Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |15 Sty 2011|, 2011 16:46
Data rejestracji: 15 Sty 2011 postów: 3
Witam serdecznie.
Mój temat na maturę ustną w maju to :
"Motyw niezawinionego cierpienia w literaturze. Omów funkcjonowanie tego motywu w wybranych utworach literackich."
Jako literaturę podmiotu, myślę nad:
1)"Księga Hioba"
2)"Lalka" Prusa
3)"Medaliony" Nałkowskiej
Z "Ksiegi Hioba" chcialbym wykorzystac niezawinione cierpienie "Hioba", z "Lalki" cierpienie Wokulskiego wywołane nieodwzajemnioną miłością do Łęckiej, a z "Medalionów" cierpienie ludzi podczas wojny.
I mam pytanie czy ta literatura wystarczy? Zastanawiam się też nad "Lalką", czy będzie dobrą pozycją, czy może zamienić na jakaś inna książkę??
Post dodany: |15 Sty 2011|, 2011 22:54
Data rejestracji: 16 Paź 2009 postów: 657
To jest minimum z minimum  . Jeśli nie masz większych aspiracji - wystarczy.
Co do Lalki - jeśli jesteś w sanie doskonale udowodnić, ze Wokulski cierpi niewinnie to możesz ten utwór zawrzeć w swojej pracy.
Post dodany: |16 Sty 2011|, 2011 12:53
1)Chyba zmienie "Medaliony' na "Wieżę" Grudzińskiego.
2)Co do Wokulskiego, to czym sobie zasluzyl na cierpienie? Wg mnie to, ze Łęcka go odrzucala to nie byla jego wina ( moze jedynie z powodu tego ze idealizowal swoja ukochana co moze byc jego wina, ale takie myslenie zawdziecza wychowaniu- romantyk)
3)Wybór 3 ksiazek nie ma zwiazku z moimi aspiracjami, nie wiem ile tych lektur wybrac i dlatego tak luzno sobie wybralem 3 bo wydaje mi sie ze tyle akurat wystarczy na napisanie okolo tych 3 stron a4 i wystep 15minm ale moge jeszcze cos dodac. Coś proponujecie?
4) Mam jeszcze problem z teza. Kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac...
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Pozdrawiam!
Post dodany: |16 Sty 2011|, 2011 19:34
Jeśli tak uzasadnisz Wokulskiego to ok.
Lektur maksimum może być 5 - bo wtedy są one opracowane starannie. minimum tak jak pisałam 3.
Możesz zamienić Medaliony na Wieżę - dobry pomysł i bardziej widoczny motyw.
A może warto byłoby dodać Treny Kochanowskiego?
Teza: Cierpienie niezawinione - cierpieniem, na które człowiek nie zasłużył Nieodłączna częścią życia człowieka. Towarzyszy człowiekowi od początku.
Post dodany: |16 Sty 2011|, 2011 21:58
Czyli w rozwinieciu prezentacji przedstawiam motyw niezawinionego cierpienia w konkretnym utworze jednoczesnie argumentujac postawiona teze?
I jeszcze mam jedno pytanie. Czy wlasnie w rozwinieciu na poczatku strescic jakos fabule opisywanego utworu, najwazniejsze informacje, czy od razu przejsc do motywu cierpienia?
Post dodany: |17 Sty 2011|, 2011 16:07
Tak zgadza się
Z tą fabuła to jest tak, ze jeśli nie musisz to tego nie rób, tzn. jeśli jest ona potrzeba, by uzasadnić , że cierpienie jest niezawinione to trzeba to zrobić ale w niewielkim stopniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|