Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |18 Lis 2007|, 2007 19:22
Data rejestracji: 22 Wrz 2007 postów: 11
Od dłuższego czasu poświęcam czas nauce genetyki. I właśnie dotarłam do mitozy i mejozy. Mam pytanie. Czy jeśli komórka macierzysta ma 8 chromosomów to po mitozie komórka potomna będzie ich miała tyle samo, tak? A po mejozie 4? Dlaczego więc mówi się, że mejoza zapewnia stałą liczbę chromosomów?
Post dodany: |18 Lis 2007|, 2007 20:28
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
| Cytat | Mejoza zapewnia stałą liczbę chromosomów w kolejnych pokoleniach organizmów, które rozmnażają się płciowo. Choć jej miejsce w cyklach życiowych różnych grup organizmów jest odmienne, zapobiega podwajaniu informacji genetycznej w czasie łączenia komórek biorących udział w procesie płciowym.
Gdyby nie następował ten typ podziału przed powstaniem gamet, kolejne pokolenia miałyby zawsze dwa razy więcej chromosomów niż pokolenie rodzicielskie. Człowiek jest organizmem diploidalnym, tzn., że każda komórka somatyczna zawiera po dwa chromosomy danego typu, tzw. chromosomy homologiczne. Takich chromosomów mamy w naszych komórkach 23 pary, czyli w każdej komórce somatycznej są 64 chromosomy.
Wyobraź sobie teraz, że przy powstawaniu gamet nie zaszła mejoza. W czasie zapłodnienia łączyłyby się komórki zawierające po 23 pary chromosomów - powstałaby zygota mająca 64 pary chromosomów, a z niej organizm, który w każdej komórce miałyby właśnie 64 pary chromosomów. W następnym pokoleniu znów nastąpiłoby podwojenie informacji genetycznej - nowopowstały organizm miałby już 128 par chromosomów, następny - 256 itd. Dlatego powstawanie gamet poprzedza redukcja informacji genetycznej i nasze gamety zawierają tylko po jednym chromosomie z danej pary, czyli 23 chromosomy, a nie jak w komórkach somatycznych 64.
Mejoza prowadzi do zrekombinowania (przemieszania informacji genetycznej) dzięki procesowi crossing - over i losowemu rozejściu się chromosomów w czasie podziału. |
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:
Post dodany: |30 Wrz 2009|, 2009 20:14
Data rejestracji: 20 Wrz 2009 postów: 4
mam dylemat co sie dzieje w procesie mitozy i jakie to ma znaczenie w procesie meliozy
Ostatnio zmieniony przez danmog7 |30 Wrz 2009|, 2009 20:24, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |30 Wrz 2009|, 2009 21:01
Nie bardzo rozumiem pytanie. W procesie mitozy ogolnie "dzieje sie"  podział komorki na 2 potomne z tym samym materiałem genetycznym. Mitoza ma takie znaczenie w proc. mejozy, ze jak juz sa te 2 komorki to w proc. mejozy nastepuje "wymieszanie" mat. gen. i dalszy podział.
Post dodany: |4 Paź 2009|, 2009 11:50
Data rejestracji: 20 Wrz 2009 postów: 4
Dostałem zadanie opisać mejoze i mitoze porównać ją co sie dzieje w procesie mitozy i jakie ma znaczenie w procesie mejozy
a tego ostatniego zagadnienia nie moge opanować
Post dodany: |5 Paź 2009|, 2009 22:45
No to własnie napisałam jakie to ma znaczenie:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|