Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |8 Wrz 2006|, 2006 22:22
Data rejestracji: 08 Wrz 2006 postów: 5
no to ja mam takie pytanie chyba banalne dla osoby ktora sie na tym zna. mianowicie jaki prad bedzie plynol przez nadprzewodnik (oczywiscie schlodzony do temp bliskiej 0 absolotnego) jezeli podlaczymy go np. pod 220v. chyba nie mozna tu zastosowac prawa ohma? bo wynikaloby ze prad jest nieskonczenie duzy... wiec jak to jest?
Post dodany: |10 Wrz 2006|, 2006 23:52
Data rejestracji: 14 Sty 2006 postów: 124
W nadprzewodniku prąd płynie bez oporu, ale aby prąd zaczął w ogóle płynąć,
to trzeba przyłożyć dwa druty z sieci, wtedy masz obwód: te druty + nadprzewodnik,
ten ostatni się nie liczy, więc masz tu zwykłe zwarcie - możesz to zrobić bez nadprzewodnika, zwierając zwyczajnie te dwa druty.
Jeśli prąd już płynie w nadprzewodniku, to teraz możesz zrobić z niego pętlę i odłączyć napięcie, a prąd krąży w pętli nadal.
Robiono takie doświadczenia, w jednym takim prąd krążył 2 lata, później przerwano zabawę z uwagi na koszty...
Stan nadprzewodnictwa może zostać zniszczony w silnym polu magnetycznym,
zatem bardzo duży prąd nie popłynie bez oporu zbyt długo - elektrony w ruchu generują wirowe pole magnetyczne.
Post dodany: |11 Wrz 2006|, 2006 21:36
ale jaka jest wartosc tego pradu? 10A? 100A? jak policzyc te wartosc? bo jezeli jak sie dobrze orientuje to I=U/R, jezeli R w nadprzewodniku dazy do 0 to I jest baaaaardzo duze tylko czy tak jest w rzeczywistosci?
Post dodany: |12 Wrz 2006|, 2006 06:31
Masz zwykły obwód: zwykłe przewody, źródło i kawałek nadprzewodnika.
I = U/R
U - napięcie źródła,
R - opór całego obwodu, czyli zwykłe druty Rd + opór wewnętrzny źródła rw,
nadprzewodnika nie liczymy - ma zero oporu, czyli wcale, albo nie coś...
(ale zero to też coś chyba...  )
R = Rd+rw
czyli zero to nie będzie.
W wersji z pętlą z nadprzewodnika: I = U/R, ale U i R są równe prawie zero,
więc prąd może być teoretycznie dowolny, ale zawsze skończony (praktycznie oczywiście).
Właściwszy wzór dla nadprzewodnika to: R = U/I
R = 0 -> U = 0, i widać wyraźnie że I może być dowolne.
Post dodany: |12 Wrz 2006|, 2006 14:30
czyli moge powiedziec ze I w nadprzewoodniku jest baardzo duze?? (Ty napisales ze jest dowolne, co to znaczy?) konkretnie chcialbym sie dowiedziec o jakich pradach mowimy mowiac o nadprzewodniku, mam pewien pomysl tylko nie wiem czy probowac go realizowac, bo nie wiem jak duzy prad bedzie plynac przez nadprzewodnik....
Post dodany: |12 Wrz 2006|, 2006 20:31
Problem polega na tym, że bez napięcia prąd nie popłynie,
a po podłączeniu źródła napięcia mamy już opór tego źródła i...
Już to pisałem: I = U/R,
gdzie: U - napięcie źródła, R = R-kabli + r-wew. źródła.
czyli prąd w nadprzewodniku zależy głównie od źródła.
Po odłączeniu źródła i zapętleniu nadprzewodnika prąd się nie zmieni, i sobie krąży.
Ostatnio zmieniony przez wil |14 Wrz 2006|, 2006 06:22, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |13 Wrz 2006|, 2006 10:31
to w takim razie powiedz mi jak mozesz, jak uzyskuje sie w nadprzewodnikach napiecia rzedu 1 giga ampera? jak oni to robia w laboratorich?
Post dodany: |14 Wrz 2006|, 2006 06:21
Mamy prąd w przewodzie, nawijamy go na szpulę (razem z przewodem).
Prąd krąży teraz wokół osi szpuli, a jego natężenie wynosi:
[prąd w jednym przewodzie] * [liczba zwojów]
Można także indukować prąd w takim solenoidzie przy pomocy zewnętrznego pola magnetycznego.
Taki prosty solenoid (oś jest linią prostą) traci energię, promieniując fale elektro-mag.,
trzeba go pewnie zwinąć w kółko (toroid), wtedy linie pola magnetycznego się zapętlą...
podobnie są robione elektromagnesy.
Prąd o natężeniu 1GA
Nadprzewodnik może wytrzymać prąd kilkuset A/mm2,
przyjmijmy że 1000, zatem trzeba 1mln mm2 = 1m2,
czyli wystarczy zrobić zwój o przekroju metra kwadratowego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|