Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |7 Mar 2006|, 2006 20:48
Data rejestracji: 24 Lut 2006 postów: 2
Przedstawiam moją teorię powstawania tornad i trąb.
Tornada i trąby mogą powstać :
-wskutek wyjątkowo silnej turbulencji powietrza (wiry powstają wskutek tarcia o podłoże)
-wskutek znacznej pionowej różnicy temperatur przy czym przy gruncie występuje bardzo silne nagrzanie (masa chłodna opada wirując)
-przede wszystkim na terenach równinnych i niezalesionych o dużej operacji Słońca
-w wyniku zderzenia się np.powietrza polarnego z równikowym lub arktycznego ze zwrotnikowym(chmury piętrzą się gwałtownie) ta opcja zawsze jest przyczyną tornad w Ameryce
-na froncie chłodnym(nigdy poza nim)
te czynniki współdziałać powinny ze sobą by zjawisko powstało.
Proszę o weryfikację specjalistę meteorologa.Dziękuję.
Post dodany: |23 Mar 2006|, 2006 10:30
Data rejestracji: 14 Wrz 2005 postów: 209
ja jeszcze nie jestem meteorologie  ale przedewszystkim tornada powstaja w wyniku gwałtownego "zderzenia ciepłego powietrza jakie to naplywa np. znad zatoki meksykańskiej i zimnego jakie to napl;lywa np. z S KANADY... Co do tego co napisales wszystko sie zgadz choć
nie wiem jak jest dokladnie z tym stiwerdzeniem "(wiry powstają wskutek tarcia o podłoże) "  hmmm?!
Post dodany: |23 Mar 2006|, 2006 13:26
Data rejestracji: 20 Kwi 2005 postów: 1160
Czy w tej teorii kolejność podanych przyczyn ma znaczenie czy też wymienione przyczyny mają taką sama 'siłę' przy powstawaniu takich zjawisk?
Celem nauki jest dążenie do Prawdy dla niej samej.
... nierówność jest koniecznym warunkiem postępu.
...religia jest ze wszystkich spraw publicznych najbardziej publiczną.
Feliks Koneczny
Post dodany: |23 Mar 2006|, 2006 13:58
Data rejestracji: 24 Lut 2006 postów: 2
Przede wszystkim najpierw ważne są warunki terenowe czyli tereny równinne i niezalesione silnie nagrzane przez Słońce.Następnie stykają się dwie masy powietrza o skrajnie zróżnicowanych warunkach termicznych(różne gęstości) i powstaje front chłodny.Masa zimna położona nad masą gorącego powietrza opada jako cięższa w stronę ziemi-dochodzi do turbulencji i gorące powietrze wznosi się.Różnica temperatur jest jednak tak znaczna,że opadające powietrze zimne zaczyna gwałtownie wirować wywołując kondensację pary wodnej wokół osi swego obrotu i jako lej obniża się w stronę gruntu.
Dodam,że obserwując nasze burze mogłem stwierdzić zawirowania pod chmurą burzową,ale nie były na tyle intensywne by sprzyjać trąbom powietrznym.To coś podobnego do wirów jakie powstają na rzece,wskutek jej przepływu.Tak sądzę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|