Droga Czytelniczko, Drogi Czytelniku,

Czerniak złośliwy jest często występującym nowotworem złośliwym skóry. Niestety wyniki leczenia czerniaka w Polsce należą do najgorszych w Europie. Niezrozumiałe pozostają przyczyny późnego rozpoznawania czerniaka skóry, którego diagnostyka jest najprostszą i najtańszą w całej onkologii.

Kierujemy do Ciebie prośbę o wypełnienie anonimowej ankiety, która pozwoli na ocenę naszej wiedzy o czerniaku skóry, a w szczególności o profilaktyce i leczeniu tej choroby.
Czas jaki to zajmie - około 10-15 minut.

Czy chcesz pomóc w badaniach naukowych - odpowiedzieć na nasze pytania?

TAK, wypełniam
NIE, odmawiam

Zebrane informacje wykorzystane zostaną wyłącznie do celów naukowych
Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Moment bezwładności i siły dla szpulki.
Przesunięty przez: idgi - |1 Wrz 2008|, 2008 21:50
Post dodany: |3 Gru 2006|, 2006 20:21
Data rejestracji: 03 Gru 2006 postów: 4
" "

Cześć :D
W podręczniku mam przykład rozważenia ruchu szpulki nici i za bardzo nie pojmuję ukazanego tam rozumowania, a dokładnie tylko jednej sprawy. Do obliczenia przyspieszenia kątowego, stycznego, naciągu nitki trzeba ułożyć układ równań z trzema niewiadomymi. Moment wezwładności szpulki(I), to suma momentów dwóch cienkich, długich walców i jednego krótszego, ale grubszego, na który nawinięta jest nić, więc równanie ma postać :

(I+MR^2)\epsilon=N(R-r)

Moment bezwładności walca Mr^2/2, a moment bezwładności cieńszych walców po bokach, więc jeszcze rozmię, ale w momencie siły za promień przyjęte jest (R-r), czego nie rozumię. Siła jest przyłożona w miejscu zakończenia cieńszego walca(N), więc Nr. Dlaczego moment siły wynosi N(R-r)?

Z gówy dzięki :D

PW
»więcej

^
Post dodany: |3 Gru 2006|, 2006 22:37
Data rejestracji: 30 Lis 2006 postów: 1550
" "

Jeśli dobrze pamiętam z przeszłosci to chodzi o to, że nitka nie jest przyłozna do srodka szpuli, tzn. oś obrotu jest w innym miejscu niż oś geometryczna szpulki.
Jeśli nitka byłaby przyczepiona do zewnetrznej powierzchni szpulki to byłoby samo R. Mże nie za bardzo umiem Ci to wytłumaczyć. O tym mowi pochodna twierdzenia Steinera. Co ptrawda twierdzenie Steinera mówi o oblicznaiu momentu bezwładności, ale co do momentu siły jest to analogiczny sposób rozważania. Poszukaj twierdzenia Steinera w necie i powinienes wszystko zrozumieć.
mam nadzieję, ze przynajmniej troche Ci rozjaśniłem w głowie.

wymiennik

PW
»więcej

^
Post dodany: |4 Gru 2006|, 2006 20:20
" "

Potrafie kożystać z tego twierdzenia, bo miałem je na lekcji. :D Moment siły to siła razy odległość od osi obrotu przyparcia siły razy cosinus kąta, na który działa. kąt jest prosty, więc cosinus kąta wynosi 1, ale zdaje mi sie, że odległość przyłożenia siły od nitki wynosi r, bo tyle wynosi promień walca, na który jest nawinięta, a nie R-r, więc dalej nie łapie :cry:

PW
»więcej

^
Post dodany: |4 Gru 2006|, 2006 23:17
" "

Zgadza sie odległośc przyłożenia nitki jest w odległości r od środka szpulki ale cała szpulka ma promien R. Moment bezwładności jest dla calej szpulki o wymiarze R, a nie o o wymiarze r. Gdybyc przyłożył nitke do zewnętrznej cześci szpulki to byłoby R, ale że nitka jest przyczepiona w środku to jest R-r. Nie liczysz odległości od środka szpulki tylko od jej zewnętrznej części.
Może tym razem udało mi się Tobie wytłumaczyc. Trudno jest takie rzeczy tłumaczyć pisemnie, najłatwiej jest to narysowac. Wziąć kartkę papieru, ołówek, narysowac i napisać wzory i wtedy łatwiej zrozumieć.
Moze tym razem się udało wytłumaczyc, jeśli nie to będziemy próbowac dalej drażyc ten temat :)

wymiennik

PW
»więcej

^
Post dodany: |6 Gru 2006|, 2006 00:01
" "

Licze odległość od zewnętrznej części ?? :D Wtedy bym rozumiał :D , tylko wtedy w zewnętrznej części moment siły wynosiłby 0, bo odległość od zewnętrzej części wynosi 0, więc dlaczego w tym przypadku mam liczyć od zewnątrz ?? :D

PW
»więcej

^
Post dodany: |6 Gru 2006|, 2006 02:12
" "

Rzeczywiście masz racje. Nie pomyślałem o tym. Rzeczywiście troche bezsensu.

A może tu chodzi o coś innego.

NR-Nr
czyli siła tarcia działająca na dużą szpulke (bo ona styka się z podłozem) minus siła działająca na nitke. Tylko dlaczego jest to samo N.
Powinno być tak: N_TR - Nr
A jesliby siłe tarcia przedstawić za pomoca siły N.
Ogólnie rzecz biorąc N_TR = N \cos \beta - ma

Wtedy mozna by wyjść z równania I \varepsilon = CR^2 * \frac{a}{R} = (N \cos \beta - ma) R - Nr = I \varepsilon

I stąd spokojnie można wyliczyć 'a'. Tylko nadal nie wiadomo dlaczego tam jest N(R-r) i wogóle po co ja to napisałem.
Domyśliłem się, że musisz policzyć 'a'. Ale jeśli nie to niepotrzebnie to pisałem. Zapędzięłm się. Zbyt późna godzina,zeby o tym myśleć.

Jak coś wymyślisz to daj znać, sam jestem ciekw o co chodzi.

wymiennik

PW
»więcej

^
Post dodany: |6 Gru 2006|, 2006 13:50
" "

Wiem !!!!! :D :D :D :D :D Pisałem już kolejnego posta czego nie łapie i w trakcie załapałem ! :D Chodzi o to, że założyli, obrót względem chwilowej osi dla szpulki, a nie jej własnej. Wtedy moment bezwładności z twierdzenia Steinera przesówa się o MR^2, czyli będzie (I+MR^2), a siła jest przyłożona o r od środka szpulki, czyli względem jej chwilowej osi obrotu będzie to (R-r), bo środek jest odległy o R. Czyli całe równanie ma postać (I+MR^2)\epsilon=N(R-r) :D :D

Dzięki że sie zainteresowałeś i pomagałeś :D

PW
»więcej

^
Post dodany: |6 Gru 2006|, 2006 18:23
" "

Nie ma sprawy. Po to tu jestem, żeby pomagać, gdy potrafie lub mącić w głowie gdy nie potrafie, jak teraz :D .

Ale warto sobie przypomnieć niektóre rzeczy.

Życze dalej miłej współpracy z fizyką.

Do ewentualnego zobaczenia na forum.

wymiennik :D

PW
»więcej

^
Skocz do: