Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |14 Wrz 2004|, 2004 08:25
Data rejestracji: 26 Lip 2004 postów: 529
Od dawna człowiek zajmuje się "udoskonalaniem" otaczającego go świata. Polepszeniem wartości roślin itp.
Napiszcie co uważacie o modyfikowaniu roślin i klonowaniu!
Ps. Zapraszam do dyskusji
Post dodany: |14 Wrz 2004|, 2004 11:19
Data rejestracji: 04 Wrz 2004 postów: 66
Oj Agula. Ogromny plus za tematy
Modyfikacje roślin, może zacznę od tego. Na tę sprawę mam taki pogląd że jestem jak najbardziej za. Ewolucja trwa zbyt długo byśmy czekali aż rośliny same zaadoptują się do naszych warunków które zmieniają się bardz bardzo szybko. Przede wszystkim wzrost rocznej temperatury powoduje spadek efektywnosci procesu fotosyntezy i niestety plony niemodyfikowane genetycznie niewiele miałyby szans w walce z upałami. Poza modyfikacje roślin zdają sie być jedynym wyjściem aby zapewnić krajom trzecieg swiata pożywnienie. Z samej kukurydzy nie da się wyżyć, a różnego rodzaju zboża muszą zostać zmodyfikowane by móc je uprawiać w bardziej gorących strefach klimatycznych. Teraz moze apropo samej techniki modyfikacji. Jak wiecie z pewnością modyfikacji z reguły dokonuje się za pomocą wektora, moze nim być bakteria albo wirus. Ale wciąż nie stanowi to zagrożenia dla człowieka bo po pierwsze bakterie i wirusy roślinne są zupełnie inaczej zbudowane i podobnie jak plemnik psa nie zepłodni komórki jajowiej człowieka tak zarazki roślinne nie będą działały na człowieka. Owszem układ immunologiczny je wykryje jako antygen, ale ten ten z koleii nie będzie w stanie wywołać zakażenia. Przynajmniej ja tak rozumuję. Poza tym DNA roślinny po wprowadzeniu wektora staje się integralnym DNA komórki i w dalszych pokoleniach jest syntetyzowany jako zupełnie nowa roślinka...
Post dodany: |15 Wrz 2004|, 2004 13:29
Data rejestracji: 15 Sie 2004 postów: 615
Ja też dorzucę kilka zdań na ten temat.
Jestem przekonany, że genetyczna modyfikacja roślin może w przyszłości przyczynić się do wyższej jakości upraw, wyższej wydajności oraz zmniejszonego zapotrzebowania rolnictwa na środki chemiczne, czyli powinna być zdrowsza i z tego należy się niewątpliwie cieszyć. Jednak choć genetycy zapewniają o całkowitym bezpieczeństwie konsumpcyjnym zmodyfikowenej żywności, to w chwili obecnej taka żywność nie jest akceptowana przez wielu konsumentów. Genetycy powiadają, że wymika to z niewiedzy a co za tym idzie nieuzasadnionych uprzedzeń. Ale, ale, aleeeee..... faktycznie nie wiemy, czy potencjalne korzyści ze zmodyfikowanej żywności zrównoważą konsekwencje negatywne, albowiem tak do końca nie jest znany wpływ genetycznie zmodyfikowanych roślin na środowisko oraz żywe organizmy - badania jeszcze w toku !!! Choć w sytuacji, gdy głoduje 1,5 miliarda ludzi na Ziemi czy jest jakaś alternatywa?
Post dodany: |15 Wrz 2004|, 2004 13:29
Organizmy modyfikowane zwane w skrócie GMO wprowadzone do środowiska naturalnego moga wywołać nieoczekiwane i bardzo niekorzystne następstwa. Wysoce prawdopodobne jest zakłócenie równowagi ekologicznej i ograniczenie bioróżnorodności. Negatywne skutki zdrowotne mogą się ujawnić dopiero po latach.
Post dodany: |15 Wrz 2004|, 2004 13:31
No właśnie, i tu może rodzić się nowy problem.
Post dodany: |15 Wrz 2004|, 2004 13:35
szkoda że nie podaliście szczegółów...chetnie bym się dowiedział o mechanizmach powstawania tych chorób.
Post dodany: |15 Wrz 2004|, 2004 14:16
Trudno odnosić się do czegoś co jest jeszcze przedmiotem szczegółowych eksperymentów i gruntownych, długofalowych badań naukowych.Wydaje mi się, że zmodyfikowana genetycznie żywność nie stanowi dla organiznu ludzkiego jakiegoś zagrożenia. Podejrzewam nawet, że jest zdrowsza od tej hodowanej na chemikaliach. Muszę podkreślić jednak, że przypuszczenia swoje opieram jedynie na elementarnej wiedzy o genetyce, którą posiadam.. Nie wykluczam więc, że mogę się mylić.
Post dodany: |15 Wrz 2004|, 2004 17:19
DOkładnie...zgadzam siez Kontrą. Ja też swoje zdanie opieram na książkowej wiedzy. I przecież modyfikacja genów polega na dodawaniu odcinków charakterysytcznych dla innego rodzaju roślin. Oni teoretycznie nie mutują DNA. Można by to nazwać insercją, ale ten dodawany fragment wcale nie wprowadza negatywnych mutacji. Według mnie to jest tak jakby przyspieszyć proces ewolucji rośliny. Poza tym baketrie roślinne i tak nie posiadają odpowiednuch receptorów aby wywołać zakażenie w organizmie zwierzęcym. Przecież kukurydza którą jemy teraz też jest jakgdyby modyfikowana genetycznie ponieważ jest krzyżówką kilku odmian tak aby była jak najlepsza...gdyby nie fakt to przecież plony byłby znacznie bardziej zniszczone, a jakoś nikomu nie wyrosła trzecia rączka.
Post dodany: |15 Wrz 2004|, 2004 22:02
Przecież taki wirus jak sars nie jest typowo ludzką chorobą. Człowiek się nią zaraził przez bliski kontakt z zarażonymi zwierzetami!!
Post dodany: |15 Wrz 2004|, 2004 22:04
tak..ale nie zapominaj że komórka roślinna a zwierzęca zasadniczo się różnią...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|