Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku
RSS
Czwartek, 31 maja 2012
Petronia, Bożysława, Ernestyna, Teodor
 1891: budowa Kolei Transsyberyjskiej
 1970: zagłada miasta Yungay w Peru
 WHO: Dzień bez Papierosa
Nowe publikacje
Post dodany: |31 Maj 2007|, 2007 21:38
Data rejestracji: 21 Sty 2005 postów: 458
Najpierw był program "zero tolerancji". Potem próba zakazu propagowania treści homoseksualnych i wielkie 'ale' do ludzi odmiennej oprientacji uczących w szkołach. Niedawno oskarżono o szerzenie treści 'niegodnej' Teletubisie.
A teraz wymyślono, że w kanonie lektur nie znajdą się pozycje Dostojewskiego (bo uzależnia), Gombrowicz (bo psuje) czy Goethego (bo skłania do targniecia się na własne życie). Czy mnie się wydaje, czy Ministerstwo edukacji powariowało? CO sądzicie o spisie lektur zatwierdzonym przez Giertycha? I jak sądzicie, jaki będzie następny krok Ministerstwa w drodze ulepszania systemu skzolnictwa w Polsce?
Sądziłam, że gorzej być nie może.
A jednak - Polak potrafi
edit:
owszem z Teletubiami to byl pomysl rzecznika praw dziecka. Co nie zmienia faktu, że nie tylko Ministerstwo Edukcja, ale i cała struktura powariowała na całego. Bolka i Lolka tez pewnie będą chcieli zdjąć z anteny
Ostatnio zmieniony przez Rochelle |31 Maj 2007|, 2007 21:50, w całości zmieniany 1 raz
Post dodany: |31 Maj 2007|, 2007 21:47
Data rejestracji: 24 Lis 2005 postów: 1589
| Rochelle napisał/a | | Niedawno oskarżono o szerzenie treści 'niegodnej' Teletubisie. |
to nie było pomysłem ministra G.
| Rochelle napisał/a | | w kanonie lektur nie znajdą się pozycje Dostojewskiego (bo uzależnia), Gombrowicz (bo psuje) |
Gombrowicz tylko pozornie "psuje". wiadomo, że Gombrowicz był homoseksualistą, stąd minister G. nie chce, by jego książki były w kanonie lektur szkolnych.

Profil PW e-mail
»więcej
Opis: queen nothing
Post dodany: |31 Maj 2007|, 2007 22:09
Data rejestracji: 20 Wrz 2006 postów: 273
Zero akceptacji. Tzw.publikacje o Wojtyle brzmią podejrzanie, ale już nie o to chodzi.
Narazie powstał szum, myślę, że jak już Giertych poczuje presję ludzi wykształconych to zmiękczeje i pomysły się ulotnią, jak wiele innych przedsięwzięć.
Jeżeli miałoby się mu udać, to będzie dopiero cios w ludzi, którzy chcą myśleć nad problemami moralnymi i rozstrzygać je("Zbrodnia i...", "Faust), którzy chcą zrozumieć, czym jest tzw. ból istnienia, którego przy preromantyzmie ominąć się nie da, itp., itd. I jeżeli ci sami ludzie mają dostać jakąś papkę z nieobiektywną, zdeterminowaną przez nastroje katolickej części społeczeństwa oceną postaci Wojtyły, bo pewno o takich publikacjach się myśli, w których to półbóg papież jest do granic możliwości wybielany, i jeżeli ktoś chce im to sprzedać, to niestety powstanie deficyt w Polsce, w kwestii ludzi kreatywnych, myślących samodzielnie. Do tego jeszcze się na tego Sienkiewicza uparł, choć tego typu lektury, jak Quo Vadis już w programie są, a tu chodzi o różnorodność, bo inaczej zakleszczy się młodzież, nie zdoła ona następnie wykroczyć poza pewne granice.
Ogólnie obecna lista lektur jest w miarę w porządku, wyrzuciłbym tylko "Ludzi bezdomnych" i spodziewam się, że podobnie postąpiłbym z "Chłopami", choć nie przeczytałem jeszcze(jestem w trakcie), ale nie rozumiem, czego to "coś" uczy? Nie dodałbym nic, bo ciągłe czytanie lektur nie pozwala człowiekowi na indywidualne czytanie, gdyż okazuje się, że ten nie ma na to czasu.
Nie tutaj powinno się szukać sposobu na uleczenie polskiego szkolnictwa!
Post dodany: |1 Cze 2007|, 2007 06:33
Data rejestracji: 13 Sty 2005 postów: 1327
Z tego co słyszałem wyrzucono również "Proces" Kafki. Dodawanie kolejnych lektur Sienkiewicza, lub innych z tego okresu mija się z celem. Te książki są zbudowane według jednego schematu. Są skomplikowane i głębokie niczym Harequiny. Były dobrymi lekturami gdy byliśmy pod zaborami. Były pisane ku pokrzepieniu serc. Chociaż może cel jest taki aby uczniowie wiedzieli iż mimo zakazu samodzielnego myślenia pod rządami obecnej koalicji przyjdą kiedyś lepsze czasy. Może minister G. jest tak przebiegły, że chce aby młodzież pod wpływem tych lektur się zbuntowała? Aby nie dała się zastraszyć? Jeśli taki był cel naszego ministra, to należy tylko przyklasnąć mu brawo. Chociaż nie podejrzewałem Go o taką przebiegłość.
Zastanawia mnie również dlaczego w trakcie zmiany kanonu lektur nie dołożono nic współczesnego? Ostatnie lektury są z końca lat 70. Przecież w tym czasie było wiele wydarzeń w naszym kraju. Poczynając od Stanu Wojennego, poprzez Okrągły Stół do dziś wstąpienia naszego kraju do Nato i UE. Dlaczego uczniowie nie mają czytać książek napisanych za ich życia?
Może aby dorzucić coś współczesnego władze nakażą jeszcze czytanie encyklik papieża i wierszy ks. Twardowskiego?
Kazdy kij ma dwa konce...
... a proca nawet trzy
Post dodany: |1 Cze 2007|, 2007 07:47
Data rejestracji: 24 Lis 2006 postów: 274
| Cytat | | może cel jest taki aby uczniowie wiedzieli iż mimo zakazu samodzielnego myślenia pod rządami obecnej koalicji przyjdą kiedyś lepsze czasy. Może minister G. jest tak przebiegły, że chce aby młodzież pod wpływem tych lektur się zbuntowała? |
dobre:D:D ale tez nie sadze, aby tak mialo byc:D
| Cytat | | wiadomo, że Gombrowicz był homoseksualistą, stąd minister G. nie chce, by jego książki były w kanonie lektur szkolnych. |
dobrze,ze nie wie,ze w "transatlantyku" Gonzalo tez jest homo.bo by wycofal na 100%
co do procesu :D hmm..moze nie mogl przebrnac??:D
a moze po prostu wycofal te ksiazki, ktore mu sie nie podobaly i byly za trudne??:D;> ?:D
moj polonista powiedzial nm, ze on ma gdzies ministra G. i z kolejnymi rocznikami tez bedzie bral Ferdydurke i inne lektury, ktore wziac sie powinno..
po prostu nasze szkolnictwo dazy do ujednolicenia sposobu myslenia, interpretowania(=> matura;];] i genilane ach jakze ach klucze;];]), zaciesnienia pewnych horyzontow wiedzowych, ze to tak ujme...
ale po tym, jak tatus pana ministra stwierdl,ze nie ma czegos takiego jak ewolucja, a sam minister wprowadzil jzu kilka genialnych zmian,nie bede bardzo zaskoczona nowymi pomyslami;] rownie dennymi jak te juz wprowadzone(oby nie bardziej!)dobrze,ze uczelnie(jeszcze?/ )sa niezawisle;]
pysy..harleqiny sa bardzo skomplikowajne ejjj czytam to sobie ostatnio na odmozdzenie:D bajera^^:P:P
...i nic jakos mi nie zal, a powinno byc zal...(?)..
Profil PW
»więcej
Opis: agór;)
Post dodany: |1 Cze 2007|, 2007 14:38
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
agipe napisała:
| Cytat | | dobrze,ze nie wie,ze w transatlantyku Gonzalo tez jest homo.bo by wycofal na 100% |
No z tego co wiem to wyofał wszystko co Gombrowicz napisal z kanonu lektur,a co kiedykolwiek tam sie znalazło.;)
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:
Post dodany: |1 Cze 2007|, 2007 16:49
Data rejestracji: 21 Sty 2005 postów: 458
u mnie polonistka też broni 'wyrzuconych' autorów. Wywalenie Wertera jest jednoznaczne z brakami w romantyźmie - ktoś powiedział, że bez Wertera romantyzm jest tak kompletny jak Pan Tadeusz bez Tadeusza.
Tak czy siak u mnie ogrom ludzi się zapiera i deklaruje powołanie towarzystwa podziemnego i samokształceniowego.
Filomaci 2?
Post dodany: |2 Cze 2007|, 2007 09:11
Data rejestracji: 28 Kwi 2006 postów: 1749
Rochelle napisała:
| Cytat | Tak czy siak u mnie ogrom ludzi się zapiera i deklaruje powołanie towarzystwa podziemnego i samokształceniowego.
Filomaci 2? |
haha niezłe Zawsze to robienie czegos a nie siedzenie z załozonymi rekoma.
i pamiętaj, że to ja pierwsza zjechałam Twój wiersz (:
Post dodany: |3 Cze 2007|, 2007 18:11
Data rejestracji: 20 Kwi 2005 postów: 1160
Z tego co słyszałem/czytałem te propozycję wyszły od nauczycieli a MEN i min. Giertych je opublikowali by poddać je dyskusji
Celem nauki jest dążenie do Prawdy dla niej samej.
... nierówność jest koniecznym warunkiem postępu.
...religia jest ze wszystkich spraw publicznych najbardziej publiczną.
Feliks Koneczny
Post dodany: |3 Cze 2007|, 2007 19:53
Data rejestracji: 24 Lis 2006 postów: 274
no to dziwne.. bo w telewizji na wszystkich programach ani jeden nauczyciel sposrod sie wypowiadajacych, nie pparl tego pomyslu, rowniez mi znanni polonisci sa przeciwni...hm
...i nic jakos mi nie zal, a powinno byc zal...(?)..
Profil PW
»więcej
Opis: agór;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Wersja do druku
Dodaj temat do Ulubionych
|