• Artykuły
  • Forum
  • Ciekawostki
  • Encyklopedia
  • Zaparcia - uporczywy problem

    29.09.2009. 21:41
    opublikowane przez: Maksymilian Gajda

    Pomimo, że zaparcia to problem wstydliwy, mówi się o nim coraz częściej. Powód? Dolegliwość ta dotyczy już co drugiej kobiety i co czwartego mężczyzny, tak w Polsce, jak i w Europie. Jeśli więc należysz do tej licznej grupy - czytaj dalej.

    Ze względu na powszechność i skalę problemu istnieje wiele środków i sposobów, które pomagają uporać się z tą dolegliwością: od domowych metod naszych babć takich, jak jedzenie suszonych śliwek, po środki przeczyszczające.

    O ile te pierwsze, choć naturalne, nie zawsze są w pełni skuteczne, o tyle te drugie mogą być wręcz niebezpieczne dla naszego zdrowia. Działanie tego rodzaju środków polega najczęściej na drażnieniu ścianek jelita grubego. Długotrwałe podawanie takich preparatów może wywoływać stany zapalne jelita, a nawet doprowadzić do jego "rozleniwienia", gdy stajemy się w pewien sposób uzależnieni od działania tabletek.

    Naturalnym sprzymierzeńcem prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego jest błonnik pokarmowy. Ten składnik, pomimo, że nie jest trawiony przez nasz organizm, pobudza pracę jelit, a dodatkowo sprzyja wydalaniu z niego toksyn

    mówi o metodach usprawniania pracy jelit Marek Kubara, z firmy Ekoprodukt, która dostarcza na rynek żywności dietetycznej "Błonnik 90".

    Dieta przeciętnego Polaka jest jednak zbyt uboga w ten składnik, ponieważ jemy głównie  produkty wysoko przetworzone i białe pieczywo, które zawiera bardzo małe ilości błonnika. Przy takim sposobie żywienia warto pomyśleć o wsparciu organizmu naturalnymi preparatami "wysokobłonnikowymi", najlepiej takimi, które zawierają także inne składniki poprawiające przemianę materii. Poza błonnikiem zawierające odtłuszczony len, wpływający łagodząco na jelita oraz probiotyczne bakterie, które współpracują z naszym układem trawiennym. Jednym z takich polskich preparatów jest Regulan. Dodatkowo skład produktu jest wzbogacony o inulinę (wyciąg z cykorii), pełniącą rolę pożywki dla przyjaznych bakterii zasiedlających  jelito grube. Taki kompleksowy preparat jest pomocny zarówno przy zaparciach, jak i biegunkach. Ważne jest, aby pamiętać, że produkty "wysokobłonnikowe" powinno się popijać dużą ilością wody, ponieważ błonnik wiąże wodę w jelitach.

    A co można dla siebie zrobić poza zażywaniem preparatów? Przede wszystkim jeść więcej warzyw i owoców, kasz oraz pieczywo z pełnego przemiału. Te produkty, poza bogactwem błonnika, dostarczą nam wielu innych wartościowych składników odżywczych, wpływających pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu.

    Czy wiesz ĹĽe...? (beta)
    Środki przeczyszczające, leki przeczyszczające – produkty roślinne, związki chemiczne lub leki wzmagające ruchy jelit lub rozluźniające stolec i przyspieszające w ten sposób wypróżnienie, przyjmowane najczęściej przy zaparciach. Niektóre solne leki przeczyszczające, a także działające pobudzająco lub poślizgowo są stosowane do oczyszczenia jelita grubego w celu wykonania badań odbytnicy i jelit. W takich przypadkach można je stosować we wlewach doodbytniczych. Wystarczająco wysokie dawki leków przeczyszczających powodują wystąpienie biegunki. Zespół nieszczelnego jelita, zespół cieknącego jelita, zespół dziurawego jelita – rzekomy zespół objawów ze strony układu pokarmowego oraz ogólnoustrojowych, wywołany przez m.in., krążące w krwiobiegu produkty przemiany materii oraz toksyny dostające się do krwiobiegu w nienaturalny sposób poprzez nieszczelne jelita. Zespół ma być spowodowany zwiększeniem przepuszczalności jelit dla toksyn, bakterii, niestrawionego jedzenia, odpadów lub większych niż normalnie makromolekuł. Skrobia oporna (ang. resistant starch, RS) – to skrobia oraz produkty jej rozkładu, które nie są trawione i wchłaniane w jelicie cienkim zdrowego człowieka. Ze względu na oporność na działanie enzymów trawiennych, jest ona zaliczana do składników nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego.

    Choroba Leśniowskiego-Crohna (łac. morbus Leśniowski-Crohn, morbus Crohn, ileitis terminalis, ileitis regionalis, skrót: "ChL-C") – zapalna choroba jelita o niewyjaśnionej etiologii, zaliczana do grupy nieswoistych zapaleń jelit (IBD). Opisana została po raz pierwszy przez polskiego lekarza Antoniego Leśniowskiego w 1904 roku, dokładniejszego opisu dostarczył Burrill Bernard Crohn ze współpracownikami w 1932 roku. Stąd też znana jest powszechnie w innych krajach jako choroba Crohna. Jest to przewlekły, nieswoisty proces zapalny ściany przewodu pokarmowego. Może dotyczyć każdego jego odcinka, lecz najczęściej lokalizuje się w końcowej części jelita cienkiego oraz początkowej jelita grubego. Z tego względu dawniej określane także jako ileitis terminalis. Pancolitis jest to bardzo poważna postać wrzodziejącego zapalenia jelita grubego w której choroba zajmuje całe jelito grube. Zastawka krętniczo-kątnicza jest otwarta i mogą przez nią przedostawać się mediatory procesu zapalnego z jelita grubego do jelita cienkiego i powodować zmiany w końcowej części jelita krętego (dzieje się tak u 15-20% chorych u których stwierdza się pancolitis).

    Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy zdrowia. Istotne jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób takich jak otyłość, nowotwory, choroby serca. Zdrowa dieta polega na przyjmowaniu odpowiednich ilości niezbędnych składników odżywczych i wody. Składniki pokarmowe mogą być dostarczane w postaci różnych produktów, dlatego wiele sposobów odżywiania i diet może być uznane za zdrowe. Należy zapewnić odpowiednią ilość makroskładników (tłuszcze, białka, węglowodany), mikroskładników (sole mineralne) oraz energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Foliofag (łac. folium - liść, fag - zjadać) - fitofag wyspecjalizowany w zjadaniu liści. Ponieważ liście zawierają dużo ciężkostrawnej celulozy, a także stanowią relatywnie ubogie źródło energii oraz często mogą zawierać substancje toksyczne, foliofagi zwykle mają powolny metabolizm oraz wyspecjalizowany układ pokarmowy. Wiele z nich trawi liście z pomocą symbiotycznych bakterii, zasiedlających ich układ pokarmowy. Dodatkowo, jak zaobserwowano w liściożernych naczelnych, zwierzęta mogą wykazywać silne preferencje dla niedojrzałych liści, które są bogatsze w białka i uboższe w błonnik oraz są mniej toksyczne niż liście dojrzałe.

    Prebiotyk – substancja obecna lub wprowadzana do pożywienia w celu stymulacji rozwoju prawidłowej flory jelit, poprawiająca w ten sposób zdrowie. Prebiotykiem może być naturalny składnik diety np. skrobia, błonnik pokarmowy lub dodatki do żywności (suplementy diety) o charakterze prozdrowotnym – healthy food for the colon. Przepełnienie stosu - w oprogramowaniu komputerowym występuje, gdy rozmiar stosu przekroczy ilość pamięci zarezerwowanej dla niego. Maksymalny rozmiar stosu jest zwykle ograniczony i ustalany na początku działania programu i zależy od języka programowania, komputera i ilości dostępnej pamięci, najczęściej jest rzędu 1 MB. Skutkiem przepełnienia stosu, gdy nie przygotowano programu na tę okoliczność jest nagłe przerwanie jego działania. Do przepełnienia stosu dochodzi gdy wywoływane jest zbyt wiele funkcji (które ciągle wywołują kolejne) albo gdy funkcja potrzebuje zbyt wiele pamięci na zmienne lokalne.

    Substytuty mięsa – produkty, które przypominają mięso smakiem, wyglądem, kształtem oraz chemicznymi właściwościami (można je smażyć, zapiekać itd.) Poprzez ten termin rozumie się produkty spożywcze niezawierające mięsa, czasem także innych składników pochodzenia zwierzęcego, np. nabiału. Tego typu produkty są skierowane do wegetarian, wegan, niewegetarian chcących zredukować ilość mięsa w diecie z powodów zdrowotnych, etycznych bądź ekonomicznychoraz osób, które przestrzegają rygorystycznych zaleceń religijnych, takich na przykład jak koszerność czy halal. Kuchnia buddyjska jest najstarszą, w której poświadczono użycie substytutów mięsa.

    Guz Krukenberga (łac. tumor Krukenbergi) – guz jajnika, będący przerzutem ze zmiany pierwotnej, którą jest głównie sygnetowaty rak żołądka, rak jelita grubego oraz inne raki przewodu pokarmowego. Około 3/4 tych raków pochodzi z ogniska pierwotnego w żołądku, które może być mikroskopijnej wielkości i pozostaje niewykryte nawet po owarektomii z powodu przerzutów. Rokowanie w guzie Krukenberga jest złe.

    Esica, okrężnica esowata (łac. sigmoideum) - część jelita grubego. Nazwa tego odcinka okrężnicy pochodzi od jej kształtu, przypominającego literę "S". Jest skierowana początkowo łukiem wypukłym ku stronie prawej, a następnie zakręca w dół przechodząc w odbytnicę. Esica ma czasem długą krezkę i ulega skrętowi. Skręt esicy jest jedną z postaci niedrożności jelit i jako taki może stanowić stan zagrożenia życia. Niedrożność jelit ze skręcenia (popularnie nazywana "skrętem kiszek", łac. ileus) polega na skręceniu się jelita dookoła osi długiej, powodującym jego zatkanie i dodatkowo uciśnięcie naczyń krwionośnych, co grozi niedokrwieniem, a następnie martwicą części jelita.

    Dodano: 29.09.2009. 21:41  


    Najnowsze