• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • We Wszechnicy Żywieniowej SGGW o znaczeniu diety w chorobach oczu

    02.12.2010. 00:25
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    O tym, jakie znaczenie ma odpowiednia dieta w profilaktyce chorób oczu opowie 15 grudnia w Warszawie dr hab. Jadwiga Hamułka. Wykład pt. "Żywienie a choroby oczu" odbędzie się w ramach Wszechnicy Żywieniowej SGGW.

    "W ostatnim czasie coraz większą uwagę zwraca się na rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu chorób oczu związanych z wiekiem, takich jak zwyrodnienie plamki żółtej (AMD) oraz zaćma. Są one główną przyczyną utraty lub pogorszenia widzenia u osób dorosłych" - podkreśla dr hab. Jadwiga Hamułka z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW.

    Podstawą profilaktyki tych chorób jest prawidłowo zestawiona dieta, bogata w warzywa i owoce będące dobrym źródłem karotenoidów (zwłaszcza luteiny i zeaksantyny), dieta zawierająca wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (głównie kwas DHA) występujące w rybach morskich, oleju rybim i owocach morza.

    Jak zaznacza dr Hamułka, dieta bogata w antyoksydanty (przeciwutleniacze) wpływa na zmniejszenie stresu oksydacyjnego, będącego główną przyczyną rozwoju degeneracyjnych chorób oczu związanych z wiekiem. "Z drugiej strony, zmniejszenie spożycia soli kuchennej, cukru oraz nasyconych kwasów tłuszczowych pochodzenia zwierzęcego może przyczyniać się do zmniejszenia występowania chorób współtowarzyszących, takich jak: otyłość, nadciśnienie tętnicze, hiperlipidemia" - dodaje naukowiec.

    Właściwa dieta to ważny, lecz nie jedyny czynnik zmniejszający narażenie na rozwój degeneracyjnych chorób narządu wzroku. "Warto także unikać nadmiernej ekspozycji na światło słoneczne i jonizujące promieniowanie monitorów komputera i/lub telewizora, a także stresu, palenia tytoniu, nadużywania alkoholu oraz przewlekłych chorób zapalnych" - podkreśla specjalistka.

    Spotkanie rozpocznie się o godz. 17.15 w SGGW (ul. Nowoursynowska 159 C) na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (zielony budynek), w Auli II.

    Więcej informacji na stronie: http://wszechnica_zywieniowa.sggw.pl

    PAP - Nauka w Polsce

    esz/ agt/

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Tadeusz Frymus (ur. 21 listopada 1950 r.) – polski lekarz weterynarii, profesor doktor habilitowany nauk weterynaryjnych, specjalista chorób zakaźnych zwierząt, wykładowca Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie, kierownik Zakładu Chorób Zakaźnych Małych Zwierząt na tymże wydziale, członek The European Advisory Board on Cat Diseases. Studia na Wydziale Weterynaryjnym SGGW-AR ukończył w 1974 r., od razu po uzyskaniu dyplomu rozpoczął pracę w Zakładzie Chorób Zakaźnych. W 1980 r. uzyskał stopień doktora nauk weterynaryjnych, w 1997 r. tytuł profesora nauk weterynaryjnych. Tematy jego prac naukowo-badawczych oscylują wokół takich chorób zakaźnych, jak białaczka kotów, zespół nabytego niedoboru immunologicznego kotów, zakaźne zapalenie otrzewnej kotów, nosówka. Od 1995 r. jest kierownikiem podyplomowych studiów specjalizacyjnych Choroby psów i kotów organizowany na tutejszym wydziale. Jerzy Marian Kita (ur. 19 kwietnia 1931 w Rączkach) – polski lekarz weterynarii, emerytowany profesor doktor habilitowany nauk weterynaryjnych, specjalista chorób zakaźnych zwierząt, wykładowca Wydziału Medycyny Weterynaryjnej SGGW w Warszawie oraz Wydziału Medycyny Weterynaryjnej UP we Wrocławiu, były dziekan warszawskiego wydziału oraz oraz kierownik Zakładu Chorób Zakaźnych na tymże wydziale, były członek zarządu i prezes Zarządu Głownego(1998-2000)Polskiego Towarzystwa Nauk Weterynaryjnych, kierownik podyplomowych studiów specjalizacyjnych Epizootiologia i Administracja Weterynaryjna na wrocławskim wydziale. Żywienie medyczne – sposób odżywania się przypisany leczeniu chorób, najczęściej nowotworów. Ma na celu zwiększenie lub zapewnienie choremu dodatkowej ilości składników odżywczych, których nie może przyswoić z naturalnych pokarmów wynikających z ograniczeń konkretnej diety.

    Zwyrodnienie plamki żółtej, zwyrodnienie plamki związane z wiekiem (ang. Age-related Macular Degeneration, w skrócie AMD) – przewlekła, postępująca choroba oczu, występująca u osób po 50 roku życia. W wyniku tej choroby dochodzi do uszkodzenia siatkówki (a szczególnie jej części centralnej – plamki żółtej), co prowadzi do pogorszenia, ubytków, a niejednokrotnie całkowitej utraty widzenia centralnego, a w konsekwencji do ślepoty. Rozróżnia się postać suchą i wysiękową, która może dotknąć także ludzi młodych. Bibrokatol (łac. Bibrocatholum) – organiczny związek chemiczny stosowany w leczeniu chorób oczu, dezynfekcji ran i oparzeń. Podobnie jak inne związki bizmutu wykazuje działanie odkażające, ściągające i przeciwzapalne. Używany w okulistycznych postaciach leku (krople do oczu, maści do oczu) w zakresie stężeń 1-5%. W polskim lecznictwie mało znany i prawie niestosowany.

    Dieta proteinowa – dieta odchudzająca autorstwa Pierre Dukana. Dieta znana jest też pod nazwą "protal", będącej połączeniem dwóch francuskich wyrazów proteines (proteiny) i alternatives (naprzemiennie) oraz jako "dieta Dukana". Główną zasadą diety jest zwiększenie spożycia białek i jednocześnie ograniczenie spożywania węglowodanów i tłuszczów. Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, potocznie (Dieta cukrzycowa) – Dieta ma zastosowanie w cukrzycy w przypadku upośledzonej tolerancji glukozy. Celem diety jest zmniejszenie stężenia glukozy we krwi i poprawa metabolizmu.

    Sole mineralne – nieorganiczne związki chemiczne z grupy soli. Pojęcie to często odnosi się do soli spotykanych w naturze (w organizmach żywych, pożywieniu itp.). Sole mineralne są ważnym składnikiem diety człowieka, spełniają bowiem rolę budulcową oraz regulatorową. Stanowią około 4% organizmu człowieka (przy czym najważniejsze to chlorek sodu, a także sole wapnia i magnezu). Niedostateczna ilość soli mineralnych w diecie może prowadzić do poważnych zaburzeń w organizmie człowieka. Medycyna nuklearna – gałąź medycyny zajmująca się leczeniem i diagnozowaniem chorób przy użyciu izotopów promieniotwórczych, zajmuje się głównie fizjologią ciała, organów, i chorób. Metody medycyny nuklearnej wykorzystywane są między innymi w onkologii, w leczeniu niektórych typów nowotworów oraz jako zabiegi paliatywne, mające na celu zmniejszenie dolegliwości bólowych, związanych z występowaniem rozsianego procesu nowotworowego (np. przerzuty do kości). Stosowane są również w celu lokalizacji zmian niewidocznych przy użyciu innych środków. Medycyna nuklearna stosowana jest również jako narzędzie w diagnostyce i leczeniu chorób, np. endokrynologicznych (głównie chorób tarczycy). Zastosowanie tej techniki umożliwia zróżnicowanie między "zimnymi" i "ciepłymi" guzami.

    Krople do oczu to grupa preparatów przeznaczonych do stosowania przy podrażnieniach, stanach zapalnych i chorobach oczu. Aplikacja odbywa się bezpośrednio do worka spojówkowego za pomocą zakraplacza. Skład kropli do oczu zależy od dolegliwości lub choroby na jaką są przeznaczone.

    Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu (potocznie dieta wątrobowa) – dieta stosowana przy schorzeniach wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych oraz we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Najważniejszym zaleceniem przy tej diecie jest zakaz picia alkoholu.

    Dieta odchudzająca, własc. dieta redukująca – zestaw zaleceń dietetycznych, zazwyczaj w postaci jadłospisów, których celem jest zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej, np. w leczeniu otyłości lub dla poprawy wyglądu. Maria Hanna Niżankowska (ur. 1936 w Rypinie) – polska okulistka, emerytowany profesor medycyny w zakresie chorób oczu.

    Dodano: 02.12.2010. 00:25  


    Najnowsze