A witam witam...
Jako ze matura zbliża się wielkimi krokami postanowiłem zasięgnąć paru porad.
Pisze prezentacje na powyższy temat ale mam sporo problemów (nie jestem utalentowany humanistycznia, czyt. jestem totalną nogą w tych sprawach).
W bibliografii umieściłem:
-Cierpienia młodego Wertera
-Inny świat
-Quo vadis
-Tren IV
Teza:Stała obecność motywu cierpienia na przełomie epok w literaturze świata i różnorodność jego źródeł . (może mało oryginalna, ale dosc prosta^^).
Najtrudniejsze w moim przypadku jest rozpisanie się(szczegółowość) i pisanie na temat.
Napisałem już prowizoryczny wstęp i "opis" 3 ksiażek, ale zajęło mi to jedynie stronie. Osobiście zawsze w takich pracach zwracam uwage tylko o to o co proszą, nie lubie i nie potrafie wnikliwie opisac ksiażki.
Więc jeżeli komuś się chce to niech wypisze rzeczy na ktore powiniennem zwracać uwage.
P.s
A tutaj mały przykład mojego upośledzenia humanistycznego(opis jedynie motywu cierpienia na przykladzie Trenow):
"W trenach Jana Kochanowskiego mozemy zaobserwowac bunt przeciw okrucienstwu rzeczywistosci.
Poeta po smierci corki przelewa swoje cierpienie na papier, a najlepszym przykladem tego jest Tren IV. Autor w utworze utozsamia podmiot liryczny z cierpiacym ojcem ktory zostal zmuszony do ogladania cierpienia swojej corki „ Zgwalciles. Niepobozna Smierci, oczy moje, żem widzial umierajac mile dziecie swoje!”.
Żrodłem cierpienia w całym zbiorze trenow jest smierc corki, autor w odpowiedzi na utrate Urszulki neguje wszystkie wartosci w jakie wierzyl dotychczas a swe cierpienie przelewa na karty papieru."