• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Wedle badań spożycie białek stanowi klucz do kontroli wagi

    06.05.2009. 15:11
    opublikowane przez: Maksymilian Gajda

    Spożycie białek to po diecie najważniejszy czynnik w utrzymaniu odpowiedniej wagi według badań sfinansowanych ze środków unijnych a prowadzonych przez Uniwersytet Kopenhaski w Danii. Wyniki badań są owocem projektu Diogenes (Dieta, otyłość i geny), sfinansowanego na kwotę 14,5 mln EUR z tematu "Jakość i bezpieczeństwo żywności" Szóstego Programu Ramowego (6PR).

    Celem sześciomiesięcznych badań było opracowanie metod zapobiegania otyłości, przede wszystkim poprzez dietę. Naukowcy przebadali 548 osób dorosłych z nadwagą lub otyłych w 8 krajach: Bułgaria, Czechy, Dania, Grecja, Hiszpania, Holandia, Niemcy i Wielka Brytania.

    Wszyscy dorośli, biorący udział w badaniach, przeszli ośmiotygodniowy program odchudzający oparty na niskoenergetycznej diecie o stałym poziomie. Następnie zostali zakwalifikowani do jednej z pięciu grup dietetycznych. Diety różniły się pod względem zawartości węglowodanów, białek i indeksu glikemicznego (GI). Wyniki pokazały, że osobom na diecie o wyższej zawartości białek udało się utrzymać wagę uzyskaną w czasie ośmiotygodniowego programu odchudzającego.

    "Spożycie białek stanowi klucz do skutecznego utrzymania wagi po odchudzeniu" - powiedział profesor Arne Astrup z Uniwersytetu Kopenhaskiego, koordynator projektu Diogenes. "Biorąc pod uwagę wszystkie 8 ośrodków i wyniki 548 osób dorosłych jesteśmy w stanie stwierdzić, że badani z grupy [do której zostali przydzieleni losowo] na diecie z wyższą zawartością białek po utracie wagi byli w stanie ją najskuteczniej utrzymać. Niektórzy badani z grupy [do której zostali przydzieleni losowo] na diecie z niższym GI również odnotowali pewien sukces w utrzymaniu wagi lecz mniej wyraźny niż osoby z grupy na diecie o wyższej zawartości białek."

    W wielu nowoczesnych dietach pojawia się twierdzenie, że spożywanie większej ilości białek stanowi klucz do utraty wagi, a wyniki badań potwierdzają to. Zdaniem naukowców, spożywanie większej ilości białka bardziej intensyfikuje uczucie sytości aniżeli spożywanie tłuszczów i węglowodanów, poza tym białka lepiej stymulują wydatkowanie energii w porównaniu z tłuszczami i węglowodanami.

    "Te badania potwierdzają pogląd, że wybór diety po utracie wagi pomaga w jej utrzymaniu, w przeciwieństwie do innych, niedawno opublikowanych badań, z których wyciągnięto wniosek, że dieta nie ma znaczenia" - dodał profesor Astrup. "Możemy polegać na naszych wynikach i wnioskach, gdyż każda badana osoba była dokładnie monitorowana w czasie prowadzenia badań, a w grupie wysokobiałkowej odnotowano znacznie niższą liczbę rezygnacji, prawdopodobnie dzięki skutecznej kontroli wagi w czasie projektu."

    Profesor Astrup podsumował: "Dla konsumentów dobrą wiadomością jest fakt, że dobre wyniki w zakresie kontroli wagi w grupie na diecie z wyższą zawartością białek osiągnięto wprowadzając stosunkowo niewielkie zmiany w składzie diety. Większość rodzin będzie w stanie wprowadzić te zmiany dietetyczne i lepiej chronić swoje zdrowie poprzez lepszą kontrolę wagi."

    Źródło: CORDIS

    Więcej informacji:

    Uniwersytet Kopenhaski:
    http://www.ku.dk/English/

    Diogenes:
    http://www.diogenes-eu.org/

    Źródło danych: Uniwersytet Kopenhaski; Diogenes
    Referencje dokumentu: Na podstawie informacji uzyskanych z Uniwersytetu Kopenhaskiego i projektu Diogenes

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Jan Górski (ur. 6 stycznia 1942 w miejscowości Wagi) – polski naukowiec, profesor nauk medycznych, profesor zwyczajny, fizjolog specjalizujący się w fizjologii mięśni. Długoletni rektor Akademii Medycznej w Białymstoku (obecnie Uniwersytet Medyczny w Białymstoku), brat Klemensa Górskiego. Dieta proteinowa – dieta odchudzająca autorstwa Pierre Dukana. Dieta znana jest też pod nazwą "protal", będącej połączeniem dwóch francuskich wyrazów proteines (proteiny) i alternatives (naprzemiennie) oraz jako "dieta Dukana". Główną zasadą diety jest zwiększenie spożycia białek i jednocześnie ograniczenie spożywania węglowodanów i tłuszczów. Semiwegetarianizm (semi - łac. pół) – odmiana diety ograniczającej spożycie mięsa, zbliżona do diety wegetariańskiej, różniąca się od niej spożywaniem niektórych rodzajów mięsa - drobiu, ryb i innych, uważanych za zdrowsze. Dozwolone jest również spożywanie jaj, miodu i mleka wraz z jego przetworami. Semiwegetarianizm ogranicza ilość mięsa w diecie. Z reguły wyłącza zupełnie mięso czerwone (wieprzowinę i wołowinę), a dopuszcza mięso białe (drób i ryby). W przeciwieństwie do jadłospisu wegan, pozwala na dostarczenie organizmowi witaminy B12, którą organizm otrzymuje jedynie z pożywienia. Bywa etapem przejściowym pomiędzy jedzeniem potraw mięsnych a wegetarianizmem.

    Wartość odżywcza – stopień zawartości poszczególnych składników odżywczych (np. białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin) w pożywieniu. Określana procentowo lub w liczbach bezwzględnych na jednostkę wagi lub objętości. Informacja o niej powinna znajdować się na opakowaniach produktów spożywczych. Michał Leonard Święcki (ur. 1938, zm. 8 października 2013 w Warszawie) – polski fizyk, nauczyciel akademicki, wykładowca Uniwerystetu Warszawskiego, profesor Wydziału Biologiczno-Chemicznego Uniwersytetu w Białymstoku, wieloletni pracownik Instytutu Badań Jądrowych, przekształconego później w Narodowe Centrum Badań Jądrowych.

    Dieta niskowęglowodanowa – dieta zakładająca znaczne ograniczenie spożycia węglowodanów, z reguły do maksymalnie 130g na dobę. Produkty spożywcze bogate w węglowodany (głównie pieczywo, makarony, ziemniaki, inne produkty zbożowe) zastępowane są produktami bogatymi w tłuszcz lub białko (m.in. mięso, ryby, jaja, sery). Dieta niskowęglowodanowa zaleca też spożywanie warzyw i owoców z niską zawartością węglowodanów (np. sałaty, brokuły, ogórki, szpinak, maliny, orzechy). Białka niepełnowartościowe (niedoborowe) – białka pochodzenia roślinnego, które zawierają mało lub nie zawierają wcale aminokwasów egzogennych (w przeciwieństwie do białek pełnowartościowych, doborowych). Białka takie występują m.in. nasionach roślin strączkowych, zbożach i orzechach. Mogą stanowić wystarczające źródło białka w diecie (np. wegańskiej), pod warunkiem spożywania różnych rodzajów takich białek, dzięki czemu dostarcza się wszystkich rodzajów aminokwasów egzogennych na zasadzie komplementacji.

    Dieta odchudzająca, własc. dieta redukująca – zestaw zaleceń dietetycznych, zazwyczaj w postaci jadłospisów, których celem jest zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej, np. w leczeniu otyłości lub dla poprawy wyglądu. Waga samochodowa - waga dostosowana do pomiaru wagowego pojazdów. Wagi są zwykle montowane na stałe w miejscach, w których konieczne jest częste ich ważenie. W szczególności wykorzystuje się wagi do ważeń pojazdów ciężarowych w celu pobrania opłat, obliczania załadunku czy kontroli bezpieczeństwa dróg.

    Metoda Montignaca (MM, dieta Montignaca) – sposób odżywiania, który zdaniem jego twórcy prowadzi do spadku i uregulowania wagi ciała. Metoda ma charakter diety niskoglikemicznej, uzupełnionej o dodatkowe restrykcje.

    Białka fuzyjne (białka chimeryczne) – białka powstające z połączenia 2 lub większej liczby genów, które pierwotnie były odpowiedzialne za produkcję niezależnych białek. Produktem genu fuzyjnego jest białko (polipeptyd), którego funkcja jest w pewnym stopniu pochodną funkcji białek kodowanych przez geny wchodzące w skład takiego połączenia.

    Dieta Kwaśniewskiego (nazywana przez zwolenników dietą optymalną) to niskowęglowodanowa dieta, propagowana przez polskiego lekarza Jana Kwaśniewskiego. Dieta Kwaśniewskiego jest wysokotłuszczowa, a spożycie białka jest niskie. Suplement diety - uzupełnienie diety, dodatek zawierający niezbędne dla zdrowia składniki (zwłaszcza witaminy lub inne substancje egzogenne), których może brakować w codziennej diecie. Suplement oferowany jest najczęściej w postaci skoncentrowanej - jako tabletki, kapsułki, proszek lub płyn..

    Siarhiej Lachowicz, biał. Сяргей Ляховіч (ur. 29 maja 1976 w Witebsku) – białoruski bokser wagi ciężkiej, były mistrz świata organizacji WBO w kategorii ciężkiej.

    Dodano: 06.05.2009. 15:11  


    Najnowsze