• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Woda zdrowia doda

    05.04.2011. 00:25
    opublikowane przez: Redakcja Naukowy.pl

    Trudno przecenić znaczenie dla zdrowia odpowiedniego spożycia wody - mówili uczestnicy konferencji prasowej "Od kropelki do butelki. Dlaczego warto pić wodę butelkowaną?". Jak wynika z marcowych badań TNS OBOP, 79 proc. Polaków zdaje sobie sprawę, że warto pić naturalną wodę butelkowaną. Ale spożycie na osobę wynosi tylko 70 litrów rocznie i jest niższe od unijnej średniej (100 litrów).

    Pozostajemy w tyle zwłaszcza za Włochami (200 litrów rocznie). Widać jednak postęp - za Gierka spożycie wzrosło z 2 litrów w roku 1970 do 6,1 litra rocznie w 1980, w roku 1990 wypijaliśmy 10 litrów wody butelkowanej, w 2000 - 35 litrów, teraz - 70.

    Mniej niż połowa Polaków pije czystą wodę codziennie, 61 proc. sięga po nią dopiero wówczas, gdy odczuwa pragnienie. Tymczasem by organizm pracował prawidłowo, codziennie trzeba mu dostarczać tyle płynów, ile traci - około 2 litrów czyli 8 szklanek. Odwodnienie może być szczególnie niebezpieczne dla dzieci i osób starszych. Nasz organizm stale traci wodę - poprzez pocenie, oddychanie, z moczem i kałem. Odczuwanie pragnienia świadczy, że już się odwodniliśmy - lepiej do tego nie dopuszczać - mówiła Iza Czajka, fizjolog żywienia.

    Noworodek składa się z wody w 75 proc. Z wiekiem jej procentowy udział maleje, jednak w ciele mężczyzny ważącego 70 kilogramów na wodę przypadają 42. Krew zawiera 83 proc. wody, mózg - około 75 proc. Odwodnienie może być przyczyną kamicy nerkowej, zaburzeń w działaniu nerek, zatrucia produktami przemiany materii czy zwyrodnienia stawów.

    Już niewielki niedobór wody objawia się przewlekłym zmęczeniem, bezsennością, pogorszeniem koncentracji, bólami głowy, przesuszeniem skóry, kłopotami z trawieniem. Bez wody nie mogą zachodzić reakcje metaboliczne, jej parowanie chłodzi nas w upały, a przepływ przez tkanki pozwala ogrzać je, gdy jest chłodno. Dzięki wodzie stawy są śliskie, co umożliwia swobodne poruszanie.

    Nasz organizm nie potrafi magazynować większej ilości wody - trzeba mu ją regularnie dostarczać, najlepiej w postaci owoców i napojów. Butelkowana woda ma gwarantowaną jakość - w krajach tropikalnych aby uniknąć biegunki trzeba pić tylko wodę butelkowaną lub świeżo przegotowaną.

    W zależności od stanu zdrowia, różne osoby potrzebują różnych rodzajów wody. Przy kamicy nerkowej trzeba unikać dużej zawartości wapnia, w przypadku osteoporozy wapń jest wskazany. Nadciśnienie i skłonność od obrzęków wymagają wody niskosodowej (poniżej 20 mg/litr), ale przy pracy w wysokiej temperaturze potrzebujemy więcej sodu i potasu. W chorobie wrzodowej lepiej unikać wód gazowanych - wskazane są alkaliczne, z wodorowęglanem sodu.

    Jak zaznaczyła dr Maria Kotowska, gastroenterolog z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, u dzieci ze względu na szybki metabolizm łatwo dochodzi do odwodnienia. Już kilkuprocentowe daje wyraźne objawy, a odwodnienie rzędu 10 proc. może być groźne.

    Jak od najmłodszych lat zachęcać do picia wody tłumaczyła Małgorzata Steinborn, psycholog kliniczny. Dzieciom w wieku przedszkolnym pomogą mówiące o wodzie bajki i zagadki (do jakich potraw mama używa wody?). Ale równie ważny jest przykład otoczenia, zwłaszcza rodziców, którzy sami piją wodę z wyraźną przyjemnością, chwalą i nagradzają naśladujące ich dziecko. W starszym wieku przedszkolnym można pozwolić dzieciom uczestniczyć w zakupie wody. Na przekornych nastolatków dobrze działa przykład celebrytów z wodą w ręku. PMW

    PAP - Nauka w Polsce

    krf/bsz



    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)

    Wirtualna woda – ilość wody, która jest potrzebna do wyprodukowania danego produktu spożywczego, a także produkty, które są sprzedawane państwom, w których nie są uprawiane (bądź uprawiane w małej ilości) ze względu na niedostępność wody. Zaoszczędzona w ten sposób woda może być wykorzystana do innych celów. Obroty wirtualną wodą wynoszą około 800 mld USD. Koncepcja została wprowadzona w 1993 przez Johna Anthonego Allana. Jeden hamburger to około 2400 litrów wirtualnej wody. Przeciętny Amerykanin konsumuje około 6,800 litrów wirtualnej wody każdego dnia, trzykrotnie więcej niż Chińczyk.

    Odwodnienie – stan, w którym zawartość wody w organizmie spada poniżej wartości niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania. Stan odwodnienia zagraża życiu pacjenta, jest szczególnie niebezpieczny dla niemowląt, małych dzieci oraz ludzi starszych.

    Odwodnienie – stan, w którym zawartość wody w organizmie spada poniżej wartości niezbędnej do jego prawidłowego funkcjonowania. Stan odwodnienia zagraża życiu pacjenta, jest szczególnie niebezpieczny dla niemowląt, małych dzieci oraz ludzi starszych.

    Susza fizjologiczna – okres, w którym roślina nie może pobierać wody z otoczenia, mimo iż woda tam występuje. Bezpośrednią przyczyną jest zbyt wysoki potencjał osmotyczny roztworu glebowego. Ilość pobieranej przez roślinę wody zależny od powierzchni absorbującej i różnicy potencjału wody. Gdy różnica potencjału jest zbyt mała roślina nie pobiera wystarczającej ilości wody.

    Woda stołowa - produkt spożywczy w postaci czystej wody (gazowanej lub niegazowanej), konfekcjonowany zazwyczaj w butelkach. Jest ona naturalnie lub sztucznie mineralizowana. Wodę stołową otrzymuje się przez zmieszanie wody źródlanej lub pitnej wody podziemnej z naturalną wodą mineralną, solami naturalnymi lub innymi składnikami mineralnymi.

    Ujęcie wody – zespół budowli i powiązanych z nimi urządzeń, przeznaczonych do poboru wody dla potrzeb gospodarczych i bytowych. Ujęcia wody ze względu na źródło, z którego pobierana jest woda, można podzielić na ujęcia wód podziemnych i ujęcia wód powierzchniowych.

    Puszczanie kaczek, "kaczka" – rzucanie na wodę płaskiego kamienia tak, by odbił on się od powierzchni wody i poleciał dalej, odbijając się od wody kilkukrotnie.

    Dodano: 05.04.2011. 00:25  


    Najnowsze