Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |3 Lut 2011|, 2011 20:26
Data rejestracji: 12 Gru 2009 postów: 59
Znacie jakieś może tematy pisemne prac maturalnych związanych z obrazem miasta, np. Warszawy, Petersburga, Paryża? Jak ktoś zna link, proszę o podanie, szukam arkuszy z takimi tematami. Pozdrawiam.
Post dodany: |3 Lut 2011|, 2011 21:33
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
Zalezy jakie epoki chcesz chcesz brac pod uwage i w ogole jak sie zabrac za temat
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:
Post dodany: |11 Lut 2011|, 2011 09:06
Data rejestracji: 20 Paź 2008 postów: 315
Jeśli pomogłam, kliknij pomocny post:)
Profil PW
»więcej
Post dodany: |13 Lut 2011|, 2011 17:24
Data rejestracji: 12 Gru 2009 postów: 59
Chodzi mi o epoki późniejsze: pozytywizm, Młoda Polska, dwudziestolecie międzywojenne. Wiem, że były prace maturalne na takie tematy i szukam właśnie modeli do tego, np. Dokonując analizy fragmentów „Lalki” Bolesława Prusa i „Ludzi bezdomnych” Stefana Żeromskiego, porównaj dwa literackie obrazy Warszawy.
Może ma ktoś model odpowiedzi do tego i temat wraz z fragmentami?
[ Dodano: 13 Luty 2011, 20:11 ]
Szukam materiału, który może być pomocny przy prezentacji, są to mianowicie wypracowania które ten temat poruszały:
Dokonując analizy fragmentów „Lalki” Bolesława Prusa i „Ludzi bezdomnych” Stefana Żeromskiego, porównaj dwa literackie obrazy Warszawy. (Porównanie fragmentów utworów literackich. Fragment utworu literackego w kontekście prądów kulturowych epoki. Przykładowe arkusze maturalne. Poziom rozszerzony wyd. Turor)
"Dwa spojrzenia na Paryż". Porównaj opisy miasta w powieści „Lalka” Bolesława Prusa i „Ludzie bezdomni” Stefana Żeromskiego.
Może ma ktoś modele odpowiedzi do któregoś z tych wypracowań? Będe wdzięczny. Tylko nie proszę o żadnych opracowań ze strony sciaga.pl itp.
Post dodany: |7 Mar 2011|, 2011 16:03
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
Jeżeli nadal jest Ci to potrzebne, mogę wysłać Ci parę rzeczy. Omawiając "Lalkę" oraz "Zbrodnię i karę" trochę czasu poświęciliśmy na lekcjach tym właśnie trzem miastom, mogę przesłać odrobinę materiałów, do "Lalki" pisałam z tego nawet konspekt wypracowania (oczywiście nie ma mowy o gotowym wypracowaniu, mogę jedynie napisać Ci, na co powinieneś zwrócić w nim uwagę).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|