Polski Serwis Naukowy - OnLine od 1999 roku RSS RSS
  auto?
Piątek, 10 lutego 2012
Gabriel, Scholastyka, Jacek, Tomisława
 W 1920 roku gen. Józef Haller dokonał symbolicznych zaślubin Polski z Morzem Bałtyckim
 1925 - Polska podpisała konkordat z Watykanem
 1990 - na Kremlu spotkali się Michaił Gorbaczow i Helmut Kohl - przywódca ZSRR wyraził zgodę na zjednoczenie Niemiec
Dodaj do: 
Dodaj link do serwisu Facebook   Dodaj link do opisu GG  Dodaj link do serwisu Wykop   Dodaj link do serwisu Google   Dodaj link do serwisu Twitter  Dodaj link do serwisu Wyczaj.to   Dodaj link do serwisu Gwar  

Dodaj link do serwisu Delicious  Dodaj link do serwisu Digg   Dodaj link do serwisu Furl   Dodaj link do serwisu Reddit   Dodaj link do serwisu Slashdot  Dodaj link do serwisu Technorati   Dodaj link do serwisu YahooMyWeb
Nowe publikacje
Artykuły
Wydarzenia
Kompendium
Skocz do:  
Oddawanie krwi
Post dodany: |15 Cze 2010|, 2010 17:02
Data rejestracji: 08 Gru 2009 postów: 7
" "

Chciałabym dowiedzieć się kilku rzczy o oddwanie krwi.
Mianowicie, czy osoby niepełnoletnie mogą to robić,
czy są wymagane jakieś dokumenty.
jesli jestem odczulana (trawy i zboża szczepionka allergovit) to czy mogę oddawać krew?
I jeśli chciałabym regularnie oddawać krew to co jaki okres czasu, oraz czy istnieje ryzyko zarażenie się jakimiś chorobami przy oddawaniu krwi.
girl

PW
»więcej

^
Post dodany: |15 Cze 2010|, 2010 17:43
Data rejestracji: 08 Kwi 2008 postów: 816
" "

rockgirl napisał/a
Mianowicie, czy osoby niepełnoletnie mogą to robić,

Z tego co wiem, to nie.

Cytat
czy są wymagane jakieś dokumenty.

Dane osobowe, PESEL, itp. rzeba również wypełniż formularz odnośnie naszego stanu zdrowia

rockgirl napisał/a
jesli jestem odczulana (trawy i zboża szczepionka allergovit) to czy mogę oddawać krew?

oczywiście

Cytat
I jeśli chciałabym regularnie oddawać krew to co jaki okres czasu, oraz czy istnieje ryzyko zarażenie się jakimiś chorobami przy oddawaniu krwi.

Istnieje teoretycznie. W praktyce, w normalnych ośrodkach, nie.

[ Dodano: 15 Czerwiec 2010, 20:53 ]
wypełniż - przepraszam najmocniej za ten błąd :oops:
Ostatnio zmieniony przez lemon |15 Cze 2010|, 2010 17:44, w całości zmieniany 1 raz  

PW
»więcej

^
Post dodany: |16 Cze 2010|, 2010 17:17
Data rejestracji: 02 Paź 2005 postów: 958
" "

rockgirl napisał/a

przed oddaniem krwi pobierana jest próbka - do analizy, następnie badana jesteś przez lekarza (ciśnienie, przeprowadza wywiad - na co chorujesz, chorowałaś, czy zażywasz jakieś leki i to on decyduje czy możesz oddać krew - w zależności od wyników badań)

zwykle co 3 miesiące można oddawać krew

do poczytania http://www.ckikmswia.com.pl/
nie czytam i nie odpowiadam na pytania zadawane poprzez pw!
proszę nie spamować mi skrzynki! bo nie znam się na żartach!

PW
»więcej

^
Post dodany: |20 Cze 2010|, 2010 08:54
Data rejestracji: 23 Kwi 2007 postów: 398
" "

1. Osoby niepełnoletnie nie mogą oddawać krwi, chociaż może istnieć bardzo specyficzna okoliczność w której lekarz może się na to zgodzić ale powiedzmy że jest to 1 na milion.

2. Wystarczy mieć dowód osobisty.

3. Jeżeli jesteś odczulana (powiedzmy zastrzykami bo tak zakładam, że tak to robią w tym przypadku), to nie możesz oddać krwi.

4. Regularnie oddawanie krwi to znaczy teoretycznie raz do roku.
Ale jeśli brać normalne przepisy to dla kobiet co 3 miesiące, dla mężczyzn co 2.

A tak już poza odpowiedzią na pytanie, chciałem zdementować jeden mit odnośnie właśnie oddawania krwi, który słyszałem już kilkanaście razy i zazwyczaj od ludzi z wysokim wykształceniem i sporym doświadczeniem życiowym i zawodowym.
Jeśli oddaje krew, co 2 miesiące od przeszło 3 lat to nie dlatego, że jeżeli bym nie oddał to mój organizm naprodukuje jej bez donacji tyle, że przekroczy 5 litrów i będzie się ona bez opamiętania produkować, aż pęknę. Nie wiem na prawdę z kąt ludziom do głowy takie pomysły przychodzą. Jak oddaje się krew to mniej niż 10% ogólnej jej objętości, dla zdrowego człowieka nie powinno to robić żadnej różnicy. Fakt, byłem świadkiem jak faceci po 90 kg mięśni mdleli na fotelu, ale szczerze nie mam pojęcia czemu, podobno to jest efekt psychologiczny. Ja oddałem łącznie przeszło 8 litrów i po oddaniu z racji, że mam dzień wolny od pracy idę na działkę i pracuje tam jak zawsze. (notabene medal za honorowe krwiodawstwo jest całkiem ładny, a na bankiecie z okazji ich rozdania najadłem się tak, że nie mogłem chodzić :razz: )

PW
»więcej

^
Skocz do: