Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |3 Maj 2011|, 2011 16:52
Data rejestracji: 04 Lut 2008 postów: 22
16 kwietnia odbył się w Warszawie Kongres Nowej Prawicy.
Oto zwięzła relacja z tego wydarzenia - http://www.nowaprawica.or...prawicy-relacja
oraz oddające chyba kwintesencje ruchu wystąpienie p. Rafała Ziemkiewicza:
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Mimo że media nie poświęciły temu wydarzeniu zbyt wiele czasu, to chciałbym zapytać o to czy waszym zdaniem istnieje szansa żeby taka formacja dostała się do sejmu i zyskała wasze poparcie?
Zapraszam do dyskusji.
Post dodany: |3 Maj 2011|, 2011 17:42
Data rejestracji: 11 Cze 2007 postów: 5113
| Cytat | | Mimo że media nie poświęciły temu wydarzeniu zbyt wiele czasu, to chciałbym zapytać o to czy waszym zdaniem istnieje szansa żeby taka formacja dostała się do sejmu i zyskała wasze poparcie? |
Po tym, co przeczytałem i usłyszałem wchodząc na powyższe strony, nie udzieliłbym poparcia - dla mnie to właściwie garść demagogicznych haseł, bez konkretów. Trochę przypomina mi to zapewnienia premiera Tuska, że Polska będzie drugą Irlandią.
Jak będą konkrety, to zobaczymy.
Post dodany: |4 Maj 2011|, 2011 14:21
Dokładnie tak. Platforma wybiła się właśnie na postulatach liberalnych, ale widzimy że była to kiełbasa wyborcza. Sam dałem się oszukać że PO to liberałowie i na nich zagłosowałem 4 lata temu.
Myślę, że warto dać szansę Nowej Prawicy chociażby z tego powodu że to jedyna sensowna alternatywa dla obecnego rządu. Wszystkie inne ekipy dostatecznie się skompromitowały będąc u sterów władzy.
Z konkretnym programem możemy zapoznać się na stronach internetowych, ale program UPR-u jest cały czas ten sam od 1989 roku. Po prostu nie mieli szansy go zrealizować. Ja jestem skłonny dać im szansę.
Post dodany: |4 Maj 2011|, 2011 17:14
| Cytat | | Platforma wybiła się właśnie na postulatach liberalnych, ale widzimy że była to kiełbasa wyborcza. |
| Cytat | | Myślę, że warto dać szansę Nowej Prawicy chociażby z tego powodu że to jedyna sensowna alternatywa dla obecnego rządu. |
A dlaczego tym razem ma być inaczej? Co takiego sprawia, że akurat Nowa Prawica ma być tą jedyną sensowną alternatywą?
Nie mówię, że nie - po prostu chcę wiedzieć, żeby nie było, że jesteśmy pod wpływem hurraoptymizmu
Ostatnio zmieniony przez _Mithrandir |4 Maj 2011|, 2011 17:15, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |4 Maj 2011|, 2011 18:39
Wiem, że argument w stylu "oni jeszcze nie rządzili" jest dość słaby merytorycznie.
To co wyróżnia NP z pośród innych partii to chęć reformy (chorego) systemu działania państwa. Znane powiedzenie "zamiast zmieniać świnie, zlikwidujemy koryto" jest hasłem rewolucyjnym i moim zdaniem rozwiązaniem niezbędnym. Może ktoś w końcu położy kres ciągłemu przyrostowi liczby urzędów i urzędników, bo zamiast zwiększać wpływy do budżetu należałoby po prostu poważnie ograniczyć wydatki.
Nie macie dość politycznych impotentów, którzy nie są w stanie zrobić poważnych reform?
Post dodany: |4 Maj 2011|, 2011 20:42
łengol, piszesz jak polityk  Ja pytam, dlaczego NP jest lepsza niż inne ugrupowania, a Ty dalej odpowiadasz wymijająco populistycznymi hasłami.
Wskaż proszę "palcem" konkretne różnice między NP a obecnym rządem. Bez "może", "nie macie dość", "bo inni się nie sprawdzili".
Bo co mi za różnica, czyja będzie kiełbasa wyborcza?
Post dodany: |4 Maj 2011|, 2011 23:03
Przecież napisałem (może niezbyt dosłownie) że NP chce zmiany ustroju. Uważają, że III RP to niewypał, a podwalinami nowego systemu przede wszystkim mają być: wolność gospodarcza, niskie/równe dla wszystkich podatki, liczba ministerstw i urzędników ograniczona do minimum, człowiek ma być kowalem własnego losu (koniec z państwem opiekuńczym zabierającym jednym aby dać drugim), prawo ma zostać uproszczone a za jego złamanie grozić mają odstraszające potencjalnych przestępców kary (z karą śmierci za najgorsze przestępstwa), większe nakłady na policję i wojsko itd...
To wszystko można znaleźć na ich stronach. Nie będę się rozpisywał.
Post dodany: |5 Maj 2011|, 2011 11:59
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
| Cytat | | łengol, piszesz jak polityk |
Dodałabym, że z partii NP.
| Cytat | | prawo ma zostać uproszczone a za jego złamanie grozić mają odstraszające potencjalnych przestępców kary (z karą śmierci za najgorsze przestępstwa) |
Nie pierwsze i nie ostatnie rygorystyczne zasady karania za złamanie prawa. Wcześniejsze rzadko kiedy "odstraszały potencjalnych przestępców". Mogą uczynić przestępstwa nawet bardziej atrakcyjnymi (ach, ta adrenalina!).
Może jestem kiepską patriotką, ale nie chciałabym wprowadzać do centrum polskiej polityki żadnej nowej partii, bo lepszy znany złodziej niż obcy, jak mówią.
Ostatnio zmieniony przez Ascara |5 Maj 2011|, 2011 12:24, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |5 Maj 2011|, 2011 12:21
| Ascara napisał/a |
Dodałabym, że z partii NP.
|
Jestem tylko sympatycznym sympatykiem.
| Ascara napisał/a |
Nie pierwsze i nie ostatnie rygorystyczne zasady karania za złamanie prawa. Wcześniejsze rzadko kiedy odstraszały potencjalnych przestępców. Mogą uczynić przestępstwa nawet bardziej atrakcyjnymi (ach, ta adrenalina!). |
No no zwłaszcza kara śmierci. Już widzę tych ochotników stojących w kolejce na stryczek
| Ascara napisał/a |
Może jestem kiepską patriotką, ale nie chciałabym wprowadzać do centrum polskiej polityki żadnej nowej partii, bo lepszy znany złodziej niż obcy, jak mówią.
|
Po prostu albo nie zainteresował Cię program partii, albo masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem.
To jedyna formacja, która chce wyprowadzić z budżetu jak najwięcej pieniędzy, tak żeby nie przechodziły przez ręce polityków/urzędników. Wtedy nie będzie co kraść.
Ostatnio zmieniony przez łengol |5 Maj 2011|, 2011 12:46, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |5 Maj 2011|, 2011 12:29
Data rejestracji: 11 Paź 2007 postów: 1421
| Cytat | No no zwłaszcza kara śmierci. Już widzę tych ochotników stojących w kolejce na stryczek |
W USA w niektórych stanach jest kara śmierci. Nie wydaje mi się, aby przestępstwo było tam znikome.
| Cytat | Po prostu albo nie zainteresował Cię program partii, albo masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem.
To jedyna formacja, która chce wyprowadzić z budżetu jak najwięcej pieniędzy, tak żeby nie przechodziły przez ręce polityków/urzędników. Wtedy nie będzie co kraść. |
A Ty w to wierzysz... Mnie już wystarcza, że żyję w "Irlandii".
| Cytat | | albo masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem |
Zastanawiam się, czy powinnam się obrazić. Nie każdy po prostu wierzy w to, co mu piszą. Jestem bardzo sceptycznie nastawiona do wszelkich "nowości" politycznych. Popieram stanowisko Mitha:
| Cytat | | co mi za różnica, czyja będzie kiełbasa wyborcza? |
Ps. naucz się opcji cytowania - będzie przejrzyściej. Zaznaczasz interesujący Cię tekst czyjejś wypowiedzi i w panelu owego posta klikasz na " "" ". Wtedy przenosi Cię do "szybkiej odpowiedzi".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|