Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Mobilny świat oczami dzieci, czyli „Moja Pierwsza Komórka” w szkołach
Dodano:
|28 Lis 2008|, 2008 13:45
|
|
|
W jednej z warszawskich szkół odbyła się pierwsza pokazowa lekcja, podczas której dzieci zapoznały się z zasadami bezpiecznego użytkowania telefonu komórkowego. A wszystko to w ramach prospołecznej akcji „Moja Pierwsza Komórka”.
Podczas lekcji dziewięciolatki poznały Fonia, bohatera akcji, który przedstawił zasady bezpiecznego i racjonalnego korzystania z telefonu komórkowego. Maluchy poprzez rozwiązywanie krzyżówek, odgadywanie haseł oraz dyskusję miały okazję zapoznać się z 7 radami Fonia, propagującymi rozsądne używanie telefonów. Dzieci dowiedziały się również w jakich sytuacjach korzystać z numerów alarmowych oraz dlaczego nie wolno robić sobie żartów dzwoniąc na nie.
Na koniec uczniowie wykazywali się odpowiadając na pytania do czego przydaje się telefon, o czym należy pamiętać dzwoniąc do kogoś oraz w jakich sytuacjach należy wyłączać komórkę.
Była to pierwsza tego typu lekcja zorganizowana w ramach akcji „Moja Pierwsza Komórka”, której organizatorem jest CenterNet S.A. Jej celem było zwrócenie uwagi i zachęcenie do edukowania dzieci w kierunku rozsądnego użytkowania z telefonii komórkowej.
Organizatorzy planują kolejne edycje w innych szkołach. Wszystkie chętne placówki zainteresowane przeprowadzeniem niekonwencjonalnej lekcji, mogą przyłączyć się do akcji.
Wkrótce na stronie internetowej poświęconej akcji www.mojapierwszakomorka.pl, zostaną udostępnione materiały dydaktyczne oraz krótki film instruktażowy do lekcji, który z pewnością będzie pomocny w przeprowadzeniu zajęć.
Akcja „Moja Pierwsza Komórka” trwa od września 2008. Jej celem jest rozpropagowanie zasad bezpiecznego i racjonalnego korzystania z telefonu komórkowego przez dzieci. Organizatorem jest CenterNet S.A. nowy operator telefonii mobilnej w Polsce.
Kontakt dla zainteresowanych szkół:
kontakt@mojapierwszakomorka.pl
Czy wiesz że...?
wersja BETA
Janina Wieczerska (urodzona 15 września 1931) - polska pisarka, zajmująca się prozą dla najmłodszych, jak i literarurą piekną. Wydała m.in. powieść "Korzeniacy, czyli jesień wsamrazków" w 1989 roku, "Dar Tomka Windziarza", "Bywa i zła pogoda", "Dzieci z blokowiska", "Firma:Zamiast", "Lekcja dzielenia", "Plaga osiedla i inne opowiadania", "Poradnik dla leni, czyli Jak robić, żeby zrobić, a się nie narobić", "Prezydent Janusz Bosak", "Ta stara piła", "Zawsze jakieś jutro", "Moja babcia, Niemcy i wojna".
pełny tekst
Mu isamaa, mu nn ja rm ( est. Moja rodzinna ziemia, moje szczęście i radość ) - hymn państwowy Estonii. Słowa pieśni napisał Johann Voldemar Jannsen, popularny estoński działacz narodowy. Muzyka została zapożyczona z hymnu fińskiego, skomponowanego przez Friedricha Paciusa. Prawykonanie pieśni miało miejsce podczas Pierwszego Powszechnego Święta Pieśni w 1869 roku, na które przyjechało ponad 20 tys. Estończyków. Święto stało się pierwszą manifestacją estońskiej jedności. Wykonywano utwory niemieckie i dwa estońskie: Mu Isamaa i Moja ojczyzna, moja miłość do słów Lidii Koiduli z melodią Aleksandra Kunileida. Obie zyskały wielką popularność. Pierwsza z nich od 1896 roku stała się hymnem Estonii, druga - pieśnią narodową, bardzo popularną w latach okupacji radzieckiej, kiedy oficjalny hymn estoński był zakazany.
pełny tekst
Wilcze dzieci, dzikie dzieci - dzieci egzystujące w społecznej izolacji, wychowywane przez zwierzęta lub posiadające jedynie pośredni kontakt z ludźmi (np. dzieci trzymane w niewoli i nie kontaktujące się z innymi ludźmi). Literackim przykładem dzieci wilczych są Romulus i Remus lub Mowgli.
pełny tekst
Heidi Linde (urodzona 1973 w Kongsvinger) jest norweską pisarką. Większość jej utworów jest książkami dla dzieci. Jej książki dla dzieci zadebiutowały w 1998 i napisała więcej książek dla dzieci, które zostały zaakceptowane. Książki zostały przetłumaczone między innymi na francuski i duński. W roku 2002 wyszła jej pierwsza powieść pt. Under bordet (Pod stołem)
pełny tekst
Moduł "Czy wiesz że...?" (wersja testowa, beta): definicje/pojęcia wygenerowane w obrębie tego modułu pochodzą z Wikipedii i udostępniane są na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa, na tych samych warunkach, z możliwością obowiązywania dodatkowych ograniczeń.
Dostęp do pełnej wersji każdego hasła (oraz dokładnch informacji na temat licencji, autora oraz edycji) możliwy jest po kliknięciu w odnośnik opisany jako "pełny tekst".
|
|
|
^ |
|
 |
|
Komentarze: brak |
|