowanie to jest sprzeczne z teorią ekonomii która mówi, że tylko teraźniejsze oraz przyszłe zyski i koszty powinny mieć wpływ na podejmowanie decyzji. Koszty poniesione wcześniej nie powinny mieć znaczenia. Takie zachowanie tłumaczy teoria perspektywy. Człowiek wykazuje awersje do strat, więc stara się ich uniknąć. Marynowanie – konserwowanie produktów spożywczych za pomocą octu. Spożywanie dużych ilości octu może być przyczyną anemii, dlatego marynaty powinny być spożywane w małych ilościach nawet przez ludzi zupełnie zdrowych. Dzieci, chorzy, kobiety ciężarne i karmiące nie powinny spożywać marynat.

    Proponuje ustalić jakie artykuły powinny być i nie powinny być w transporcie. Myśle że kategoria transport powinna się ograniczać do tego co dzisiaj jest związane z transportem a nie do wszystkiego co kojarzy się z transportem np. artykuł o lektyce myśle że wszyscy się zgodzą że dzisiaj środkiem transportowym już nie jest. Być może warto byłoby stworzyć kategorie historia transportu i tam umieszczać takie artykuły. k r i d 15:23, 25 mar 2007 (CEST) Fideuà – potrawa kuchni hiszpańskiej, odmiana paelli, w której zamiast ryżu wykorzystuje się krótki makaron fideo. O ile jednak paella może zawierać różne dodatki, o tyle fideuà zawsze przygotowywana jest z owoców morza.

    Zaufanie wobec jakiegoś obiektu jest to wiedza lub wiara, że jego działania, przyszły stan lub własności okażą się zgodne z naszym życzeniem. Jeśli takiej pewności nie mamy, to zaufaniu towarzyszy także nadzieja. Obiekt zaufania może być dowolny, np. człowiek, zwierzę, przedmiot, substancja, instytucja, społeczeństwo, bóg. W przypadku relacji międzyludzkich zaufanie dotyczy najczęściej uczciwości drugiej strony wobec nas, co niekoniecznie oznacza uczciwość wobec innych, np. w grupie przestępczej. Zaufanie może, ale nie musi być odwzajemnione; jest jedną z podstawowych więzi międzyludzkich, zarówno w rodzinie jak i grupach społecznych, i bywa szczególnie cenne w sytuacjach kryzysowych. Wzbudzanie zaufania jest też częstą metodą działania przestępców, zwłaszcza oszustów. Emocja zaufania jest doznawana także przez bardziej inteligentne zwierzęta. Permareksja - to uzależnienie od bycia na diecie. Polega ono na skrupulatnym ważeniu posiłków, dokładnym liczeniu kalorii i ciągłym planowaniu katorżniczych ograniczeń w codziennym jadłospisie. Sama w sobie nie jest chorobą i nie musi prowadzić do niej. Jednak zdarza się, że ludzie cierpiący na permareksję (szczególnie kobiety) mogą doprowadzić się do anoreksji, poprzez stosowanie diety niezawierającej odpowiedniej liczby kalorii potrzebnej organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

    Lody – zamrożony deser, który uzyskuje się poprzez zamrażanie masy uzyskanej z produktów mlecznych (lody mleczne) bądź wody (lody wodne) z dodatkami smakowymi (dodatki tradycyjne – owoce, lub nietradycyjne, mięsne czy warzywne – w Polsce niepopularne), lub zamrażanie masy złożonej z owoców, cukru i wody (sorbet). Alternatywną opcją dla lodów mlecznych są lody wykonywane na bazie napojów: sojowego, ryżowego, owsianego itp. Lody podawane są w różnej postaci, najczęściej w waflu w postaci gałek lub w postaci zakręconego stożka (lody włoskie i amerykańskie), czy na patyku (zamrożona masa lodowa utrzymuje się na patyku wbitym w jej środek). Występują w ogromnej liczbie odmian i z wieloma dodatkami, z których najpopularniejszymi są: bita śmietana, rurki waflowe, rodzynki, kruszone orzechy. Wkręty (ang. screw) to jedne z najczęściej spotykanych elementów do osteosyntezy, m.in. dzięki temu, iż mogą być nie tylko wykorzystane samodzielnie, lecz również jako część bardziej skomplikowanego systemu stabilizacyjnego. Każda śruba, która jest użyta do wytworzenia ucisku między fragmentami nazywana jest lag screw (śruba otulająca). Wkręty tego typu nie zabezpieczają złamań przed ugięciem i rotacją, więc w celu zabezpieczenia, dodatkowe urządzenia powinny być użyte.

    Fakt w rozumieniu potocznym jest to wydarzenie, które miało miejsce w określonym miejscu i czasie. W tym sensie faktem nie może być zdarzenie, które nie miało jeszcze miejsca, można jednak mówić o przewidywaniu przyszłych faktów - czyli zdarzeń które najprawdopodobniej się wydarzą. Zdarzenia te jednak stają się faktami dopiero wtedy, gdy się już wydarzą.

    Fakt w rozumieniu potocznym jest to wydarzenie, które miało miejsce w określonym miejscu i czasie. W tym sensie faktem nie może być zdarzenie, które nie miało jeszcze miejsca, można jednak mówić o przewidywaniu przyszłych faktów – czyli zdarzeń które najprawdopodobniej się wydarzą. Zdarzenia te jednak stają się faktami dopiero wtedy, gdy się już wydarzą.

    FOX Dance Studio – jest to studio taneczne założone w 2000 roku przez Stanisława Skibniewskiego (wykładowcę Warszawskiego AWFu). Początkowo były to grupki dzieci ze szkół podstawowych, tańczących na zajęciach pozaszkolnych. Z czasem jednak, pod kierownictwem Stanisława Skibniewskiego, zespół ze SP nr 133 na Bielanach wziął udział w swoich pierwszych zawodach – Mistrzostwach Mazowsza, na których zajął 3 miejsce. Był to pierwszy sukces, który wróżył zespołowi jak najlepszą przyszłość. Z czasem ze wszystkich grup szkolnych jakie prowadził S. Skibniewski wyłonił "perełki" z których utworzył zespoły FOX1 i FOX2, trenerką została Agnieszka Chrulska, która prowadziła zespół pod kątem disco dance. Jednak największe sukcesy zespołu możemy zaobserwować dopiero od roku 2006, kiedy to zmiana trenerki na Agnieszkę Czubak spowodowała również zmianę stylu tanecznego na jazz i modern. FDS współpracuje z Miejskim Domem Kultury Bielany. Dyskusja wikiprojektu:Astronomia/1: Moja propozycja podziału obiektów astronomicznych poniżej. Może to być jakiś artykuł, od którego wychodzą linki do podartykułów. Przy każdej poniższej kategorii powinny znajdować się listy zbiorcze, by można sobie nawigować w artykułach o obiektach astronomicznych w danej kategorii. Pewnie wiele „podartykułów” już istnieje, trzeba je tylko zebrać na jakiejś stronie i stworzyć do nich linki. Też na portalu astronomia jest coś podobnego.

    Światowy Dzień FAS (ang. World FAS Day), Dzień Świadomości FASD (ang. FASD Awareness Day) – święto obchodzone na świecie corocznie 9 września, mające na celu uświadomienie przyszłym matkom skutków picia alkoholu w czasie ciąży, jego wpływ na rozwój płodu, a w przyszłości – na możliwy, nieprawidłowy rozwój dziecka. Dzień ten ma również na celu zwrócenie uwagi społeczeństwa na występowanie problemu w skali światowej. Karva chauth – święto hinduistyczne obchodzone cztery dni po pierwszej pełni następującej po równonocy jesiennej. Obchodzone jest przez kobiety, które modlą się wtedy za swoich mężów. Cały dzień poszczą, dopiero po wschodzie księżyca, gdy mąż da im coś do zjedzenia i do wypicia, mogą zacząć wspólny posiłek. Kobiety niezamężne, które w najbliższym czasie nie zamierzają wyjść za mąż, nie poszczą, za to kobiety, które za mąż chcą wyjść niebawem, również mogą pościć za mężów. Święto Karva Chauth odbywa się co rok.

    Rodzicielstwo bliskości (ang. attachment parenting) – termin utworzony przez amerykańskiego pediatrę Williama Searsa, określający filozofię rodzicielską opartą na zasadach teorii przywiązania w psychologii rozwojowej, która mówi, że dziecko tworzy z opiekunami silną więź emocjonalną, mającą wpływ na całe jego przyszłe życie. Wrażliwi i dostępni emocjonalnie rodzice pomagają dziecku zbudować bezpieczny styl przywiązania, który sprzyja prawidłowemu rozwojowi społecznemu i emocjonalnemu oraz wpływa na poczucie szczęścia. Mniej wrażliwi i oddaleni emocjonalnie rodzice – którzy zaniedbują potrzeby dziecka – nie zapewnią warunków do wytworzenia bezpiecznego stylu przywiązania, a tym samym w przyszłości może ono mieć różnego rodzaju problemy psychiczne. Rodzicielstwo bliskości ma zwiększyć szanse dziecka na bezpieczny styl przywiązania.

    Dodano: 07.07.2010. 13:46  


    Najnowsze