Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |21 Lis 2005|, 2005 17:48
Data rejestracji: 21 Lis 2005 postów: 2
Witam mam jutro kartkówkę z reakcji otrzymywania soli i mam ogromny problem.
Sposoby otrzymywania soli nauczyłem się z : http://www.chemorganiczna...sole/sole.shtml tzn teorię i wykułem jak sie je tworzy. Jednak mam problem z cyferkami. To znaczy rozumiem że : np dodając metal + nie metal powstaje sól i wygląda to tak Al + S -> AlS ale za cholere nie moge pojąć cyferek ! Prawidlowa forma tego równania to 2Al + 3S -> Al2S3 rozumiem czemu przed al jest 2 i czemu przed s jest 3 ( tu chodzi o uzupełnianie reakcji) natomiast nie rozumiem czemu Al2S3 tak wygląda ?!?!
W jaki sposób się to rozwiązuje jakie są na to zasady? Tak samo np tutaj Fe + 2HCl ->FeCl2 + H2 ( sam na kartkówce napisał bym tak Fe+Hcl->FeCl +h2) nie rozumiem czemu po cl stoji 2 . To że tego nie rozumiem to oczywiście brak w mojej nauce z chemi , jakoś zawsze się złożyło że nie musiałem się równań reakcji uczyć a teraz nic nie rozumiem.
Prosze o pomoc , wytlumaczenie mi na czym to polega!!
Post dodany: |21 Lis 2005|, 2005 17:58
Data rejestracji: 25 Lip 2004 postów: 2341
Wnioskuje, ze brakuje Ci najwyraźniej znajomości takiego pojęcia jak Wartościowość pierwiastka chemicznego. Np. w takim Al2S3 Siarka jest II-wartościowa a glin III.
W celu lepszego zrozumienia tematu powtórz/naucz się rysować wzory strukturalne oraz elektronowe (ale to może na końcu, gdy już zrozumiesz podstawy).
Post dodany: |21 Lis 2005|, 2005 20:09
Data rejestracji: 21 Lis 2005 postów: 2
O wartościowości wiem że się na ukos pisze , podałem zły przykład w poprzednim poscie chodzi mi np o takie coś : 2KOH+CO2-> k2co3 +h2o , czemu k2co3 a nie np k2co2?
Post dodany: |21 Lis 2005|, 2005 20:46
Data rejestracji: 25 Lip 2004 postów: 2341
Dlatego:
Sprowadzanie wartosciowosci do sformulowania "... na ukos..." to sobie mozesz darowac, jesli nie czujesz struktury czasteczek. Porysuj w ramach cwiczen wzory strukturalne prostych soli, kwasow tlenowych itp.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|