Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |10 Cze 2008|, 2008 21:10
Data rejestracji: 07 Paź 2007 postów: 13
Tak jak w temacie.. Prosiłbym o dokładne wytłumaczenie mi tego.. Nie mieliśmy tego w szkole, jednakże muszę to na jutro umiec jeśli chcę miec 6 =/ Na internecie czytałem trochę o tym, ale nic nie zrozumiałem..
Przydałyby się jakieś proste przykłady..
Z góry dziękuję każdemu, kto chocby zajrzy do tego tematu
Post dodany: |11 Cze 2008|, 2008 17:42
Data rejestracji: 25 Mar 2008 postów: 23
Równanie reakcji podaje stechiometryczne stosunki molowe reagentów. Każde inne proporcje są niestechiometryczne. Jeżeli po przeliczeniu ilości substancji (gramów, decymetrów sześciennych czy jakichkolwiek innych) na mole wyniki są różne od tych w równaniu reakcji, oznacza to, że substancje są w stosunku niestechiometrycznym.
Jeżeli stosunek ilości moli substratu A do substratu B jest większy, niż stosunek wynikający z równania reakcji to substrat A jest w nadmiarze. Ten fakt powoduje również, że stosunek B/A jest mniejszy, niż wynikający z równania, tak więc B jest w niedomiarze.
Tak wygląda sytuacja w przypadku procesów nieodwracalnych. Dla układów równowagowych jest to nieco bardziej skomplikowane. Jeśli trzeba to postaram się wytłumaczyć.
Post dodany: |13 Cze 2008|, 2008 21:09
Data rejestracji: 07 Paź 2007 postów: 13
Nie.. Już nie trzeba, dzięki za odp.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|